E3131 s-2 nowy dashboard i kłopoty
Moderator: Moderatorzy
-
- Początkujący użytkownik forum
E3131 s-2 nowy dashboard i kłopoty
Witam Kolegów!
Wgrałem nowy dashboard i teraz już klops.Modem pracuje tylko w trybie pamięci i cd.Próbowałem już na 4 róznych komputerach uruchomić instalkę z cd ale nic sie nie dzieje.Zawartośc cd jest taka sama jak na tym zdjęciu (zapożyczone) foto .Nie pamiętam jaką wersję wgrywałem.Nie wiem czy można określić tą wersję po wpisie z pliku arconfig.dat - [PRODUCT_VERSION]
value=22.001.20.00.03
Modem miga na niebiesko ~co 1s.Czy coś można z tym zrobić?
Wgrałem nowy dashboard i teraz już klops.Modem pracuje tylko w trybie pamięci i cd.Próbowałem już na 4 róznych komputerach uruchomić instalkę z cd ale nic sie nie dzieje.Zawartośc cd jest taka sama jak na tym zdjęciu (zapożyczone) foto .Nie pamiętam jaką wersję wgrywałem.Nie wiem czy można określić tą wersję po wpisie z pliku arconfig.dat - [PRODUCT_VERSION]
value=22.001.20.00.03
Modem miga na niebiesko ~co 1s.Czy coś można z tym zrobić?
-
- Stały użytkownik forum
Re: E3131 s-2 nowy dashboard i kłopoty
Jeśli ten dashboard jest od twojego modemu (sterowniki) i nie daje się uruchomić to znaczy, ze sterowniki które masz zainstalowane na kompie są te same a dashboard usunąłeś. Musisz wiec odinstalować sterowniki (które zainstalowały się gdy instalowałeś modem) z komputera a wówczas modem ponownie się zainstaluje łącznie ze sterownikami i nowym dashboardem.Modem miga to znaczy, ze czeka na komendę, mozesz też spróbować uruchomić go przez "topnetinfo",popularne TNI
-
Dzięki za chęć pomocy.Niestety nie jest tak łatwo.W systemie nie ma starych sterowników.Sprawdzałem na innych komputerach ten modem i też nie można ruszyć instalki.Jest tak samo a przecież one go "nie znały" .Żaden program w tym i TNI nie widzi modemu bo system go nie widzi.Nie wiem czy w linuxie nie dałoby rady ale się na nim nie znam.Czy w Linuxie można wgrywać nowy dashboard?
- wojteks
- *** Administrator ***
Zainstaluj sterowniki ręcznie, jakieś nowe powiedzmy 4.25.11.00 i wtedy sprawdź czy widać modem w systemie (może być jako modem i/lub karta sieciowa, do tego port diagnostyczny).
Nie pomagam na PW!
-
Dzięki wojteks -pomogło.Mogę sie już łączyć ale musiałem zainstalowac MP i stery co podałeś.Pytanie jak teraz wgrać dashboard i czym ,bo instalatory nie wykrywają portu.Powinny chyba być sterowniki fcserial.Z góry przepraszam za banalne być może pytania ale troche się pogubiłem.
- wojteks
- *** Administrator ***
Ja tu nie pomogę.Direct pisze:Pytanie jak teraz wgrać dashboard i czym
Nie pomagam na PW!
Jeśli modem działa a dashboard / firmware podczas instalacji nie może wykryć portu, możliwe że urządzenie trzeba "odświeżyć" w menadżerze urządzeń w Windows (opieram się na doświadczeniu w Windws 8.1 x64).
W menadzeże wybieramy opcję automatycznej instalacji sterowników. Z pewnością port modemu powinien być od razu wykryty.
Najnowsze sterowniki do Windows to bodajże 4.25.22.00 bo takie posiadam.
W menadzeże wybieramy opcję automatycznej instalacji sterowników. Z pewnością port modemu powinien być od razu wykryty.
Najnowsze sterowniki do Windows to bodajże 4.25.22.00 bo takie posiadam.
-
- Stały użytkownik forum
@ Direct
Zaglądnij na stronę kol.Lesiolo na chomiku, ma tam wszelkie pliki .iso (dashboardy i sterowniki) Do wiekszości modeli Huawei i ZTE w tym również do 3131,ściagnij co potrzebujesz,rozpakuj i zainstaluj
Zaglądnij na stronę kol.Lesiolo na chomiku, ma tam wszelkie pliki .iso (dashboardy i sterowniki) Do wiekszości modeli Huawei i ZTE w tym również do 3131,ściagnij co potrzebujesz,rozpakuj i zainstaluj
-
@wibi
Wiem z tej strony ściągałem ale instalator dashboardu nie wykrywa portu
@djdavemix
Nie wiem czy Ciebie właściwie zrozumiałem.Skrót -Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu nie wykrywa nowego urządzenia.
W tej chwili mam 2 porty:
Mobile connect-Application Interface (COM6)
Mobile connect-PC UI Interface (COM7)
Wiem z tej strony ściągałem ale instalator dashboardu nie wykrywa portu
@djdavemix
Nie wiem czy Ciebie właściwie zrozumiałem.Skrót -Skanuj w poszukiwaniu zmian sprzętu nie wykrywa nowego urządzenia.
W tej chwili mam 2 porty:
Mobile connect-Application Interface (COM6)
Mobile connect-PC UI Interface (COM7)
Jakby to w prosty sposób opisać...
Miałem przypadek że modem działał ale wgranie np. dashboardu skutkowało że port modemu nie został znaleziony.
W menadżeże po rozwinięciu listy urządzeń przy Huawei był wykrzyknik. Wystarczyło wybrać opcję aktualizuj sterowniki - w systemie były one już zainstalowane ale spowodowało to powtórne poprawne rozpoznanie sprzętu i portów przez system.
Ja mam modem E3276 i tutaj jest on wybredny co do instalatorów. Większość nie działa i zawiesza modem - a jedyny, oryginalny i działający zawiera Mobile Patnera tylko w wersji English którego na chwilę obecną jestem zmuszony używać.
Czasem pomaga chwilowe odpięcie modemu od usb.
Miałem przypadek że modem działał ale wgranie np. dashboardu skutkowało że port modemu nie został znaleziony.
W menadżeże po rozwinięciu listy urządzeń przy Huawei był wykrzyknik. Wystarczyło wybrać opcję aktualizuj sterowniki - w systemie były one już zainstalowane ale spowodowało to powtórne poprawne rozpoznanie sprzętu i portów przez system.
Ja mam modem E3276 i tutaj jest on wybredny co do instalatorów. Większość nie działa i zawiesza modem - a jedyny, oryginalny i działający zawiera Mobile Patnera tylko w wersji English którego na chwilę obecną jestem zmuszony używać.
Czasem pomaga chwilowe odpięcie modemu od usb.
-
Nie mam żadnych sterowników z wykrzyknikiem.System nie znajduje nic innego poza tym co opisałem.Wypróbuję różne dashboardy i napiszę czy coś to dało.
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Odinstaluj ten cały badziew co masz, sciągnij mobilepartnera 23.009.09.01.983, zainstaluj, sprawdzone, dobre z ussd i mozliwością dzwonienia. Jak wolisz nowości, orginalny jest tutaj http://huaweidevice.pl/technical/
Przy firmvare 21.158.00.00.1020.B418 dzieją się dzikie akcje, więc jak je masz to zaktualizuj, na chomiku lesiolo dwa ostatnie działaja bardzo dobrze.
Na ss co dałeś tam sa jakieś smieci z h-link...
Przy firmvare 21.158.00.00.1020.B418 dzieją się dzikie akcje, więc jak je masz to zaktualizuj, na chomiku lesiolo dwa ostatnie działaja bardzo dobrze.
Na ss co dałeś tam sa jakieś smieci z h-link...
- lesiolo
- Specjalista bezprzewodowy-senior
lesiolo - dashboard z plusa działa. I poprawnie się zainstalował.
Dziękuję.
W innym dziale umieściłem najnowsze uniwersalne firmware do E3276s.
A także najnowsze sterowniki od Huawei:
Version 4.25.22.00
Fix the issue of memory leak in performance test.
Fix the issue of BSOD when loading wwan driver for 005HW product.
note: This version is based on version 4.25.21.00
Dziękuję.
W innym dziale umieściłem najnowsze uniwersalne firmware do E3276s.
A także najnowsze sterowniki od Huawei:
Version 4.25.22.00
Fix the issue of memory leak in performance test.
Fix the issue of BSOD when loading wwan driver for 005HW product.
note: This version is based on version 4.25.21.00
-
lesiolo - dzięki u mnie też zainstalował się poprawnie.
Teraz w MP mam wypisane -wersja firmware- 21.158.13.03.143
wersja programu 23.009.05.00.69
Zastanawia mnie tylko taki szczegól.Po włożeniu modemu instalują się podstawowe sterowniki do ubsługi pamięci i obrazu cd.Instalacja programu przebiega normalnie.Program instaluje sterowniki i teraz już nie jest tak ciekawie.Nie wiem od czego to zależy ,ale wykrywanie jest jakby "przypadkowe"Wypinałem modem kilkukrotnie i dalej system nie znalazł sterowników do modemu(porty,karta sieciowa itd).Skanowałem w poszukiwaniu zmian sprzętu- też nic.Dopiero po wielu próbach zaskoczył i to nie tylko na jednym kompie ale na drugim też tak było.Czy Koledzy mają podobnie?Może jeszcze coś zmienić?
Teraz w MP mam wypisane -wersja firmware- 21.158.13.03.143
wersja programu 23.009.05.00.69
Zastanawia mnie tylko taki szczegól.Po włożeniu modemu instalują się podstawowe sterowniki do ubsługi pamięci i obrazu cd.Instalacja programu przebiega normalnie.Program instaluje sterowniki i teraz już nie jest tak ciekawie.Nie wiem od czego to zależy ,ale wykrywanie jest jakby "przypadkowe"Wypinałem modem kilkukrotnie i dalej system nie znalazł sterowników do modemu(porty,karta sieciowa itd).Skanowałem w poszukiwaniu zmian sprzętu- też nic.Dopiero po wielu próbach zaskoczył i to nie tylko na jednym kompie ale na drugim też tak było.Czy Koledzy mają podobnie?Może jeszcze coś zmienić?
-
- Stały użytkownik forum
@Direct
Podałeś "KLASYCZNY" przypadek gdy w kompie masz zainstalowanych kilka innych urządzeń których fizycznie nie ma. Wejdź w Managera Urządzeń i kliknij "pokaż urzadzenia ukryte", mam nadzieję że nie "osiwiejesz" tym co zobaczysz .Postaraj się pousuwać te niepotrzebne urządzenia i sterowniki (w rejestrze)a problemy powinny się skończyć.
Podałeś "KLASYCZNY" przypadek gdy w kompie masz zainstalowanych kilka innych urządzeń których fizycznie nie ma. Wejdź w Managera Urządzeń i kliknij "pokaż urzadzenia ukryte", mam nadzieję że nie "osiwiejesz" tym co zobaczysz .Postaraj się pousuwać te niepotrzebne urządzenia i sterowniki (w rejestrze)a problemy powinny się skończyć.
-
@wibi
Nie gniewaj się ale wszystko to co piszesz znam już dawno.Wierz mi że komendy typu ..show nonpresent devices czy program usbdeview znam i używam na co dzień.Problem leży gdzie indziej.Moim zdaniem coś jest nie tak z wykrywaniem tego modemu przez windows a właściwie w instalacji sterowników modemu jako karta sieciowa.modem i portów.Owszem wszystko się poinstalowało ale po wielu próbach.Nawet na kompie na którym nie było wcześniej prób instalowania.Jeżeli ktoś ma ten sprzęt to niech napisze jaki duet u niego się sprawdza-firmware i dashboard.Nie wykluczam też że z moim modemem może byc cos nie tak.
Nie gniewaj się ale wszystko to co piszesz znam już dawno.Wierz mi że komendy typu ..show nonpresent devices czy program usbdeview znam i używam na co dzień.Problem leży gdzie indziej.Moim zdaniem coś jest nie tak z wykrywaniem tego modemu przez windows a właściwie w instalacji sterowników modemu jako karta sieciowa.modem i portów.Owszem wszystko się poinstalowało ale po wielu próbach.Nawet na kompie na którym nie było wcześniej prób instalowania.Jeżeli ktoś ma ten sprzęt to niech napisze jaki duet u niego się sprawdza-firmware i dashboard.Nie wykluczam też że z moim modemem może byc cos nie tak.
Nie wiem czy ta aplikacja pomoże rozwiązać jakikolwiek problem - ze względu na bardzo ubogie opcje ale Huawei daje możliwość "znalezienia" problemów z modemami USB za pomocą Huawei Mobile Doctor.