Kupiłem taki modem na ebay Link do aukcji, ale nie przyszedłem się tutaj chwalić
Mam z tym modemem nie lada problem. Gdy chcę go użyć jako GPS to nie wykrywa żadnej satelity(testowałem w domu i na balkonie tylko).
Większym problemem jest brak zasięgu 3G, a dokładniej mam kartę z plusa i gdy modem jest ustawiony na zasięg 3G napisze, że ma zasięg plus lecz nie może odebrać ani wysłać sms oraz połączyć się z internetem. Po ustawieniu 2G wszystko ładnie działą tylko że jest to 2G
(czyli tylko EDGE).
loczi, to Cię pocieszę. Ten modem nie ma GPS tylko A-GPS. To co innego. Wiem to z pierwszej ręki bo korespondowałem z supportem Sierra Wireless.
A-GPS wspomaga GPS w celu szybszego wyszukania pozycji po masztach operatora. Taka usługa jest w AT&T właśnie i podobno kilku sieciach we Francji. U nas żaden z operatorów nie ma A-GPS.
loczi pisze:Większym problemem jest brak zasięgu 3G, a dokładniej mam kartę z plusa i gdy modem jest ustawiony na zasięg 3G napisze, że ma zasięg plus lecz nie może odebrać ani wysłać sms oraz połączyć się z internetem. Po ustawieniu 2G wszystko ładnie działą tylko że jest to 2G
(czyli tylko EDGE).
Jak ustawiasz 3G? Z jakiej aplikacji korzystasz? Jaki masz firmware?
Ciągle szuka sieci, jak wejdę w ustawienia i wybiorę ręczne szukanie sieci to nawet mi podał jakie sieci są w okolicy(PLUS(3G), itp...) ale jak wybrałem to i tak nadal szukanie.
loczi pisze:link na której niby zbiera GPS ale mniejsza z GPS ;-) już napisałem do niego może napisze czy używał czegoś więcej jeszcze.
To dziwne bardzo bo miałem ponad rok 881 i próbowałem uruchomić GPS i pisałem do Sierry i lipa.
No nic. Może zna jakiś cudowny sposób lub buja na aukcji korzystając z zewnętrznego GPSa.
Firmware masz najnowszy. Nowszego nie ma aktualnie.
To spróbuj w innej lokalizacji, żeby wykluczyć problem z modemem bo to wygląda na problem z node B.
A masz 3G z innej sieci w pobliżu? Na karcie Heyah z 5zł można sprawdzić czy na Erze działa.
A masz pod ręką jakąkolwiek inną kartę SIM innego operatora? Może na innej karcie warto sprawdzić.
Co do GPS'a to wychodzi mi na to, że pracuje. Lecz nie chce podawać wyników Nie wiem może u mnie nie ma zasięgu i już. Bo generalnie jest tak, że jak w Watcherze nie ma możliwości włączenia Monitora GPS to jest nieaktywny. Jeśli jest taka opcja, to powinno działać.
loczi pisze:A mi GPS już działa, na dwór poszedłem z laptopem, i mi zadziałało, podało jakąś pozycję.
O czyli może u mnie nie działa przez słaby zasięg. Albo to wina firmware, bo ja mam F1_2_3_22AP.
loczi pisze: jakimś cudem połączyło mi się z internetem(tak napisało), ale jakoś nie działa,
Strony nie działają? A może gg Ci działa, jeśli tak to możesz mieć problem z serwerami DNS. A w ogóle próbowałeś łączyć się tylko przez połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> ?
loczi pisze:Łączy się i na końcu wyskakuje napis rozłączanie udane ;-)
To nie wiem, Naprawdę zainstaluj sobie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=9557" target="_blank">»Top NetInfo«</a> wymuś w nim 3g oraz zrób połączenie <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?t=7211" target="_blank">»Dial-up«</a> zobaczymy jak się wtedy modem będzie zachowywał.