Chciałbym się poradzić, nie mogę się zdecydować jaki internet powinienem wybrać. Sprawdzałem na BTS Search ale moja wiedza na temat pasm itp. nie ułatwia mi wyboru.
Na początku testy na kartach tych operatorów, telefon z androidem, aplikacja netmonster + speedtest, testy robisz w godzinach 18-22 i wrzucasz tutaj screen shoty.
wtedy bedzie wiadomo na jakich pasmach jest potencjał i będzie można Ci doradzić operatora i sprzęt
Chciałbym zwrócić ci uwagę na to, że w twojej okolicy jest lub będzie kładziony światłowód. Ulica Dolna w Starogardzie będzie w zasięgu światłowodu od Orange w ramach POPC, więc zalecałbym rozważenie ofert na kartę lub z umową bezterminową. Żadna technologia mobilna nie zastąpi kabla.
Huawei B315s-22, nju 100GB - 29zł/m-c; TP-Link TL-WR1043ND + Alcatel OneTouch L850V, Play InK50 NbL - 8,33zł/m-c
kamil7430 pisze:Chciałbym zwrócić ci uwagę na to, że w twojej okolicy jest lub będzie kładziony światłowód. Ulica Dolna w Starogardzie będzie w zasięgu światłowodu od Orange w ramach POPC, więc zalecałbym rozważenie ofert na kartę lub z umową bezterminową. Żadna technologia mobilna nie zastąpi kabla.
Na ten moment światłowodu nie ma. W jakim miejscu mogę znaleźć informację o tym światłowodzie w mojej lokalizacji jak i przewidywanym terminie realizacji?
sn1p3r pisze:Na początku testy na kartach tych operatorów, telefon z androidem, aplikacja netmonster + speedtest, testy robisz w godzinach 18-22 i wrzucasz tutaj screen shoty.
wtedy bedzie wiadomo na jakich pasmach jest potencjał i będzie można Ci doradzić operatora i sprzęt
W takim razie pozostaje kwestia oferty. Nie ukrywam, że sporo korzystam z internetu. Przydałoby się coś z dużym pakietem danych albo i bez limitu. Dodatkowo proszę o pomoc w dobrze odpowiedniego sprzętu (router i ewentualna antena).
Wybór oczywisty PLAY i najlepszy sprzęt z agregacją 4 CC CA który oferują w zestawie czyli B818 na własność. Kontakt z Doradcami przez PW z tej strony: https://forumplay.pl/showthread.php/553 ... tu-GB-(200)-z-urządzeniem-Promocja
anima pisze:Na ten moment światłowodu nie ma. W jakim miejscu mogę znaleźć informację o tym światłowodzie w mojej lokalizacji jak i przewidywanym terminie realizacji?
Orange podpisało już umowę na kwotę przekraczającą 33 mln zł na rozbudowę w obrębie regionu starogardzkiego (3.6.22.42)
Z mojego doświadczenia wynika, że już coś tam nawet robiono (wizja lokalna, projekt, itp.), gdyż 5 marca tego roku dodano dodatkowe punkty adresowe (brakujące na pierwszej liście, a, np. stwierdzone fizycznie na miejscu) i są one tutaj:
anima pisze:Na ten moment światłowodu nie ma. W jakim miejscu mogę znaleźć informację o tym światłowodzie w mojej lokalizacji jak i przewidywanym terminie realizacji?
Orange podpisało już umowę na kwotę przekraczającą 33 mln zł na rozbudowę w obrębie regionu starogardzkiego (3.6.22.42)
Z mojego doświadczenia wynika, że już coś tam nawet robiono (wizja lokalna, projekt, itp.), gdyż 5 marca tego roku dodano dodatkowe punkty adresowe (brakujące na pierwszej liście, a, np. stwierdzone fizycznie na miejscu) i są one tutaj:
Jest ich niedużo (1A, 1C, 17, 23, 25, 27) . Jak masz ochotę to się przejedź po ulicy i zobacz czy to, np. nowo wybudowane domy, puste działki, itd.
Dzięki za wyczerpujące informacje
W wolnej chwili sprawdzę co to za adresy
Range pisze:Parametry sygnału masz dobre, speedtesty O.K.
Wybór oczywisty PLAY i najlepszy sprzęt z agregacją 4 CC CA który oferują w zestawie czyli B818 na własność. Kontakt z Doradcami przez PW z tej strony: https://forumplay.pl/showthread.php/553 ... tu-GB-(200)-z-urządzeniem-Promocja
Dlaczego akurat PLAY a nie T-mobile? Na karcie od T-mobile osiągałem większe prędkości oraz ping był niższy niż na karcie od PLAY.
W aplikacji Netmonster widziałem, że na karcie od T-mobile łapał także pasmo 2600 + 2100 (tylko przez krótką chwilę).
Dodam, że światłowód nie musi być w ziemi. Obserwuj czy podwykonawcy Orange nic nie wieszają na słupach teleinformatycznych, elektrycznych.
Czy macie jakiś ogólnodostępny Geoportal?
W przypadku Playa łączysz się z: http://beta.btsearch.pl/bts/details/35730/
To stacja 4CA, więc do tych prędkości należałoby dodać jeszcze trochę Mb/s. Oczywiście po zastosowaniu odpowiedniego routera.
Jakim telefonem wykonywałeś test?
radius pisze:Dodam, że światłowód nie musi być w ziemi. Obserwuj czy podwykonawcy Orange nic nie wieszają na słupach teleinformatycznych, elektrycznych.
Czy macie jakiś ogólnodostępny Geoportal?
radius pisze:W przypadku Playa łączysz się z: http://beta.btsearch.pl/bts/details/35730/
To stacja 4CA, więc do tych prędkości należałoby dodać jeszcze trochę Mb/s. Oczywiście po zastosowaniu odpowiedniego routera.
Jakim telefonem wykonywałeś test?
robiłem testy Huawei Mate 10 Pro. Jeśli chodzi o PLAY to NetMonster podaje całkiem inny maszt (Korytybska 8 ), ktorego nie ma na http://beta.btsearch.pl/
Pozostaje zrobić test na jakimś nowym Samsungu typu S10. I potwierdzić to w MENU serwisowym.
A jak nie masz skąd pożyczyć to chyba należy rozważyć Playa i B818 4CA żeby wykorzystać możliwości stacji. OCZYWIŚCIE PO ROZEZNANIU KIEDY ORANGE URUCHOMI ŚWIATŁOWÓD!
Na screenach jest bardzo dobre RSRP. To test wewnątrz domu czy obok stacji? Obaj operatorzy korzystają z tej samej lokalizacji, tj. Zblewska 29 - rurowy maszt.
radius pisze:Pozostaje zrobić test na jakimś nowym Samsungu typu S10. I potwierdzić to w MENU serwisowym.
A jak nie masz skąd pożyczyć to chyba należy rozważyć Playa i B818 4CA żeby wykorzystać możliwości stacji. OCZYWIŚCIE PO ROZEZNANIU KIEDY ORANGE URUCHOMI ŚWIATŁOWÓD!
Na screenach jest bardzo dobre RSRP. To test wewnątrz domu czy obok stacji? Obaj operatorzy korzystają z tej samej lokalizacji, tj. Zblewska 29 - rurowy maszt.
Niestety nie mam skąd pożyczyć S10. Jak rozumiem taką informację znajdę w geoportalu? Jestem totalnie zielony w tych sprawach
Testy zostały wykonane na zewnątrz przy domu. Powtórzę testy w domu w miejscu gdzie miałby się znajdować router i wrzucę screeny.
Ja korzystam z trochę bardziej rozbudowanego Geoportalu udostępnionego przez powiat jaki zamieszkuję. Nowe inwestycje mam w sekcji "projektowane" i widzę, np. czerwony - prąd, niebieski - woda, pomarańczowy - teleinformatyka.
Przejrzyj swoją ulicę w powiększeniu i zobacz co masz na pomarańczowo.
Musisz obserwować jakiś techników na ulicach i Ich pytać, m.in. dla kogo robią. Może się okazać, że ktoś lokalny też buduje za własne pieniądze.
radius pisze:Ja korzystam z trochę bardziej rozbudowanego Geoportalu udostępnionego przez powiat jaki zamieszkuję. Nowe inwestycje mam w sekcji "projektowane" i widzę, np. czerwony - prąd, niebieski - woda, pomarańczowy - teleinformatyka.
Przejrzyj swoją ulicę w powiększeniu i zobacz co masz na pomarańczowo.
Musisz obserwować jakiś techników na ulicach i Ich pytać, m.in. dla kogo robią. Może się okazać, że ktoś lokalny też buduje za własne pieniądze.
Sprawdzę czy coś takiego jest Podpytam też techników jak tylko któregoś spotkam
Znalazłem jeszcze taką stronę: https://starogardgdanski.e-mapa.net
Speedtesty w dzień bez żadnej wartości liczą się tylko z godzin wieczornych czyli (19-22). Sygnał O.K.
Aby rozwiać wątpliwości w PLAY łączysz się nie tak jak pokazuje Netmonster (nie masz zaktualizowanej bazy danych w Netmonsterze) z masztem na ul. Zblewska 29. Potwierdza to eNBID masztu. Z kolei T-Mobile to także połączenie z tą stacją na pasmach Networks.