Wersja sprzętu: CH2E303SM Wersja firmware: 21.157.11.00.264 z Jan 17 2012 16:36:45 Wersja programu: 21.005.11.14.264
+GCAP: +CGSM,+DS,+ES
+Złącze kart microSD
+Złącze anteny zewnętrznej CRC9
+Bez simlocka
+automatyczna instalacja sterowników z wirtualnego napędu CDROM
FAQ:
Czy modem współpracuje z siecią Aero2?
Tak, modem działa z bezpłatnym internetem od Aero2 w technologi HSPA+ i jest zgodny z wymogami regulaminu, ponieważ jest modemem >kat10.
Jednakże do poprawnego połączenia z Aero2 (tak jak inne modemy z Play) wymaga małego odblokowania, w 100% bezpiecznego dla modemu (zwykła zmiana ustawień). Można to zrobić na dwa sposoby:
Czułość / zasięg
Trochę lepsza czułość od E353s-2, w specyfikacji te modemy niczym się nie różnią. Z komentarzy na blogu można wywnioskować, że inni bardziej odczuli polepszenie zasięgu. [źródło]
Pobór prądu
Ogólnie wygląda na to, że jest oszczędniejszy od innych modeli [link]. Modem E3131s-2 ma mniejsze zapotrzebowanie od np. E353s-2 [link]
Wyłączanie napędu CD i/lub czytnika kart microSD.
Przywrócenie domyślnych ustawień dla CDROM i SD: Komenda:
AT^SETPORT="A1,A2;1,16,3,2,A1,A2" Odpowiedź:
OK
Wyłączony CDROM i wyłączona karta SD: Komenda:
AT^SETPORT="A1,A2;1,16,3,2" Odpowiedź:
OK
Wyłączony CDROM, aktywna karta SD: Komenda:
AT^SETPORT="A1,A2;1,16,3,2,A2" Odpowiedź:
OK
Aktywny CDROM, wyłączona karta SD: Komenda:
AT^SETPORT="A1,A2;1,16,3,2,A1" Odpowiedź:
OK
Odczytanie możliwych opcji do ustawienia: Komenda:
AT^SETPORT=? Odpowiedź:
^SETPORT:A1: CDROM
^SETPORT:A2: SD
^SETPORT:A: BLUE TOOTH
^SETPORT:B: FINGER PRINT
^SETPORT:D: MMS
^SETPORT:E: PC VOICE
^SETPORT:1: MODEM
^SETPORT:2: PCUI
^SETPORT:3: DIAG
^SETPORT:4: PCSC
^SETPORT:5: GPS
^SETPORT:6: GPS CONTROL
^SETPORT:16: NCM
Rozmowy głosowe
Od wersji DC-Unlocker V1.00.0889 istnieje możliwość odblokowania rozmów głosowych w Huawei E3131 z Play (w zwykłym modelu, nie HiLink).
Serwisy gwarancyjne, ccsonline.pl oraz regenersis.pl, nakazały kontakt z producentem w sprawie odblokowania (można też pisać do Play ale możliwe, że zamówili taniej modemy z zablokowanymi softwerowo rozmowami głosowymi).
Aktualnie każda próba rozmowy kończy się komunikatem:
Zapytanie: ATD[numer];
Odpowiedź: NO CARRIER
Wygląd modemu.
Gdzie kupić?
Modem E3131 na tę chwilę oferowany jest jedynie w Polsce z logiem Play Online i do tego tylko w kolorze czarnym.
Modem można kupić w sklepie internetowym Play [link] lub w stoiskach Play.
Stoiska czyli salony należące bezpośrednio do Play a nie do partnerów bo partnerzy do tej pory nie mieli dostawy i nie wiadomo czy ją w ogóle będą mieli
Warto najpierw zadzwonić do stoiska/salonu i zapytać czy mają E3131 na kartę za 129zł.
Można także kupić na serwisach aukcyjnych (np. allegro, ebay, świstak) lecz wtedy musimy się liczyć, że gwarancję będziemy realizować samodzielnie.
Gwarancja
Modem objęty 24miesięczną gwarancją producenta. Serwis ma 14 dni roboczych na naprawę.
Zaletą zakupu w salonie jest to, że modem zanosimy do salonu i oni już się martwią wysyłką do serwisu. Aktualnie ccsonline zapewnia darmowego kuriera. [źródło]
P4 (Play) serwisuje ccsonline.pl, chociaż nie wiem jak to się ma do gwarancji z wymienioną firmą regnersis.pl, zgodnie z zapisem w gwarancji powinni przyjąć [źródło]:
Urządzenia (modemy, routery) dostępne u następujących operatorów: PTK Centertel (Orange), POLKOMTEL (Plus) i PTC (Era) serwisowane są przez
Regenersis (Warsaw) Sp. z o.o.
regenersis.pl
ul. Falencka 1B
Janki
05-090 Raszyn
tel.: +48 22 7034100
fax: +48 22 7034199
Urządzenia (modemy, routery, telefony) dostępne u operatorów: P4 (Play), Cyfrowy Polsat, Vectra, Dialog oraz dystrybuowane przez firmę Sequence serwisowane są przez
Cyfrowe Centrum Serwisowe S.A.
ccsonline.pl
ul. Puławska 40A
05-500 Piaseczno
tel.: +48 22 7263810
fax: +48 22 7263811
Do zgłoszenia niezgodności towaru z umową nie jest potrzebna karta gwarancyjna i nie ma też nic z tym wspólnego, wszystko definiuje odpowiednia ustawa.
Wskazówka: modem można ale nie trzeba wysyłać w oryginalnym opakowaniu. Ważny jest sam modem i poprawnie wypełniona karta gwarancyjna.
Wersje kolorystyczne.
Modem do dostania w kolorach: czarnym, białym, żółtym oraz różowym (umowa / abonament) i tylko kolor czarny bez umowy (w pakiecie ze starterem / na kartę).
Najnowszy Huawei E3131 to elegancki modem zapewniający błyskawiczny dostęp do Internetu w technologii 4G. Dostępny będzie w kilku wariantach kolorystycznych: czarnym, białym, żółtym oraz różowym. Modem posiada dodatkowo złącze anteny zewnętrznej oraz czytnik kart pamięci microSD. [źródło]
Jeśli mogę coś dodać: już są różne wersję kolorystyczne, modemy u mojego partnera Play pojawiły się dopiero niedawno w sprzedaży, zasięg rzeczywiście mają lepszy, serwis gwarancyjny to wyłącznie CCS.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Polecam. Jest to moim zdaniem najlepszy modem Huawei'a pod względem cena/jakość. W moim przypadku lepiej ściąga sygnał niż Huawei E173-S2 (Plusowy). No i jest szybki - 21,6 Mbps.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!
Czy mógłbym poprosić o zmianę w pierwszym poście przez moderatora:
Na tę chwilę nie ma znanego sposobu na odblokowanie rozmów głosowych. Nawet DC-Unlocker client nie będzie wspierał odblokowania tego modelu. Serwisy gwarancyjne, ccsonline.pl oraz regenersis.pl, nakazały kontakt z producentem, więc to raczej jedyny sposób.
Na:
Od wersji DC-Unlocker V1.00.0889 istnieje możliwość odblokowania rozmów głosowych w Huawei E3131 z Play (w zwykłym modelu, nie HiLink).
Serwisy gwarancyjne, ccsonline.pl oraz regenersis.pl, nakazały kontakt z producentem w sprawie odblokowania (można też pisać do Play ale możliwe, że zamówili taniej modemy z zablokowanymi softwerowo rozmowami głosowymi).
Oraz:
Modem do dostania tylko w kolorze czarnym. Powinien być też w kolorze białym, żółtym oraz różowym:
na:
Modem do dostania w kolorach: czarnym, białym, żółtym oraz różowym (umowa / abonament) i tylko kolor czarny bez umowy (w pakiecie ze starterem / na kartę).
Ściągnij dc unlocker i sprawdź o ile dobrze pamiętam to 4 kredyty = 4 euro i teraz można odblokować każdy.
W jakimś moim temacie podąłem komendy do odblokowania ale w jednym miejscu (krótki kod liczbowy) są inne dla każdego modemu. Nie mam innego modemu E353s-2 żeby sprawdzić.
Mały tescik NDIS vs RAS w bardzo trudnym terenie, sciany, las i metalowy dach ;p blisko BTS w lini prostej jakis kilometr. Max co daje z niego to (Download 9Mbps / Upload 0,5Mbps nie dokonczyli jeszcze pracy z łaczem... Zastosowana anrtena to "drapak" własnej roboty na długość fali wpiety bezposrednio w modem i przyklejony, o dziwo daje najlepsze efekty jakości internetu niz atk20 czy tez moja parabelum ktora wysysa neta z 16km jak tornado.
Parametry z TNI 99dBm, 22% CSQ7 testy własnie zaczynam 0 obciazenia sieci
W8 najnowsze sterowniki, ciekawostka W8 łaczy z nimi tak jak chcemy czy to RAS czy NDIS wystarczy przełaczyc w TNI
Jak widać po moich testach to tylko PNG za wysoki,a co do reszty jest ok.
Nie będę pisał spam-parametry dBm,% itd.
Dodam że mam wykupioną szybkość do 4Mb/s.
Mieszkam tez za bardzo nie w ciekawym miejscu chodzi mnie o odległość BTSów. http://www.speedtest.pl/test/55123603
Byłbym wdzięczny za zmianę sekcji firmware. Firmware są dostępne ale brak nadal tego oryginalnego od Play, żeby w razie czego wrócić dlatego też zmiana firmware nie jest wskazana.
Czy ktoś testował szybkość czytnika kart SD w tym modemie ?
Chodzi mi o to, czy prędkość odczytu/zapisu jest zbliżona do parametrów karty, czy też jest jakoś ograniczona przez czytnik jak w niektórych modemach do np. ~1MB/s
Jak komunikować się tymi komendami, o których piszecie z modemem?
Jeżeli Play Online>Zarządzaj usługą to mnie wyświetla Odbierz:nie powiodło się. Co zrobić? Wersja firmware (Play online>Diagnostyka>Urządzenie) to 21.157.11.0.264
EDIT:
Znalazłem niemądry ja ;p Dla potomnych: włączamy program Top NetInfo>Ustawienia>Komunikacja AT i PIN>Komendy AT.
Jak komuś 'skacze' ping przez słaby zasięg można wymusić tryb HSPA, ostatnio mialem problemy w grze lol'u mimo dobrego zasiegu, zmieniłem komendą AT z HSPA+ na HSPA pingi spadły o 20ms i nie było skoków. Zasadniczo predkośc jaka miałem taka mam, tylko ping lepszy. Modem wtedy łączy sie w trybie 14Mbps.
Przetestowane w plusie, 900mhz t-mobile i orange 2100/900 w kazdym przypadku ping stawał się stabilny i mniejszy
Można to zrobić przez topnetinfo zakładka komendy AT, wydając komende powinnismy być rozłączeni z internetem
AT^HSPA=0 - tryb WCDMA
AT^HSPA=1 - tryb HSDPA
AT^HSPA=2 - tryb HSPA
AT^HSPA=3 - tryb HSPA+
AT^HSPA=4 tryb automatyczny
Komendy zaczerpnięte z chomika lesiolo tam też można pobrać nowe firmware.
Nikomu nie gwarantuje poprawy, lecz jak ktoś ma problemy z skokami nie zaszkodzi spróbować.
atento ale wymuszenie HSPA nie oznacza, że modem nie będzie się przełączać na goły UMTS. Warto to zauważyć, bo wielu ludzi szuka rozwiązania na wymuszenie tego aby modem nie schodził na goły UMTS.