Witam
Mam zamiar podzielić internet radiowy i dzięki temu forum dość dużo się dowiedziałem ale potrzebuje porady w doborze sprzętu ( jaki kupić: AP - TP link 501G: router - Linksys WRT54GC-EU , Netgear WGR614EE a może coś z Ovislinka czy jeszcze coś innego?? ) oraz podpowiedzi jak to wszystko podpiąć ( najpierw AP a następnie router czy na odwrót ) ??
Internet mam radiowy za oknem antenka i kablem antenowym do karty ( WL 8303) w komputerze. Posiadam łącze szerokopasmowe z nazwą użytkownika i hasłem.
A tu więcej danych:
To tak jak napisałeś. Masz zapewne PPPoE i AP musisz skonfigurować aby pobierał neta i dalej kabelkiem do routera który będzie rozsyłał neta po kablu i radiowo.
Mam jak w profilu Ovislinka i robiłem to z routerem pentagram. Działało bez problemu.
O zabezpieczeniu po <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> nic nie wiemy ale pewnie jest więc ze sprzętu to Ovislink wl-5460v2 w trybie WISP z klonowaniem MAC albo Tp_link WR543g w trybie AP CLient Router z klonowaniem MAC. Takie urządzenia zapewnią odbiór po radiu i router po kablu. Żeby nadawać po WiFi na dom to Tp-Link WA501G jako AP dla laptopa (albo dowolny inny AP).
wojteks - mam rozumieś, że polecasz podłączenie routera bezpośrednio do anteny a następnie kabelkiem AP i dopiero z niego na stacjonarny po kablu i Wifi na laptopa???
Czyli przy takiej konfiguracji to odpada Linksys bo jego antenka się nie odkręca????
malard pisze:mam rozumieś, że polecasz podłączenie routera bezpośrednio do anteny a następnie kabelkiem AP i dopiero z niego na stacjonarny po kablu i Wifi na laptopa???
Tzn kompy na kablu do routera obok AP. Do AP tylko na radiu.
malard pisze:Czyli przy takiej konfiguracji to odpada Linksys bo jego antenka się nie odkręca????
malard pisze:no to na router chyba wybiorę Ovislinka WL-5470AP
Dlaczego ten, czy potrzebujesz 4 porty LAN?
Jak dla mnie wystarczy wl-5460 v2 jako AP Client router (WISP) i do niego kablem podłączony PC i AP np. Tp-Link wa501g. Jeszcze tańszym rozwiązaniem by był Tp-Link wr543g i wa501g. Zależy ile chcesz na to wydać kasy.
Kupiłem router ovislinka WL5470Ap oraz TP link WA501G.
Jak to wszystko mam skonfigurować aby mógł podłączyć dwa komputery po wifi
we właściwościach połączenia bezprzewodowego ustawiłem
Adres IP 192.168.100.100
maska 255.255.255.0
brama 192.168.100.252
następnie w przeglądarce IE wpisałem 192.168.100.252 i pokazało mi się strona ovislinka
tam wybrałem zakładkę WISP - potem - Setup - SSID- wybrałem swoją sieć - potem Apply Changers
nastepnie otworzyłem zakładkę WAN Port i tam wybrałem PPPoE oraz wpisałem swoja nazwę uzytkownika i hasło
dalej Save
i utknąłem nie mam pojęcia co dalej???
z tego co się dowiedziałem to moja sieć nie ma zabezpieczenia po MAC
zmuszony jestem konfigurować po WIFI ponieważ nie mam w stacjonarnym wejścia na kabel eternet, mam tylko wejście na antenę w karcie Wifi
Antenę zewnętrzna podpinam bezpośrednio do ovisa.
Jest to dla mnie bardzo dziwne i wręcz niepoprawne - w tym trybie Ovis w ogóle nie powinien rozgłaszać swojego SSID a tym bardziej pozwalać na połączenie radiem.
Konfigurację WISP trzeba przeprowadzić kablem.
[ Dodano: 2009-01-03, 22:54 ]
A, czyli masz też podłączonego TP-Linka, z którym się faktycznie łączysz radiem. To zmienia postać rzeczy w ogóle.
[ Dodano: 2009-01-03, 22:55 ]
W takim razie po przełączeniu w tryb WISP łączysz się z siecią operatora?
wybieram WISP - Setap następnie oraz SSID wybieram moją sieć, w zakładce WAN - PPPoE - wpisuję nazwę i hasła , Connection Type daję Continous - zapisuję wszystko i przyjmuje ustawienia
Jak wyswietle Status system to w polu Internet configuration mam:
Connection Method: PPPoE Disconnected
physical Adres _ ciąg cyfr i liter
No to zaczynają się problemy, bo z tego co widzę to można dać albo PPPoE albo Static IP
Rozeznaj się w ustawieniach na kompie na którym to działa czy faktycznie jest na stałe ustawiony adres.
malard pisze:we właściwościach połączenia na kompie gdzie net chodzi mam ustawione Automatyczne pobieranie IP
Tzn na sieciówce radiowej - dla pewności?
Bo z cytatu wyżej wynika, że nie. Ciężko mi w takim układzie coś poradzić, bo nie do końca wiem jak to jest ustawione.
Wrzuć jeszcze status Ovisa po domniemanym połączeniu z operatorem.