Forum bez kabli - 3G LTE CDMA WIFI Strona Główna

Twoja wyszukiwarka
Forum bez kabli - 3G LTE CDMA WIFI
Forum użytkowników internetu bezprzewodowego
GPRS, EDGE, UMTS, HSPA HSDPA/HSUPA, LTE, WiFi, WiMax, CDMA
Sponsorem forum jest: polski operator telefonii satelitarnej TS2

 Pytania i odpowiedziPytania i odpowiedzi  FAQInstrukcja, Regulamin, Netykieta  
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload



Poprzedni temat «» Następny temat
Huawei E398 - Antena AK C2 uni i dłuuuuuugi kabel
Autor Wiadomość
pikks 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 02 Lut 2012
Posty: 13
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-02, 15:51   Huawei E398 - Antena AK C2 uni i dłuuuuuugi kabel

Witam, taka jest obecna sytuacja:

-Modem Huawei E398 jest podłączony do routera Edimax LT-6408n.

Chciałbym zamontować na dachu antenę kominową AK C2 uni , ale jest mały problem:

Dach jest za daleko. Do anteny trzeba podłączyć 2 kable H155, ale każdy kabel ma być długości 25-30 metrów.

Czy jest jakieś rozwiązanie?
Dziękuję
 
 
wojteks 
** Moderator **


Operator: Orange; Internetia
Urządzenie: WiFi, GTM382E, E367
Pomógł: 846 razy
Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 17424
Skąd: Krosno
Wysłany: 2012-02-02, 15:58   

pikks napisał/a:
Czy jest jakieś rozwiązanie?

Tak, dać router z modemem w pobliżu anteny i zasilanie PoE (oczywiście WiFi w routerze trzeba wyłączyć bo i tak nie będzie zasięgu).
_________________
Nie pomagam na PW!
 
 
 
pikks 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 02 Lut 2012
Posty: 13
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-02, 16:07   

Modem jest USB i ma być podłączony do routera, ale router potrzebuje zwykłe zasilanie 220V, więc nie da rady dawać na dachu ani router ani modem.

Coś innego? Może istnieje jakiś wzmacniać sygnału?
 
 
wojteks 
** Moderator **


Operator: Orange; Internetia
Urządzenie: WiFi, GTM382E, E367
Pomógł: 846 razy
Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 17424
Skąd: Krosno
Wysłany: 2012-02-02, 16:12   

pikks napisał/a:
ale router potrzebuje zwykłe zasilanie 220V

Zasilacz routera tyle potrzebuje, routery 9-24V w zależności od modelu. Poczytaj o PoE.

pikks napisał/a:
więc nie da rady dawać na dachu ani router ani modem

Da się.

pikks napisał/a:
Może istnieje jakiś wzmacniać sygnału?

Zapomnij.
_________________
Nie pomagam na PW!
 
 
 
pikks 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 02 Lut 2012
Posty: 13
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-02, 16:24   

mmmh, wygląda na to, że ten router nie wspiera PoE :(
 
 
joujoujou 
Przyjaciel forum
Więcej kawy!!!


Operator: o2.ie, three.ie
Urządzenie: E220, E160, E270, E122, E1820
Pomógł: 7 razy
Wiek: 46
Dołączył: 22 Sie 2010
Posty: 194
Skąd: z domu
Wysłany: 2012-02-02, 16:26   

Jakby się strasznie uprzeć, to można byłoby pokombinować z aktywnymi kablami USB (żeby umieścić modem bliżej anteny nie ruszając routera), ale skuteczność całej tej zabawy wydaje się być bardziej niż wątpliwa. ;)

[ Dodano: 2 Luty 2012, 15:27 ]
Router nie musi wspierać PoE - są do tego adaptery, kosztują kilkanaście złotych. :)
_________________
Pozdrawiam.

www.joujoujou.com
 
 
wojteks 
** Moderator **


Operator: Orange; Internetia
Urządzenie: WiFi, GTM382E, E367
Pomógł: 846 razy
Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 17424
Skąd: Krosno
Wysłany: 2012-02-02, 16:29   

pikks napisał/a:
wygląda na to, że ten router nie wspiera PoE

To że nie wspiera to nie znaczy że nie da się zrobić. Do wyboru do koloru http://allegro.pl/listing...ing=poe+adapter
_________________
Nie pomagam na PW!
 
 
 
pikks 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 02 Lut 2012
Posty: 13
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-02, 17:00   

hmm, ale teraz są inne problemy, np:
*już w peszlu jest jeden kabel do anteny satelitarnej, więc jeżeli zmieszczą się dwa kabla do anteny LTE będzie cudem, wątpie, że jakiś Cat5e lub Cat6 by się zmieszczył w tym peszlu;
*to jest nowy budynek i jeśli będę miał pozwolenie na zamontowanie anteny LTE będzie cudem... wątpie, że mi pozwolą zamontować jakiejś szachty, gdzie schować i ochronić router od deszczu, itp
*jeżeli da radę mieć dłuuugi kabel USB, to mogłbym zbiżać modem do anteny... i w peszlu kabel USB (zazwyczaj jest cienki, ale nie zawsze - może się zmieszczy, ale wątpie)


==
Do anteny satelitarnej istnieją jakieś wzmacniacze, i można ich podłączyć gdziekolwiek, nawet w mieszkaniu - nie muszą być na dachu lub w "środku"... szkoda, że nie ma czegoś takiego dla LTE.

W mieszkaniu szkafa do internetu jest na korytarzu, i ma dookoła ściany... chciałbym mieć "normalny" sygnał jednocześnie mając antenę daleko od łóżka.

Mi w sumie nie zależy na +2/3dbi zysku... mi wsytarczy, żeby był normalny sygnał, taki jakby był gdyby modem był na dachu bez zewnętrznej anteny.


==Czy wiecie czy jest gdzieś w necie jakiś kalkulator, do którego mogę wprowadzić dane techniczne kabla, + dane anteny i powie czy takie rozwiązanie polepsza, pogarsza czy nie zmienia jakości sygnału?
 
 
wojteks 
** Moderator **


Operator: Orange; Internetia
Urządzenie: WiFi, GTM382E, E367
Pomógł: 846 razy
Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 17424
Skąd: Krosno
Wysłany: 2012-02-02, 17:08   

Anteny AK C2 mają zysk 2-3dBi, 10m kabla h155 (i podobnych) to tłumienie rzędu 5 dB więc już zje cały zysk anteny a jak chcesz dawać 25m kabla to czarno to widzę.

Sprawdź jak działa łącze jak wystawisz modem za okno/na balkon (na dobrej jakości przedłużaczu USB).

pikks napisał/a:
to jest nowy budynek

I żadnej sieci kablowej w nim nie ma?
_________________
Nie pomagam na PW!
 
 
 
pikks 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 02 Lut 2012
Posty: 13
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-02, 17:14   

Niestety nie, i przez kilka miesięcy chyba nie będzie :/
Za kilka dni musze się przeprowadzić do tego budynku i pracując przez VPN z domu internet is a must :(

Pomyślałem, że jakoś mogę zamontować antenę parapetową na balkonie, wtedy kabel by był długi 11-15 metrów, ale nadajnik LTE jest na północ/zachód, a balkon jest na wschodzie...

tak myślę... pewnie tam na balkonie i tak, nawet jeżeli jest na zachodzie, jest lepszy sygnał niż w środku domu ze ścianamy dookoła... ale... czy 11-15 metrów byłoby ok? Czy będzie jakiś zysk sygnału, czy nic?
 
 
wojteks 
** Moderator **


Operator: Orange; Internetia
Urządzenie: WiFi, GTM382E, E367
Pomógł: 846 razy
Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 17424
Skąd: Krosno
Wysłany: 2012-02-02, 17:17   

pikks napisał/a:
ale... czy 11-15 metrów byłoby ok? Czy będzie jakiś zysk sygnału, czy nic?

To dużo za dużo, postaw jakiś router z USB w pobliżu anteny i daj krótkie kable antenowe a najpierw sprawdź laptopem czy jest o co walczyć. Może zamiast Plusa i LTE trzeba wybrać 3G innego operatora.
_________________
Nie pomagam na PW!
 
 
 
key 
*Mistrz bezprzewodowy*

Operator: E+, VF, Orange
Urządzenie: Freetz7390 + K3565-Z
Pomógł: 344 razy
Wiek: 39
Dołączył: 01 Sie 2010
Posty: 6924
Skąd: Nürnberg
Wysłany: 2012-02-02, 17:31   

Jesli w peszlu zmiesci sie kabel antenowy, to bez problemu zmiescisz tez cat5e. Dla LTE w zupelnosci wystarcza.
_________________
Wszystkie pytania dotyczace zasiegu sieci WiFi, GSM oraz UMTS prosimy kierowac bezposrednio do naszego eksperta.

Nie pomagam na PW i GG.
 
 
pikks 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 02 Lut 2012
Posty: 13
Skąd: Warszawa
Wysłany: 2012-02-02, 17:38   

No dobra, to już wkrótce uda się to sprawdzić.. może w domu jest sygnał... i tak nie potrzebuję 100mbit, starczy nawet z 10mbit/s.

Dziękuję
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Forum użytkowników internetu bezprzewodowego - GPRS, EDGE, UMTS, HSPA (HSDPA/HSUPA), LTE, WiFi, WiMax, CDMA
Najważniejsze tematy - :: FAQ ::
programy i sterowniki: sterowniki.bez-kabli.pl - czyli: Sterowniki modemów 3G :: Instalacja sterowników :: Aplikacje dostępne na forum (spis) :: Top_NetInfo TNI :: Filtry Adblock Plus ::
konfiguracje, tutoriale, testy: ICS :: Kody błędów, komendy AT :: Konfiguracja GPRS, EDGE, UMTS i HSDPA - dial-up :: Konfiguracja sieci radiowych, routerów, AP, WiFi :: Konfiguracja telefonu, APN, login, hasło, numer, DNS :: Konfiguracja modemów oraz telefonów GSM - linki :: Netmonitor :: Test szybkości Internetu :: Konfiguracja PDA, Pocket PC ::
technologie i pojęcia: Anteny "komórkowe" :: Złącza anten GSM :: Internet GSM :: Spis pojęć bezprzewodowych - hasła :: Moduły i modemy - sprawy techniczne :: LTE - Long Term Evolution ::
sieci, operatorzy, zasięg: Aero2 - darmowy dostęp do internetu :: Internet Cyfrowego Polsatu - najważniejsze tematy :: Sieci zagraniczne :: Ważne numery :: Zasięg operatorów EDGE HSDPA CDMA WiMAX ::
pozostałe: Telefony satelitarne Iridium Extreme Zaprzyjaźnione forum-laptopy.info.pl notebooki, laptopy, tablety :: Skrótowce :: In English


Reklamy na forum: kontakt w sprawie zamieszczania reklam.

Znaki i informacje chronione prawem umieszczone na forum, wykorzystane są wyłącznie w celach informacyjnych.
Powielanie lub kopiowanie w części lub w całości danych/opracowań zawartych na forum bez zgody autora i/lub administracji forum jest zabronione.

Uwaga: Serwis Internetowy Bez-kabli.pl używa plików cookies. Jeżeli nie wyrażają Państwo zgody, by pliki cookies były zapisywane na dysku twardym komputera należy zmienić ustawienia przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, że wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki internetowej.

Strona wygenerowana w 0.24 sekundy. Zapytań do SQL: 21