Polkomtel oficjalnie poinformował, że 25. sierpnia nabył od Romana Karkosika i NFI Midas 100% udziałów w spółce Nordisk Polska. Tym samym potwierdziły się informacje, które TELEPOLIS.PL podał wczoraj w tej wiadomości.
Wartość transakcji to 11,795 mln zł.
Nordisk to operator, który posiada częstotliwość 420 MHz, na której korzysta z technologii CDMA2000. Ma w tej chwili 95 pozwoleń na stacje bazowe na terenie całego kraju. Z nieoficjalnych informacji TELEPOLIS.PL wynika, że już wkrótce rozpocznie się poważna rozbudowa sieci w oparciu o sprzęt jednego z chińskich producentów. Sieć będzie mogła szybko powiększyć swój zasięg przy wykorzystaniu masztów Polkomtela.
Polkomtel może użyć częstotliwości i technologii Nordisku do budowy ogólnopolskiej sieci mobilnego Internetu - podobnej do Centertela, który używa do tego częstotliwości 450 MHz, dostarczając usługę Orange Freedom Pro.
Czyli w najbliższym czasie szykuje się odpowiedź na ofertę Orange,co z wyraźnie większymi limitami transferu niż w pomarańczowej sieci dobrze wróży.
Trzymam kciuki za Plusa !
A Era obudzi się z ręką w nocniku.
Doskonale. Przynajmniej coś się zacznie dziać na rynku bezprzewodowego internetu (bo trzeba przyznać że Play aż tak bardzo rynku nie zawojował swoją uryną).
Era ma jeszcze WiMaxa ale on raczej nie będzie nadawał się jako mobilna platforma i coś słabo go rozbudowują, poza tym strasznie drogi ale bez limitów.
Wimaxa może mieć każdy za marne grosze - pasma jest wystarczająco dużo,poza tym gdzie mobilność...i propagacja nie ta (3.5 GHz).
A dolne pasma są zajęte całkowicie,i tutaj Era musi czekać aż do likwidacji analogowej TV,ale na te częstotliwości też jest masa chętnych (w tym służby) i będą horrendalnie drogie,jeśli będą sprzedawane,a nie rozdzielane za cenę regulowaną.
Ostatnio zmieniony 2009-08-25, 17:40 przez Patryk, łącznie zmieniany 1 raz.
Czyli Polkomtel chyba dał sobie spokój z 3G na GSM 900. Jeśli szykują odpowiedź na CDMA Orange powinni dać ofertę łączoną z 3G, bo coś czuję, że Nordisk to za dużo własnych masztów to nie miał.
Wydaje mi się Nordisk chyba nie miał dużej ilości klientów i sprzedał, a jak wiadomo nasi operatorzy GSM po przekalkulowaniu to by nawet kupili podrzędną sieć Wi-Fi, której by dodali do ofery swoją nazwę i zrobiliby "furorę".
A może to było uknute? Założyli firmę, pozyskali częstotliwości, dla niepoznaki sprzedali Karkosikowi a teraz odkupują?
Jeżeli wprowadzą ofertę łączoną to Orange będzie musiało uruchomić dwie nośne jeżeli będzie chciało mieć klientów, chyba że nie chcą. Może uruchomili ją tak żeby nie stracić pozwoleń? A może coś chcą coś innego na 450 MHz wrzucić?
To bylo do przewidzenia ze Plus wymysli cos takiego, bo stracilby mnostwo klientow na internet mobilny w stosunku do Orange...ciekawe jak szybko beda rozbudowywac swoje nadajniki CDMA:)
Też jestem ciekaw. Z tego co wiem Nordisk już kilka odpalił. Miałem brać Orange z CDMA/HSDPA/GSM za jakiś czas, ale się wstrzymam bo może coś Plus wykombinuje ładnego.
ja.michal pisze:Też jestem ciekaw. Z tego co wiem Nordisk już kilka odpalił. Miałem brać Orange z CDMA/HSDPA/GSM za jakiś czas, ale się wstrzymam bo może coś Plus wykombinuje ładnego.
Troche to potrwa, na pewno nie pare miesiecy i nie rok a dluzej zanim Plus bedzie miec sensowny zasieg CDMA ktory bedzie w stanie zastapic gprs...taka sytuacja jest oczywiscie bardzo dobra dla klientow, bo w przeciwnym razie ciezko by bylo o to zeby Orange obnizalo ceny cdma/gsm/umts bo Plus czy Era z gprs/hsdpa to zadna dla nich konkurencja(jesli chodzi o internet mobilny)
adixm pisze:Troche to potrwa, na pewno nie pare miesiecy i nie rok a dluzej zanim Plus bedzie miec sensowny zasieg CDMA ktory bedzie w stanie zastapic gprs...
Pamiętaj,że Plus nie kupił samego pasma,ale całą działającą siec z kilkudziesięcioma stacjami...tylko zintegrować ją z własną infrastrukturą i można ruszać z rozbudową.
Nordisk Polska jest operatorem telekomunikacyjnym wykorzystującym technologię CDMA2000 na częstotliwości 410MHz. Technologia CDMA jest powszechnie stosowana na świecie (w obu Amerykach i Azji) co sprawia że jest bardziej popularna niż GSM.
Obecnie Nordisk Polska posiada 95 pozwoleń na stacje bazowe na terenie całego kraju (obecnie spółka pokrywa zasięgiem ok 40% populacji Polski) i najprawdopodobniej wkrótce rozpocznie się duża rozbudowa sieci. Do tej pory Nordisk będzie korzystał z masztów Polkomtela.
CDMA2000 będzie użyte przez Polkomtel do rozbudowy usług mobilnego Internetu. Dzięki niskiej częstotliwości jest możliwe pokrycie zasięgiem 100% powierzchni kraju, a tym samym dotarcie z usługami do wszystkich mieszkańców Polski.