Niedawno zakupiłem modem Novatel Expedite EU870D 5520 do swojego Della D820. Modem kupiony w Wielkiej Brytanii, używany. Po zamontowaniu go w laptopie, po zainstalowaniu któregoś z kolei sterownika, oprogramowanie Dell Mobile Broadband Card Utility w końcu wykryło kartę. Skonfigurowałem ją wg ustawień na screenach. Internet jest, ale niestety nie pokazuje zasięgu a w miejscu, gdzie powinien być niebieski napis PLAY wyświetla sie Unkown. W recenzji 5505 wszystko jest ładnie wyświetlane: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=50706
Czy problem leży po stronie konfiguracji karty?
Tak, w telefonie, na tym samym SIMie wyświetla się PLAY. Telefon pokazuje także zasięg.
Włożyłem kartę Plusa do laptopa. W miejscu niebieskiego Unkown po chwili pojawił się napis Plus a więc jeden problem rozwiązany i winny jest SIM Playa. Ale wciąż nie mam zasięgu
Self Test przechodzi pomyślnie.
Program TNI może i potrafi ale niestety, nie mogę przebrnąć przez ustawienia a konkretnie przez zaznaczenie Komunikacja AT, wyskakuje błąd "Nie otrzymano prawidłowej odpowiedzi z portu. Odpowiedź modemu: AT"
Starałem się skonfigurować program wg tego opisu: http://www.sklepy.ehost.pl/tutorial1/tu ... fo_ras.htm
A może modem ma włączony tryb tylko 3g? Ewentualnie zajrzeć do środka czy aby anteny nie są poluzowane, w przypadku złego poprowadzenia kabli same się będą wysuwać.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
Antena zamontowana prawidłowo. Od nowości nikt w tym laptopie nie grzebał. Osobiście zdobyłem kilka takich samych modemów z UK, wszystkie zachowują się identycznie. Mocowanie złącz antenowych do gniazd na karcie WWAN jest pewne i solidne. O dziwo internet całkiem dobrze działa, mimo braku kresek zasięgu w małych miastach
Top Net Info nie pokazuje zasięgu. Okazało się, że nie mogę zaznaczyć opcji "Komunikacja AT" ponieważ brak dodatkowego portu COM w modemie nie daje takiej możliwości. Próba połączenia kończy się błędem informującym o tym, że wybrano modem zamiast portu do komunikacji.
Chyba już nic nie da się zrobić, internet jakoś działa na tym modemie mimo, że nie widać zasięgu.