3G z dużej odległości
Moderator: Moderatorzy
-
lubczyk
- Stary wyga bezprzewodowy
3G z dużej odległości
Witam
! Jest takie miejsce w moim mieście (dość wysokie wzniesienie), gdzie dostępne jest 3G wszystkich polskich operatorów, jednak najbliższe Bts-y z Playa, Orange i Ery są w Częstochowie (odległość około 30 km). Tylko Plus ma 3G w moim mieście. Jak to jest możliwe że na tak dalekiej odległości jestem w stanie złapać 3G?! Czytałem tu na forum, że 15 km. to już maksymalne odległości (no ktoś miał 20 km z Playa). Na pewno nie ma w okolicy żadnych dzikich Bts-ów bo kto by w jakiejś wiosce (takie małe mam tylko w okolicy poza moim miastem ;]) zakładał Bts z 3G. Jako dowodzik dołączam zdjęcie z wczoraj ;]. Chciałem dodać tylko że ta sytuacja dostępności wszystkich sieci jest co najmniej od lata, jak po raz pierwszy włączyłem wyszukiwanie dostępnych sieci na tej że górce.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Re: 3G z dużej odległości
lubczyk, to, że masz na wyświetlaczu to o niczym jeszcze nie świadczy. Spróbuj się połączyć z BTSem i wykonać połączenie a najlepiej videorozmowę. 
-
lubczyk
Tak. Doskonale o tym wiem tylko że mam sim locka w telefonie, więc z inną siecią się nie połączę to raz, a dwa że mało kto ma telefon z usługą videorozmowy.
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
-
ja.michal
- *Mistrz bezprzewodowy*
Laptop pod pachę i już.lubczyk pisze:Doskonale o tym wiem tylko że mam sim locka w telefonie, więc z inną siecią się nie połączę to raz
To dzwonisz na wiadomości tvn24, które są video.lubczyk pisze:mało kto ma telefon z usługą videorozmowy.
- wojteks
- *** Administrator ***
Bez przesady. Wiele osób ma telefony 3G (umts) a tych możliwości wcale nie wykorzystuje i wcale nie pamięta że ma taką możliwość.lubczyk pisze:a dwa że mało kto ma telefon z usługą videorozmowy
Ja w Bieszczadach na górce miałem na wyświetlaczu 3 sieci polskie, 2 słowackie, 2 węgierskie i chyba 2 ukraińskie. To że widać sieć wcale nie znaczy że można się do niej zalogować. Ale o tym już ja.michal napisał
Nie pomagam na PW!
-
lubczyk
@ja.michal - To z laptopem już w lato próbowałem ;] tylko że mój modem dość kiepsko "zbiera sygnał" i nic z tego nie wyszło. Kurcze
korzystam czasem z tej usługi tvn24.. nie pomyślałem o tym ;]
@wojteks - No akurat ja znam kilka osób.. z tym że oni mają telefon w Erze albo Orange.. Więc nici z videorozmowy do nich w moim mieście.. Gratuluje wyników ;] Rozumiem że Słowackie i Ukraińskie ale Węgierskie ?!
No cóż..
@wojteks - No akurat ja znam kilka osób.. z tym że oni mają telefon w Erze albo Orange.. Więc nici z videorozmowy do nich w moim mieście.. Gratuluje wyników ;] Rozumiem że Słowackie i Ukraińskie ale Węgierskie ?!
vectra = 300 Mbps
Vodafone + iPhone 7
Vodafone + iPhone 7
- Patryk
- Guru bezprzewodowy
To niestety nic nie znaczy - beacon moze i 60 km doleciec...
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
To, że ramki beacon sobie dolatują, to wynika z tego, że jest wzniesienie i nie ma żadnych przeszkód na jej drodze.lubczyk pisze:Jak to jest możliwe że na tak dalekiej odległości jestem w stanie złapać 3G?
Ważniejsze jest to, czy nodeB pozwoli na zalogowanie się z tak dużej odległości. Po prostu może uznać, że opóźnienia w drodze nodeB<->telefon są za duże i Cię wyloguje.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)