Czy szybkość zmienia się, gdy modem znajduje się blisko okna/na zewnątrz? Bo jak nie, to zakup anteny mija się z celem. Może lepiej rozważyć zakup przedłużacza USB?
Mam identyczny problem, internet w play, dwie lub trzy kreski zasięgu, obydwa nadajniki widzę z okna w odleglości około 1km a przybliżając się do okna nie zwiększa się prędkość ani zasięg i zastanawiam się nad kupnem właśnie takich anten. A prędkość u mnie to 1 mb a mam net do 4mb.
Ja sam używam do testów drugiego modemu na przedłużaczu USB, ważne aby modem był odsunięty od komputera i był wyżej umiejscowiony, a kabel USB niezbyt długi. U mnie podwieszony pod karniszem (za zasłoną) i nie pod samym sufitem (słabszy zasięg), tylko sporo niżej. Niestety nie zawsze umieszczenie go w oknie daje poprawę sygnału, niekiedy wręcz odwrotnie (niekiedy szyby maja domieszki metali i tłumią sygnał). Warto przetestować różne miejsca w domu/pokoju i np. wysunąć na przedłużaczu USB za okno, np. poniżej parapetu itp. (aby przekonać się czy i jak zmienia się poziom sygnału).