Witam mam ten router od dluzszego czasu ale niedawno ktoś sie bawił kablami i chyba zrestartował router i teraz nie potrafie go skonfigurować albo sie zepsuł ?
Moj dostawca internetowy to Dialog 4mb z Kabla podłaczony do Modemu ASMAX AR801MP z którego wychodzi kabel do Routera Tp link tl-wr543g ktory przestał chodzic poprawnie albo nie potrafie go skonfigurowac. Robie to tak (z modemu kabel do routera do gniazda WAN - >z routera gniazdem nr 2 ciagne do laptopa aby to skonfigurowac) Otwieram przeglądarke google chrome i wpisuje (192.168.1.1) wchodze w zakładke Quick Setup i daje next -> AP Client Router -> PPPoE -> nastepnie musze wpisac nazwe uzytkownika i haslo wiec to robie i daje next, pojawia sie :
Wireless Radio: Enable
SSID: TP-LINK_E75DFE
Region: Poland
Channel: 6
Mode: 54Mbps (802.11g)
Daje next i pisze : "Congratulations! The router is now connecting you to the Internet. For detail settings, please contact other menus if necessary." Internet powinien juz byc ale go nie ma pewnie dlatego ze w polu WAN nic niema :
i jeszcze pare fotek:
Co robie nie tak ? moze problem tkwi w malym szczegole o ktorym zapomnialem, z Gory dziekuje za pomoc
Pozdrawiam
Niestety nic zamiast PPPoE pisalo DHCP i strona caly czas sie odswiezala bez zmian, dodam ze jestem Laikiem w tych sprawach wiec pewnie chodzi o jakis szczegół
Sprobuj w menu po lewej recznie zrobic, Menu Networ, i tam masz WAN, ustaw na Dynamic IP, potem to zapisz, nastepnie w Menu DHCP ustaw na enable...hmmm nic mi innego nie przychodzi od glowy
Tak teraz miałem i nic się nie działo przypuszczam ze to wina routera ale nie jestem pewien, ma ktos jeszcze jakies pomysly ? moze Wam zrobic wyciag z czegos ?
Zrobiłem to i sie zatwierdzilo ale dalej nie ma neta, a jakbym tak sam wpisal te wszystkie Ip i Bramy do WAN ? tylko co gdzie wpisac
Jeszcze pare zdjec na Dobranoc :
No dobra ale jak daje przez PPPoE to tez nic nie ma wystarczy zobaczyc na wczesniejsze zdjecia, juz sam nie wiem co robic ale tez mozliwe jest ze router jest zepsuty tylko nie wiem jak to sprawdzic
No to jak mam go skonfigurowac skoro robie tak jak wy mi doradzacie a dalej nic? a co ma dostawca do mojego routera mam zmienne Ip a router smigal przez ponad rok u mnie i nie bylo problemow, moze jest jakis program ktory robi test i wykryje blad ?
Zmienialem adres Ip routera
clonowalem mAca
no i opcja quic setup to na poczatku wiec co boli tego routera to ja nie wiem
A odpisalem juz wczesniej tylko sie skasowalo samo 2 razy nie wiem czemu
[ Dodano: 2011-08-26, 13:03 ]
Widze ze na tym forum tylko wybranym uzytkownikom pomagacie
HeXoReK pisze:Komp i router nie mogą mieć takiego samego mac-a...
Oj co za bzdury gadasz, router po stronie lan nie może mieć tego samego mac'a co komp. Gdyby nie możliwość klonowania mac'a na wan to by dużo ludzi nie miało jak z routerów korzystać (wredny admin małej radiówki każe płacić za każdy komp osobno)
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Router ma przynajmniej 2 adresy mac jeden po stronie wan i jeden po stronie lan, na tym screnie który wytknąłeś jest poprawna konfiguracja.
Sprawdziłem to na TL-WR543G i oczywiście tak jak się spodziewałem (brak odpowiedzi od servera DHCP ... Po zmianie adresu mac na inny komp odrazu dostaje adres,maske,brame i dns-y ).
Sprawdził byś sam a nie mi tu głupoty wypisujesz...
Daj tekstowo wynik <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=111136#111136" target="_blank">- IPCONFIG -</a> z parametrem /all z laptopa jak masz internet.