Forum bez kabli - 3G LTE CDMA WIFI Strona Główna

Twoja wyszukiwarka
Forum bez kabli - 3G LTE CDMA WIFI
Forum użytkowników internetu bezprzewodowego
GPRS, EDGE, UMTS, HSPA HSDPA/HSUPA, LTE, WiFi, WiMax, CDMA
Sponsorem forum jest: polski operator telefonii satelitarnej TS2

 Pytania i odpowiedziPytania i odpowiedzi  FAQInstrukcja, Regulamin, Netykieta  
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload



Poprzedni temat «» Następny temat
Jaki najtańszy modem do darmowego internetu od Aero2?
Autor Wiadomość
ygreko 
Specjalista bezprzewodowy-junior

Dołączył: 05 Maj 2011
Posty: 190
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-22, 23:46   Jaki najtańszy modem do darmowego internetu od Aero2?

Szukam najtańszego ale spełniającego kryteria dostępu do sieci Aero2 (klasa 10?) modemu na USB lub PCMCIA. Chcę jak najniższym kosztem podłączyć kompa na stałe, modem będzie wykorzystywany tylko i wyłącznie do tego. Jaki polecacie?
 
 
pogodabartek 
Stary wyga bezprzewodowy


Operator: Ofnk,Aero2,CP/P4
Urządzenie: E3276/Dovado Tiny/TL 1043ND
Pomógł: 41 razy
Wiek: 31
Dołączył: 02 Paź 2010
Posty: 758
Skąd: Dolnośląskie
Wysłany: 2011-08-23, 00:41   

sierra wireless 307usb z www.welcom.pl sprawdzona i przetestowana i na lata,a o huawei e173-u2 zapomnij bo to niezbyt dobra firma,jakbyś miał brac 307 to koszt jej tylko 65zł więcej niz huawei i ma hspa+ a nie hspa i download do 21mb/s a nie do 7,2Mb/s
 
 
jakubd 
Stary wyga bezprzewodowy


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 815
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-08-23, 05:00   

SW 307 można wyrwać czasem taniej na allegro - i to faktycznie najlepszy wybór. Można także wybrać OPTION iCON 505, ale przy podobnej cenie jest rzadszy i nie jest lepszy.
Najtańszy działający to oczywiście E169, ale nie ma nowych i nie jest to kat10.
Przejrzyj sobie listę (wraz z linkami do allegro i orientacyjnymi cenami):
http://jdtech.pl/2011/06/...-w-budowie.html
 
 
Chris-Kr 
*Mistrz bezprzewodowy*

Urządzenie: K3565, E1750, E173u-2
Pomógł: 64 razy
Dołączył: 27 Gru 2007
Posty: 1817
Skąd: Kraków
Wysłany: 2011-08-24, 11:08   

pogodabartek napisał/a:
o huawei e173-u2 zapomnij bo to niezbyt dobra firma,

Mógłbyś to uzasadnić?
Bo mam 3 modemy Huawei (w tym także E173u-2) i jakoś nie mam z nimi żadnych problemów (abstrahuję w tej chwili od ewentualnych problemów z Aero2, bo z niego nie korzystałem, więc nie wiem jak tam się sytuacja przedstawia).

Cytat:
jakbyś miał brac 307 to koszt jej tylko 65zł więcej niz huawei

Ciekawe, jak to policzyłeś?
Na stronie, do której link podałeś, Sierra Wireless kosztuje 230 zł, a E173u-2 w Playu kosztuje 129 zł, w dodatku ze starterem na 1 GB transferu. Mnie z odejmowania wychodzi 101 zł, a nie 65 zł, nie mówiąc już o tym 1 GB transferu.
_________________
Krzysztof
 
 
Yanusz 
Mistrz bezprzewodowy


Operator: Plus/Play
Urządzenie: E353u-2
Pomógł: 87 razy
Wiek: 33
Dołączył: 14 Sie 2011
Posty: 1052
Skąd: C:\\Lubelskie\
Wysłany: 2011-08-24, 11:14   

Jakby zakupić Sierrę TU, to by się nawet zgadzało.
_________________
Pomoc w doborze anten EDGE/UMTS/HSDPA/HSPA/HSPA+/LTE/CDMA
 
 
adamos22 
Specjalista bezprzewodowy-senior

Operator: Play, Orange
Urządzenie: Huawei e173u-2
Pomógł: 8 razy
Dołączył: 18 Lut 2009
Posty: 422
Skąd: Mazowsze
Wysłany: 2011-08-24, 11:20   

Yanusz napisał/a:
Jakby zakupić Sierrę TU, to by się nawet zgadzało.

Ale i tak trzeba doliczyć wysyłkę, a Huawei'a można kupić w każdym salonie Play, no i mamy jeszcze starter.
Tak więc obie opcje mają swoje wady i zalety - HSPA+ vs niższa cena
 
 
berni 
Specjalista bezprzewodowy-senior

Pomógł: 22 razy
Dołączył: 14 Cze 2009
Posty: 470
Skąd: PL
Wysłany: 2011-08-27, 16:01   

Chris-Kr napisał/a:
pogodabartek napisał/a:
[...]

Mógłbyś to uzasadnić?
Bo mam 3 modemy Huawei (w tym także E173u-2) i jakoś nie mam z nimi żadnych problemów.

Huawei E173s-1 również spisuje się u mnie bez zarzutu i w porównaniu do E156G, który rozłączał się co jakiś czas, ten E173s-1 nie zrywa połączeń.

[ Komentarz dodany przez: BliSki: 2011-08-27, 23:23 ]
Panie i Panowie tniemy cytaty!
Ostatnio zmieniony przez DaleKi 2011-08-27, 23:23, w całości zmieniany 1 raz  
 
 
odjazdowicz 
Początkujący użytkownik forum

Wiek: 26
Dołączył: 12 Lip 2011
Posty: 10
Skąd: wwa
Wysłany: 2011-08-29, 11:46   

a jak sierra 307 wypada w porównaniu z huawei e353? brał ktos moze ten modem z allegro?
http://allegro.pl/modem-4...1788705497.html
 
 
mat48 
Użytkownik forum

Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 26
Skąd: W-wa
Wysłany: 2011-09-02, 19:24   

Uważam, że nie opłaca się wydawać 180zł na modem do tej usługi jak można coś wyrwać 2x taniej, przykładowo HUAWEI E169, E173-u2, E180 skoro zostały one sprawdzone z tą usługą i działają to po co przepłacać? Nawet fakt, że nie są kat10 (ktoś pisał wyżej - nie sprawdzałem) nic tu nie zmienia skoro ten internet jest strasznie wolny!
 
 
krystianb 
** Moderator **


Pomógł: 279 razy
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 7827
Skąd: wa
Wysłany: 2011-09-02, 19:25   

mat48 napisał/a:
Nawet fakt, że nie są kat10 (ktoś pisał wyżej - nie sprawdzałem) nic tu nie zmienia skoro ten internet jest strasznie wolny!
Dostawca zapisał taki warunek (ze względu, że teoretycznie takie modemy zajmują mniej zasobów) i wydaje się, że stara się go przestrzegać nie wpuszczając gorszych terminali do sieci.
_________________
Udostępnianie internetu poprzez bluetooth. Dialup na Windows Mobile
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
 
 
jakubd 
Stary wyga bezprzewodowy


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 815
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-02, 19:30   

krystianb: W tej chwili Aero2 w żaden sposób nie blokuje terminali niższych kategorii. ezaq sprawdzał nawet 3G i też działo. Problemy z modemami wynikają z konfiguracji nowych kart SIM, a nie ograniczenia dotyczącego kategorii.
 
 
mat48 
Użytkownik forum

Dołączył: 24 Wrz 2009
Posty: 26
Skąd: W-wa
Wysłany: 2011-09-02, 19:31   

Czyli jednak Sierra Wireless 307 to najtańszy modem kat10? No szkoda, liczyłem że kupię coś taniego.
 
 
krystianb 
** Moderator **


Pomógł: 279 razy
Dołączył: 19 Mar 2008
Posty: 7827
Skąd: wa
Wysłany: 2011-09-02, 19:39   

jakubd napisał/a:
Problemy z modemami wynikają z konfiguracji nowych kart SIM,
Co w dużej mierze przekłada się na zablokowanie połączenia dla najbardziej populanych modemów. No chyba, że odrobinę w boku ściemnić że ma się nokię c15 czy jak ona jest oznaczona.
_________________
Udostępnianie internetu poprzez bluetooth. Dialup na Windows Mobile
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
 
 
jakubd 
Stary wyga bezprzewodowy


Pomógł: 24 razy
Dołączył: 11 Cze 2007
Posty: 815
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2011-09-02, 19:55   

krystian: nie zgodzę się. Najpopularniejszy E169 nie sprawia żadnych problemów. Wiele innych modemów także działa bez problemu. Według mnie to raczej zbieg okoliczności. A Nokię CS-15 lepiej od razu włożyć między bajki - nie jest to zbyt udane urządzenie.
 
 
ezaq 
Specjalista bezprzewodowy-junior

Operator: Orange (OFnK), Aero2
Urządzenie: Huawei E173u-2
Pomógł: 17 razy
Dołączył: 12 Cze 2007
Posty: 262
Skąd: Puławy/Wrocław
Wysłany: 2011-09-02, 20:02   

jakubd napisał/a:
W tej chwili Aero2 w żaden sposób nie blokuje terminali niższych kategorii.

Nie blokuje, ale w regulaminie zastrzega sobie prawo do dezaktywacji karty SIM w przypadku używania urządzenia telekomunikacyjnego będącego niezgodnym z wymaganiami operatora (punkt 11.2.8 nowego regulaminu).
_________________
Test Usługi Bezpłatnego Dostępu do Internetu w sieci Aero2
 
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Forum użytkowników internetu bezprzewodowego - GPRS, EDGE, UMTS, HSPA (HSDPA/HSUPA), LTE, WiFi, WiMax, CDMA
Najważniejsze tematy - :: FAQ ::
programy i sterowniki: sterowniki.bez-kabli.pl - czyli: Sterowniki modemów 3G :: Instalacja sterowników :: Aplikacje dostępne na forum (spis) :: Top_NetInfo TNI :: Filtry Adblock Plus ::
konfiguracje, tutoriale, testy: ICS :: Kody błędów, komendy AT :: Konfiguracja GPRS, EDGE, UMTS i HSDPA - dial-up :: Konfiguracja sieci radiowych, routerów, AP, WiFi :: Konfiguracja telefonu, APN, login, hasło, numer, DNS :: Konfiguracja modemów oraz telefonów GSM - linki :: Netmonitor :: Test szybkości Internetu :: Konfiguracja PDA, Pocket PC ::
technologie i pojęcia: Anteny "komórkowe" :: Złącza anten GSM :: Internet GSM :: Spis pojęć bezprzewodowych - hasła :: Moduły i modemy - sprawy techniczne :: LTE - Long Term Evolution ::
sieci, operatorzy, zasięg: Aero2 - darmowy dostęp do internetu :: Internet Cyfrowego Polsatu - najważniejsze tematy :: Sieci zagraniczne :: Ważne numery :: Zasięg operatorów EDGE HSDPA CDMA WiMAX ::
pozostałe: Telefony satelitarne Iridium Extreme Zaprzyjaźnione forum-laptopy.info.pl notebooki, laptopy, tablety :: Skrótowce :: In English


Reklamy na forum: kontakt w sprawie zamieszczania reklam.

Znaki i informacje chronione prawem umieszczone na forum, wykorzystane są wyłącznie w celach informacyjnych.
Powielanie lub kopiowanie w części lub w całości danych/opracowań zawartych na forum bez zgody autora i/lub administracji forum jest zabronione.

Uwaga: Serwis Internetowy Bez-kabli.pl używa plików cookies. Jeżeli nie wyrażają Państwo zgody, by pliki cookies były zapisywane na dysku twardym komputera należy zmienić ustawienia przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, że wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki internetowej.

Strona wygenerowana w 0.09 sekundy. Zapytań do SQL: 22