Jeśli właściciele MobilKinga nie znajdą szybko nowego inwestora, to marka zniknie z polskiego rynku. Trudno przewidywać zainteresowanie marką przez obecnie działających na rynku operatorów. Jest również prawdopodobne, że PTC, operator sieci Era, ma pierwszeństwo w nabyciu marki.
Fajnie, telefon mam w tej sieci. Nie będę rad, jeśli ta marka upadnie, bo jestem z niej bardzo zadowolony - prosta taryfa, niskie ceny, a co najważniejsze - długi okres ważności doładowania. A poza tym znów ta zmiana numeru, dzwonienie do banków itp. itd. Najgorsze że bardzo długo przyzwyczajam się do nowego numeru.
Ja mam dwa numery i tez mi sie nie usmiecha zeby padki, zwlaszcza ze nie widze zbytnio konkurencji dla MK. Moze przejmie ich jakas firma z wiekszym kapitalem i nie znikna z rynku. Na to licze, bo numer MK mial juz byc tym na stale, a przerabialem juz wszystkie nedzne oferty wielkiej trojki.
ja.michal pisze:Przenieś numer. 50zł a zachodu mniej.
Przy założeniu, że przejdę na innego prepaida (pewnie wirtualnego operatora) to nie będzie takie proste. Ale oczywiscie mam nadzieję że martwię się na zapas...
W Polsce nie ma miejsca na MVNO, przesyt ofert komórkowych jest tak ogromny, ze tylko naiwniak mógłby sądzić że na MVNO zarobi kase i rozwinie interes do sensownych rozmiarów.
Niestety kryzys wpłynał na to i nieumiejętność przedstawienia oferty. Gdyby określili jasno w reklamach, że mają dobrą stawkę do wszystkich i najlepszą swobode doładowałań(3 mniesiace za 10PLN) to pewnie mieliby teraz jakeis 500 tys. uzytkownikow, a nie 200.
Zastanawiam się, co z kwestią przenoszenia numeru w przypadku jeśli Mobilking rzeczywiście padnie. Będę mógł bez problemu zachować mój numer i przenieść do innej sieci?
BliSki pisze:A mimo tego wchodzą nowi np. Biedronka
Ale celem takich operatorów nie jest pozyskanie klientów tylko na "komórkę" a raczej jako dodatkowy bonus uzyskiwany przy okazji zakupów/wydawania pieniędzy w danej sieci (przywiązanie klienta do sieci).
Dobra wiadomosc dla uzytkownikow MK(takich jak Ja)
W wywiadzie dla dziennika Parkiet partner zarządzający funduszem Penta Investmens w Polsce, właściciel m.in. sieci Mobilking zdradził, że trwa sprzedaż wirtualnego operatora (ponad 100 tys. użytkowników). Obecnie prowadzone są negocjacje z dwoma potencjalnymi nabywcami.
Na razie Penta Investmens nie zdradza jakie podmioty są zainteresowane kupnem sieci Mobilking lub samej bazy użytkowników. Media spekulują, że najbliżej przejęcia jest sieć Era - na infrastrukturze tego operatora Mobilking świadczy swoje usługi. Wśród potencjalnych nabywców media wymieniają także Play oraz NFI Magna.