Forum bez kabli - 3G LTE CDMA WIFI Strona Główna

Twoja wyszukiwarka
Forum bez kabli - 3G LTE CDMA WIFI
Forum użytkowników internetu bezprzewodowego
GPRS, EDGE, UMTS, HSPA HSDPA/HSUPA, LTE, WiFi, WiMax, CDMA
Sponsorem forum jest: polski operator telefonii satelitarnej TS2

 Pytania i odpowiedziPytania i odpowiedzi  FAQInstrukcja, Regulamin, Netykieta  
 SzukajSzukaj  UżytkownicyUżytkownicy  GrupyGrupy
RejestracjaRejestracja  ZalogujZaloguj  DownloadDownload



Poprzedni temat «» Następny temat
Coraz większe problemy z zasięgiem - LTE Plus
Autor Wiadomość
cahir 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 3
Skąd: mazowsze
Wysłany: 2012-04-13, 21:40   Coraz większe problemy z zasięgiem - LTE Plus

Witam,

jako że to mój pierwszy post na tym forum chciałem powiedzieć, że parę tematów przejrzałem, FAQ-u przeczytałem, ale niestety mi ani jedno ani drugie specjalnie nie pomogło, więc pozwoliłem sobie założyć własny temat;).

Do rzeczy:

Jako że od paru miesięcy zmuszony jestem mieszkać na wsi to zdecydowałem się sprawić sobie internet w Plusie, oczywiście LTE. Naturalnie wziąłem go na okres testowy, pierwszy tydzień upłynął w miłej atmosferze (przynajmniej jeśli chodzi o sam internet, bo wszelka obsługa klienta w Plusie to tragedia), która potrwała tak nieco ponad miesiąc - internet działał nieźle, testy na speedtest.net wykazywały prędkość od 5 do 25Mb/s co uważałem za wynik znośny bez korzystania z żadnych anten do tego w miejscu, w którym żaden inny internet mobilny sobie nie radził. Niestety tak gdzieś po miesiącu zrobiło się mniej miło - pojawiły się problemy z zasięgiem, w miejscu gdzie najczęściej stał laptop nagle zasięg z 2-3 kresek LTE znikał całkiem, ew. czasem udawało się złapać 3G. W innych miejscach domu w których do tej pory internet działał dobrze, też dzieje się podobnie. Co ciekawe udało mi się zlokalizować miejsce, w którym zasięg bez problemu osiągał i utrzymywał 3 kreski, ale że jest to pralnia to niezbyt wygodnie korzysta się tam z laptopa, poza tym dzisiaj już również tam pojawia się problem z zasięgiem. Co ciekawe, zasięg systematycznie spada - tzn. problemy ze złapaniem sieci są coraz większe, praktycznie z dnia na dzień (a na pewno z tygodnia na tydzień). Zwracanie się do Plusa poskutkowało zmarnowaniem tygodnia (2 dni wymiany maili i 5 dni czekania na odpowiedź z działu technicznego - gdybym się nie upomniał to pewnie do tej pory by się nie odezwali) i standardową zapewne odpowiedzią o tym, że sieci mobilne mogą działać raz lepiej raz gorzej itp.

No i pytanie do Was drodzy fachowcy - co się dzieje? Czy te problemy mogą wynikać w jakikolwiek sposób z

oprogramowania? Może walnięty modem?

Korzystam z Huawei E398 LTE, łączę się za pomocą domyślnej aplikacji Plusa. Jakoś tak wyszło, że nie miałem jak i kiedy sprawdzić jak wygląda sprawa z zasięgiem w innej lokalizacji ani jak działa ten sam modem na innym komputerze.

Bardzo proszę o pomoc.

PS. Żeby nie było - zdaję sobie sprawę z ograniczeń sieci mobilnych, ale fakt, że jakość sygnału regularnie się pogarsza sprawia, że nie sądzę aby problemy wynikały tylko ze specyfiki tej technologii.

PS2. Mam nadzieję, że moja wypowiedź jest zrozumiała ;)
 
 
Markadiusz 
Specjalista bezprzewodowy-junior

Pomógł: 7 razy
Dołączył: 07 Sie 2011
Posty: 153
Skąd: tak
Wysłany: 2012-04-13, 21:46   

Może stacja jest mocniej obciążona i zmniejszono jej moc, by wpuszczać mniej użytkowników (bez tych o najsłabszym sygnale, jak Ty)?
_________________
OBE>POnK>OF>Margonet NET+BDI
 
 
Piotrex44 
Stały użytkownik forum

Operator: iplus
Urządzenie: Huawei e353u-2
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 100
Skąd: Rejowiec Fabryczny
Wysłany: 2012-04-13, 21:49   

Obstawiam "wiosnę" listki na drzewach się pojawiają to i z tygodnia na tydzień zasięg maleje..Musisz chyba zainwestować w antenę bo innego rozwiązania nie widzę..
 
 
cahir 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 3
Skąd: mazowsze
Wysłany: 2012-04-13, 21:55   

konsultant Plus stwierdził (w jedynej konkretnej informacji jaką mi podali), że:

"dział techniczny dokonał sprawdzenia statystyk radiowych lokalnych stacji bazowych i nie stwierdzono, aby występowały nieprawidłowości w ich działaniu. Ruch danych jest poprawnie przenoszony, a współczynniki jakościowe nie wskazują na uszkodzenia."

Wnioskuję z tego (choć o tym bezpośrednio nie napisali), że z ich strony zmian nie było. Poza tym jak wspomniałem wydaje mi się, że zasięg stale się pogarsza..

Ed:

@Piotrex44:

To może mieć aż taki wpływ? Cóż, w antenę i tak planowałem inwestować, tylko boję się, że mimo anteny dalej będzie coraz gorzej i wydam kasę w błoto.. Poza tym antena jaka? Musi być zewnętrzna czy w takim przypadku jak mój jakaś wewnętrzna powinna się sprawdzić?

Dzięki za odpowiedzi:)
 
 
Piotrex44 
Stały użytkownik forum

Operator: iplus
Urządzenie: Huawei e353u-2
Pomógł: 5 razy
Dołączył: 21 Cze 2010
Posty: 100
Skąd: Rejowiec Fabryczny
Wysłany: 2012-04-14, 07:20   

Tak to może mieć wpływ no chyba że na "torze" do nadajnika nie masz żadnych drzew..Jak wiesz LTE jest na krótkie odległości i nawet byle jaka przeszkoda może sprawić że zasięgu nie będzie wcale..Antena jedynie na zewnątrz a jaka to ta w zupełności wystarczy: http://www.cybertech.com....abel-fme-z.html
 
 
kmy 
Mistrz bezprzewodowy

Pomógł: 53 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 1020
Skąd: Płock
Wysłany: 2012-04-14, 19:20   

cahir napisał/a:
To może mieć aż taki wpływ?


tak, choć drzewa liściaste jeszcze liści nie pusciły

Markadiusz napisał/a:
Może stacja jest mocniej obciążona


jeśli w ciągu tego miesiąca znalazło się więcej chetnych jak Ty, to moze być przyczyna

Piotrex44 napisał/a:
to ta w zupełności wystarczy


bardzo dobra antena i bardzo dobry producent
 
 
kaz2012 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 2
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-04-24, 20:51   

Witam.
Moja historia jest podobna. Mam internet CP od listopada 2011. Do nadajnika mam ok. 3,5 km. Przez kilka miesięcy było cudnie. Prędkości do 20 Mb/s. Oczywiście łapały mnie limity, ale od czego są darmowe noce. Niestety od ok. miesiąca zaczeły się problemy. Drastycznie spadła predkość. Okazało się, że praktycznie nie łapię LTE a tylko HSPA+ i to biednie. Dział obsługi klienta coś sugerował duże obciążenie sieci. Oczywiście teraz pojawiają się listki na drzewach tylko jest małe ale. W zeszłym roku przygotowywałem się do zmiany dostawcy internetu i wziąłem CP na próbę w sierpniu. Nie było żadnych problemów. Początek moich problemów łączę z połączaniem Polsatu z Plusem. Może sprzedali więcej instalacji niż mogą obsłużyć. Jeżeli tak dalej pójdzie to będzie tragedia. :(
kaz
 
 
Maciek764 
Mistrz bezprzewodowy
!@#$%^&*()

Operator: P4
Urządzenie: SE W20i Zylo / SE K660i
Pomógł: 33 razy
Dołączył: 19 Lip 2008
Posty: 1499
Skąd: Dąbrowa Górnicza
Wysłany: 2012-04-24, 21:01   

3,5km to bardzo dużo jeżeli o LTE mowa bo zdaje się że sa tam stosowane modulacje sygnału które potrzebują mocnego zasięgu a jak przybyło klientów to stacja może odrzucać tych, którzy mają najprościej mówiąc za słabą jakość połączenia między modemem a stacją (za duża odległość). Możliwe jest także, że nastąpiła rekonfiguracja stacji. Sugerowałbym zamontowanie na zewnątrz budynku anteny panelowej skierowanej na nadajnik i połączenie jej jak najkrótszym kablem z modemem LTE.
 
 
kaz2012 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 24 Kwi 2012
Posty: 2
Skąd: Kraków
Wysłany: 2012-04-25, 08:21   

Dziękuję za pomoc.
Na razie zobaczę jak się sprawa rozwinie. Jeżeli prędkość dalej będzie spadać będę musiał pomyśleć o antenie zewnętrznej (zgodnie z radą) bo do końca umowy mam jeszcze daleko.
kaz
 
 
j4centy 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 03 Maj 2012
Posty: 1
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2012-05-03, 15:21   

Niestety, ale Plus kompletnie sobie nie poradził. Jestem ich klientem od ponad czterech lat i wszystko było w jako takim porządku. Niestety, ale od grudnia zeszłego roku wprowadzono usługę LTE i wszystko padło na twarz. Od tego czasu mam spore problemy z moim dostępem do internetu. Wszystko wygląda na to, że będziemy skazani na techniczne wymówki i jakiś bełkot konsultantów. Antena za wiele nie pomogła, bo choć przybyła kreska więcej, to w niczym to nie pomoże, jak sieć jest przeciążona. W nocy jest ok :cry:
_________________
Nieszczęśliwy użytkownik Iplusa :(
 
 
leszekw 
Stały użytkownik forum

Operator: iPlus, Aero2
Urządzenie: GT-B3800, Huawei E398, MiFi
Pomógł: 2 razy
Wiek: 43
Dołączył: 05 Gru 2008
Posty: 87
Skąd: Koszalin
Wysłany: 2012-05-03, 17:01   

Witam
Dziwne, bo ja też jestem z Koszalina i nie zauważyłem, że by się coś pogorszyło nie zależnie, jakiej technologii używam. A z LTE jest wręcz bajecznie trzeba tylko uważać, że by za szybko nie wyczerpać limitu
 
 
cahir 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 13 Kwi 2012
Posty: 3
Skąd: mazowsze
Wysłany: 2012-05-03, 19:15   

Witam ponownie, jako, że ja założyłem ten temat to wypadałoby coś jeszcze powiedzieć;)

A więc tak: dziękuję kolegom za rady, chociaż nie skorzystałem - zalatany byłem, nie miał czasu i sił siedzieć przy kompie a tym bardziej kombinować z zakupem i montażem anteny. Na szczęście, bo paru dniach wszystko wróciło prawie do stanu z początków mojej przygody z LTE - zasięg znów jest w całym domu i choć prędkości momentami są minimalnie gorsze niż na początku to jednak bezproblemowo da się z netu korzystać.

Ergo: chyba jednak wina leżała po stronie nadajników/operatora.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi, pozdro:)
 
 
cross_bezkabla 
Początkujący użytkownik forum

Dołączył: 05 Cze 2013
Posty: 3
Skąd: znikąd
Wysłany: 2013-06-05, 21:12   

Panowie Fachowcy.
Mam ten sam problem (od 2-3 tygodni), co opisany na początku przez kolegę.
Ja również od jakiegoś roku miałem transfer jak marzenie na Huawei E398 w sieci PLUS.
Do nadajnika mam jakieś 3 km. Modem jest i był cały czas (od początku, wiosna, lato ... zima) na dachu, na kominie w butelce po Ice Tea :)
Proszę się nie śmiać. To prawda. Mogę zrobić fotki. Na przedłużaczu USB, jakieś 15 metrów nad ziemią. Podłączony do mikrotika na USB.
Transfery miałem rzędu 7(download)/4(upload) mega. Może nie dużo ale mi to wystarczyło nawet do grania, bo pingi na poziomie 80ms. Rzadko lagowało. Dodam, że mieszkam na wsi koło Radzymina pod Warszawą.
Teraz jest kibel na maxa. Lipa. Łączy się chyba po HSDPA. Transfery mam na poziomie 1024/512kilo, czasem skoczy do 2 mega ale rzadko. Wlazłem nawet na dach z laptopem i testowałem wszystkie 3 modemy LTE jakiem mam w PLUS. Każdy z innym firmware.
Zanim jednak zrobił się taki kibel modem często zrywał mi połączenie. Myślałem, że to wina modemu, że może po zimie zdechł ale myliłem się. Wymieniłem na inny, potem znów na inny. Nic. Podniosłem firmware, nie pomogło.
Zastanawiam się nad zakupem takiej anteny ale coś mi się zdaje, że to będzie 300 zł wyrzucone w błoto.
http://allegro.pl/zestaw-...3261361709.html
(gdyby aukcja wygasła, to jest to aukcja u użytkownika http://allegro.pl/sklep/16030486_anteny
tytuł aukcji/słowa kluczowe "Zestaw Antena LTE HUAWEI E398, E3276, ZTE MF821 10")

Chciałbym wiedzieć, jak przedstawiają się doświadczenia u Was na dzień dzisiejszy? Czy coś się zmieniło, czy ktoś ma większą wiedzę, co się dzieje? Jeśli transfer w ciągu kilku/nastu wróci do normy, to nie chcę inwestować w antenę, która pomoże albo nie.
A może ktoś coś podpowie, co mam robić dalej. Mi pomysły się skończyły i samemu pozostaje czekać lub kupić wspomnianą antenę.
 
 
wojteks 
*** Administrator ***


Operator: Orange
Urządzenie: GTM382E
Pomógł: 864 razy
Dołączył: 02 Gru 2007
Posty: 17716
Skąd: Krosno
Wysłany: 2013-06-05, 21:42   

cross_bezkabla napisał/a:
że to będzie 300 zł wyrzucone w błoto

anteny.net= yagi.pl więc to będzie to co piszesz.
_________________
Nie pomagam na PW!
 
 
 
kmy 
Mistrz bezprzewodowy

Pomógł: 53 razy
Dołączył: 04 Sty 2012
Posty: 1020
Skąd: Płock
Wysłany: 2013-06-06, 06:10   

cross_bezkabla, Plus ostatnio modernizuje nadajniki i sieć, z tego powodu mogą być opisane przez Ciebie problemy, ja u siebie też mam ostatnio problemy, zwłaszcza ze zrywaniem połączenia, są dni, że połączenie jest nie przerwane przez 2 czy 3 doby, a są dni, że zrywa połączenie po kilku minutach. Na szczęście nie zdarza się to zbyt często no i coraz mniej. Także w mojej okolicy chyba pomału kończą prace.
Jak masz możliwość spróbuj na jakiś czas wymusić np. UMTS 900, i przeczekaj.
Plus jest taki, że jeszcze do stycznia nie miałem LTE, a teraz już mam i to 2 nadajniki już oraz od nie dawna także DC-HSPA+, też już 2 nadajniki
 
 
Wyświetl posty z ostatnich:   
Odpowiedz do tematu
Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
Nie możesz załączać plików na tym forum
Nie możesz ściągać załączników na tym forum
Dodaj temat do Ulubionych
Wersja do druku

Skocz do:  

Powered by phpBB modified by Przemo © 2003 phpBB Group


Forum użytkowników internetu bezprzewodowego - GPRS, EDGE, UMTS, HSPA (HSDPA/HSUPA), LTE, WiFi, WiMax, CDMA
Najważniejsze tematy - :: FAQ ::
programy i sterowniki: sterowniki.bez-kabli.pl - czyli: Sterowniki modemów 3G :: Instalacja sterowników :: Aplikacje dostępne na forum (spis) :: Top_NetInfo TNI :: Filtry Adblock Plus ::
konfiguracje, tutoriale, testy: ICS :: Kody błędów, komendy AT :: Konfiguracja GPRS, EDGE, UMTS i HSDPA - dial-up :: Konfiguracja sieci radiowych, routerów, AP, WiFi :: Konfiguracja telefonu, APN, login, hasło, numer, DNS :: Konfiguracja modemów oraz telefonów GSM - linki :: Netmonitor :: Test szybkości Internetu :: Konfiguracja PDA, Pocket PC ::
technologie i pojęcia: Anteny "komórkowe" :: Złącza anten GSM :: Internet GSM :: Spis pojęć bezprzewodowych - hasła :: Moduły i modemy - sprawy techniczne :: LTE - Long Term Evolution ::
sieci, operatorzy, zasięg: Aero2 - darmowy dostęp do internetu :: Internet Cyfrowego Polsatu - najważniejsze tematy :: Sieci zagraniczne :: Ważne numery :: Zasięg operatorów EDGE HSDPA CDMA WiMAX ::
pozostałe: Telefony satelitarne Iridium Extreme Zaprzyjaźnione forum-laptopy.info.pl notebooki, laptopy, tablety :: Skrótowce :: In English


Reklamy na forum: kontakt w sprawie zamieszczania reklam.

Znaki i informacje chronione prawem umieszczone na forum, wykorzystane są wyłącznie w celach informacyjnych.
Powielanie lub kopiowanie w części lub w całości danych/opracowań zawartych na forum bez zgody autora i/lub administracji forum jest zabronione.

Uwaga: Serwis Internetowy Bez-kabli.pl używa plików cookies. Jeżeli nie wyrażają Państwo zgody, by pliki cookies były zapisywane na dysku twardym komputera należy zmienić ustawienia przeglądarki internetowej. Dalsze korzystanie z serwisu oznacza, że wyrażają Państwo zgodę na używanie cookies, zgodnie z aktualnymi ustawieniami przeglądarki internetowej.

Strona wygenerowana w 0.1 sekundy. Zapytań do SQL: 21