"Komórkowe połączenie szerokopasmowe" a TopNetInfo
Moderator: Moderatorzy
- mccm
- Użytkownik forum
"Komórkowe połączenie szerokopasmowe" a TopNetInfo
Witam.
Własnie otrzymałem modem Huawei E353-2 z Play, poprzednio miałem E169 i łączyłem się normalnie jako połączenie dial-up poprzez topnetinfo. Teraz oczywiście mogę tak samo, ale pojawiła się inna, nowa dla mnie rzecz w wyborze połączeń - Komórkowe połączenie szerokopasmowe (wyświetla zasięg w tray tak jak wifi). Mam pytanie czy topnetinfo obsługuje takie coś? Czy różni się to czymś od dial-up? Nie ukrywam, że zależy mi na tym, aby system sam się łączył z internetem bez udziału topnetinfo, ale chciałbym aby on nadal mierzył ilość pobranych danych. Niestety przy tym nowym połączeniu nie wykrywa, że jest połączone.
Własnie otrzymałem modem Huawei E353-2 z Play, poprzednio miałem E169 i łączyłem się normalnie jako połączenie dial-up poprzez topnetinfo. Teraz oczywiście mogę tak samo, ale pojawiła się inna, nowa dla mnie rzecz w wyborze połączeń - Komórkowe połączenie szerokopasmowe (wyświetla zasięg w tray tak jak wifi). Mam pytanie czy topnetinfo obsługuje takie coś? Czy różni się to czymś od dial-up? Nie ukrywam, że zależy mi na tym, aby system sam się łączył z internetem bez udziału topnetinfo, ale chciałbym aby on nadal mierzył ilość pobranych danych. Niestety przy tym nowym połączeniu nie wykrywa, że jest połączone.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Re: "Komórkowe połączenie szerokopasmowe" a TopNetInfo
O ile dobrze myślę, to modem jest w trybie NDIS, czyli jest widoczny w komputerze jako karta sieciowa. A takiego połączenia TNI nie obsługuje w przypadku Huawei'ów. Oczywiście jeśli masz port COM to będziesz mógł sprawdzić siłę sygnału/wysłać SMS. Ale już nawiązać połączenie, czy liczyć dane nie możesz.mccm pisze:Mam pytanie czy topnetinfo obsługuje takie coś?
Ja mam analogiczną sytuację, z tym, że mam modem Sierry pracujący jako karta sieciowa. Teoretycznie można się bawić i próbować przełączać modem w tryb RAS (modem oraz połączenie dialup), ale ja bym nie zalecał tego. Tryb NDIS jest o wiele wygodniejszy moim zdaniem.
Pozdrawiam YaHooo 
> FAQ < > Limitowanie TTL < > Filtrowanie MAC < > Limit - miniFAQ <
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
> Udostępnianie połączenia internetowego iPlus w trybie Ad-hoc < > Połączenie Ad-hoc <
(iPlus7GB-30%) + (Sierra Wireless AC881) + (HP Compaq nx7300) + (200m od BTS'a) = (600kB/s)
-
Maciek764
- Mistrz bezprzewodowy
Z E1820 jest dokładnie tak samo. Z tym, że modem jest widoczny jako Mobile Broadband Connection normalnie w Windowsowych połączeniach (na Windows 7) i pokazuje nazwę operatora, siłę sygnału i moc transmisji. Ale jednocześnie mogę odpalić TNI i odczytać z AT moc sygnału itp. Ale połączyć się nie da bo wyskakuje błąd 633. Dopiero po wyłączeniu w menadżerze urządzeń karty sieciowej możliwe jest połączenie modemem. A mi ta karta sieciowa właściwie niepotrzebna, więc ją wyłączyłem (bo wolę sobie pogrzebać, zobaczyć jaki QoS i takie tam
)
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
Ale jakich połaczeniach? Bo u mnie na WinXP Sierra jest pokazana w sekcji Sieć LAN lub szybki internet o nazwie Połączenie sieci bezprzewodowej 6. Też pisze sieć Plus i inne dane. Podejrzewam, że u Ciebie to jest to samo, bo nie mam pod ręką 7-ki. A mam tylko w robocieMaciek764 pisze:Z tym, że modem jest widoczny jako Mobile Broadband Connection normalnie w Windowsowych połączeniach (na Windows 7) i
To tak prosto? Myślałem, że trzeba grzebać za pomocą komend ATMaciek764 pisze:A mi ta karta sieciowa właściwie niepotrzebna, więc ją wyłączyłem
Pozdrawiam YaHooo 
-
Maciek764
- Mistrz bezprzewodowy
W Windows 7 jak się naciśnie ikonkę w trayu to wyskakują:Ale jakich połaczeniach?
- Połączenia telefoniczne i VPN
- Mobile Broadband Connection
- Wireless Network Connection
I tak samo jak WiFi pokazuje zasięg w 5 kreskach, tak samo pod Broadband jest nazwa operatora (jak SSID) i zasięg operatora.
Pewnie i trzeba, ja go chamsko wyłączyłem w menadżerze urządzeńTo tak prosto? Myślałem, że trzeba grzebać za pomocą komend AT
- YaHooo
- Guru bezprzewodowy
OczywiścieMaciek764 pisze:W Windows 7 jak się naciśnie ikonkę w trayu to wyskakują:
Już rozumiemMaciek764 pisze:I tak samo jak WiFi pokazuje zasięg w 5 kreskach, tak samo pod Broadband jest nazwa operatora (jak SSID) i zasięg operatora.
Ja tam nie będę tak próbować, chociaż modem też mam w Menadżerze UrządzeńMaciek764 pisze:Pewnie i trzeba, ja go chamsko wyłączyłem w menadżerze urządzeń![]()
Pozdrawiam YaHooo 
-
marens
- Guru bezprzewodowy
Najprościej jest przestawić tryb pracy modemu w Playowym Mobile Connect (Narzędzia/opcje). Ta wersja aplikacji jest nawet przemyślana, bo można wysyłać kody USSD.YaHooo pisze:To tak prosto?
Jak on się sprawuje?mccm pisze:Własnie otrzymałem modem Huawei E353-2 z Play
-
STALKER52
- Stały użytkownik forum
Jak chcesz monitorować ściągnięte dane to ściągnij sobie program NetMeter. Robi statystyki pobranych i wysłanych danych. Było gdzieś to na forum. Ja mam modem Huawei E5832, z wbudowaną baterią i AP WiFi
i topnetinfo się tnie jak wybiorę go