Będę bardzo wdzięczny za instrukcję krok po kroku jak skonfigurować powyższy router i AP-eka.
Sieć jest rozprowadzona w domku jednorodzinnym i działała 3 lata. Jednak 3 dni temu coś się @#$!$% i wszystko padło. Po restarcie router i AP wróciły do ustawień domyślnych i net padł (lapki się łączą ale pokazują ograniczoną łączność) Ogólnie nie pamiętam już w jakie tryby to wszystko poustawiać itp. Szukałem, czytałem robiłem wg opisów i dalej nic
Poniżej scchemta podłączenia.
FixCarter pisze: nie pamiętam już w jakie tryby to wszystko poustawiać itp.
WL5460AP w tryb WISP, WA502 jako AP.
Pozostaje problem <a href="http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?p=119030#119030" target="_blank">»MAC«</a> o ile u dostawcy był podany inny niż MAC WL5460 i podsieci żeby w LAN była inna niż na WAN.
Skąd mamy wiedzieć jaki MAC ma zarejestrowany dostawca.
jasna sprawa, myślałem, że chodzi o coś innego.
Nie chce mi połączyć się z siecią pewnie to sprawka tego MAC adresu. Za 2h mam dostać jaki to MAC jest przypisany u dostawcy
ok dopstałem MAC wpisałem i działa. Jak ktoś będzie miał podobny problem pamiętajcie żeby wyłączyć DHCP na routerze !!!
odświeżam temat ponieważ znowu mam poblem... Stało się podobnie jak na początku mojej historii.
Teraz jednak mimo poprawnej kofiguracji cały czas mam ograniczoną łączność i brak dostępu do internetu. Windos7 wykrywa "serwer DNS nie odpowiada". Myślicie, że to wina routera?
Dodam, że restarty nic nie pomagają.
Z tego co rozumiem OvisLink pracuje jako WISP(i port WAN jest przeźroczysty - wyłączony DHCP) a dziś pewnie też wyłączyłeś DHCP w swoim TP-Linku i jako AP jest przeźroczysty. wtedy na serwerze twojego PROVIDERA widać wszystkie MACi komputerów, które są za AP(tp-linkiem)a nie mają przypisanych IPków, czyli....
sprawdź dokładnie w jakich trybach pracują urządzenia(airlive jako WISP i IP WAN statycznie, ustaw najlepiej tryb GATEWAY) a tp-linka juz możesz ustawić jako AP nawet bez włączenia DHCP
marzocco82 pisze:Z tego co rozumiem OvisLink pracuje jako WISP(i port WAN jest przeźroczysty - wyłączony DHCP)
Nie wiem co miałeś na myśli pisząc to zdanie, ale pomieszałeś ze 3 rzeczy
WISP musi być, WISP łączy się z NATem, więc to:
marzocco82 pisze:wtedy na serwerze twojego PROVIDERA widać wszystkie MACi komputerów, które są za AP(tp-linkiem)a nie mają przypisanych IPków, czyli....
Jest nieprawdą. Zresztą też nie wiem co ma przypisywanie IPków do widoczności MACów...
Sorry przyznaję się że moje skróty myślowe źle wyszły(za dużo montaży u klientów), dlatego też nie chcę tłumaczyć po swojemu swoich błędów Jo_gurt ma rację
@FixCarte - sprawdź tryby pracy urządzeń ( uwzględnij, że OVislink kończy swój żywot)
@Jo_gurt - obiecuję zrozumiale i jaśniej pisać