Witam! Jestem tu nowy. Jeżeli nie napisałem w odpowiednim dziale to przepraszam.
Mój problem polega na tym, iż mam internet z matcom'u i nie wiem jak podłączyć go do routera firmy Belkin. Jest tam wejście RJ45 (w routerze), a ja internet mam podłączony jakimś kablem podobnym do kabla antenowego. Myślałem nad kupnem karty sieciowej na usb i następnie podłączyć do routera. Niestety nie ma tam takiego wejścia(podłączenia usb). Czy można dokupić przejściówkę do kabla "antenowego" z dziwaczną końcówka na rj45 lub usb na rj45 (czy w ogóle takie coś jest możliwe).
Z góry dziękuję!
PS Model routera to Belkin G Wirelles Router BasicHomeConnectivity. Nie wiem czy to się przyda, ale na wszelki wypadek napisałem.
Sorki, net mi przestał działać i kompa musiałem zrestartować. Przeczytałem wcześniej i miałem edytować tamtego posta, lecz w momencie wysyłania z kartą coś się stało..
Tak zaraz to sprawdzę. Zaraz wyłączę komputer i zobaczę.
[ Dodano: 2012-02-16, 19:40 ]
Na karcie pisało:
Spark LAN
802.11g/b 54Mbps Wirelles
PCI LAN CARD
Model No.: Wipr-3012
A po co mi router? Bo mam laptop, w którym chcę mieć internet . A przez kabel krosowany to nie mogę nigdzie odejść z laptopem. A chcę mieć neta z wyłączonym kompem.
[ Dodano: 2012-02-16, 20:23 ]
Czy można kupić jakiś router z wejściem od internetu RPSMA, bo teraz wyczytałem, że coś takiego jest. Ale nic z tego nie kumam... Piszą, że najlepiej kupić TL-WR543G + TL-WA500G ale nie wiem czy to będzie dobre. Czy takie coś można zrobić (tzn. kupić i, żeby było dobrze)??
Jestem "zielony" w sprawach dzielenia łącz... Przepraszam, że czasami zadaję tak banalne pytania.
Znasz nazwę sieci ?
Zabezpieczenia - czy jest zastosowane szyfrowanie, jeśli tak to hasło.
Czy operator zastosował w zabezpieczeniu adres MAC karty radiowej ?
Belkin wszystkie porty LAN ma takie same, tej samej wielkości tz. RJ45 ?
Można wykorzystać go do rozsyłania sygnału po domu.
Romek pisze:Znasz nazwę sieci ?
Zabezpieczenia - czy jest zastosowane szyfrowanie, jeśli tak to hasło.
Czy operator zastosował w zabezpieczeniu adres MAC karty radiowej ?
Belkin wszystkie porty LAN ma takie same, tej samej wielkości tz. RJ45 ?
Można wykorzystać go do rozsyłania sygnału po domu.
Nazwę sieci znam. Nie jest zabezpieczona.
Romek pisze:Czy operator zastosował w zabezpieczeniu adres MAC karty radiowej ?
Nie wiem o co chodzi w tym pytaniu.
Belkin ma wszystkie porty rj45
Jestem "zielony" w sprawach dzielenia łącz... Przepraszam, że czasami zadaję tak banalne pytania.
Romek pisze:Czy operator zastosował w zabezpieczeniu adres MAC karty radiowej ?
To można sklonować.
szajmon pisze:Nazwę sieci znam. Nie jest zabezpieczona.
To dobrze.
szajmon pisze:Belkin ma wszystkie porty rj45
Można wykorzystać go do rozsyłania sygnału WiFi po domu.
Po podłączeniu do Internetu sprawdź w ustawieniach karty radiowej jakie są jej ustawienia, ewentualnie spisz i podaj czy są wpisane na stałe.
IP
Maska
Brama
DNS
Do odbioru WiFi zamiast karty musisz kupić to http://www.dipol.com.pl/punkt_dostepowy ... _N2941.htm
lub to http://www.dipol.com.pl/punkt_dostepowy ... _N2955.htm
Belkin rozsyła po domu.
Ostatnio zmieniony 2012-02-16, 21:36 przez Romek, łącznie zmieniany 1 raz.
Nie wiem czy dobrze rozumiem, ale mój kolega miał neta tego samego co ja i sobie kupił kartę sieciową na usb i musiał do nich dzwonić, że zmienił kartę sieciową i w ciągu kilku minut miał już neta. Więc chyba MAC jest.
[ Dodano: 2012-02-16, 21:30 ]
Mam je na umowie od internetu wpisane na stałe.