Jak co miesiąc zakupiłem, ale tu niemiła niespodzianka - Program, który jest na płycie, to jedynie ważący kilkaset kB downloader, należy dopiero za jego pomocą ściągnąć System Mechanica z internetu. Niby niewiele - niecałe 17 MB, ale przy polimitowej prędkości nie mam co próbować. Poczekam aż mi przywrócą pełny transfer. No i licencja niestety tylko na pół roku. Dużo bardziej zainteresował mnie inny program E220 SIM Lock Unlock - jak nazwa wskazuje, służyć ma do zdejmowania simlocka z modemu Huawei E220. Jednak po uruchomieniu programu trzeba podać jakiś kod odblokowujący (6-8 cyfr) ktos wie skąd takowy zdobyć?
No to kiszkę zrobili. Taki kod się dostaje od producenta modemu, albo od operatora, albo trzeba go wygenerować jakimś programikiem co robi to na podstawie imei.
Widzę, że sensu zakupu tego numeru niema.
ja.michal pisze:Taki kod się dostaje od producenta modemu, albo od operatora, albo trzeba go wygenerować jakimś programikiem co robi to na podstawie imei
A tak ściągnąć simlocka to można za pomocą komend AT, więc nie potrzeba do tego żadnego oprogramowania poza Hyperterminalem
AdiosAmigos pisze: Hyperterminal może sie mylić czy to jest pewne?
No właśnie na forum o ile pamiętam był taki przypadek, że Hyperterminal wskazywał, że nie ma simlocka, zaś inne karty SIM nie działały. To było właśnie w przypadku modemu Playa. Więc nie wiem co ten Play wyprawia z modemami. Najlepiej by było jakbyś włożył do modemu jakąkolwiek kartę SIM innego operatora i uruchomił menadżer karty (nawet nie musisz się łączyć, by nie pobrać kasy z konta, ani nie nabić rachunku). Wtedy jak się zaloguje do innej sieci to będzie oznaczać na 100%, że nie ma blokady
Raczej skoro AT daje 0 a simlocki są. Takie maskowe stanu faktycznego. Programy do zdejmowania simlocka mają nie widzieć modemu, albo dawać zwrot, że simlocka niema. Cwane.
ja.michal pisze: Programy do zdejmowania simlocka mają nie widzieć modemu, albo dawać zwrot, że simlocka niema. Cwane.
Nawet bardzo. Rozumiem jak kupisz w pre-paidzie modem, ale z abonamentem to już przegięcie moim zdaniem. Dobrze, że można zdjąć po zakończeniu umowy, chyba
1. Oferowane w ramach Oferty Play Online Modemy posiadają blokadę SIM Lock i mogą działać wyłącznie z kartą SIM/USIM sieci PLAY.
2. Abonent może żądać usunięcia blokady SIM Lock w Punktach Sprzedaży P4 po upływie Okresu Zastrzeżonego. Blokada SIM Lock
usuwana jest w ramach istniejących możliwości technicznych.
3. W przypadku usunięcia blokady SIM Lock poza Punktem Sprzedaży P4 w sposób nie uzgodniony z P4 Abonent może stracić prawo do
bezpłatnej obsługi serwisowej Modemu w ramach gwarancji, rękojmi lub uprawnień z tytułu niezgodności z umową, jeżeli wada /
niezgodność z umową powstała na skutek usunięcia blokady SIM Lock.
Wielkie dzięki za linka Ściągnę MobilePartnera ale dopiero w niedziele, jak bede miał świeży limit, bo teraz sie skończył i nic nie pobiorę. Przy 32kb/s strony prawie normalnie się otwierają, co mnie bardzo zdziwiło, ale pobrać nic nie da rady
W niedziele wieczorem dam znać co jest z tym simlockiem w Playu
A jednak mi się udało! Ściągnąłem simlocka z e220. Wystarczyło tylko przeczytać artykuł w PC formacie i skorzystać z załączonego oprogramowania. Wcześniej po prostu z braku czasu rzuciłem pismo na biurko
Co ciekawe, ściąganie simlocka zajęło mi może z 5 minut. Nie omieszkałem sprawdzić metodą empiryczną, czy rzeczywiście simlocka już nie ma - karta Simplusa loguje się do sieci, po skonfigurowaniu APN można bezproblemowo się połączyć (wcześniej w programie Mobile Connect widniał po prostu status "brak sieci").
Zaraz zabiorę się za opracowanie tutoriala, aby podzielić się z Wami tą wiedzą.