Ryuuuz pisze:Jaki program ogarnąć abym mógł sprawdzić na którym BTSie jestem podłączony ? Z tego co czytałem to Top Net Info ma takie możliwości, ale nie mam pojęcia jak go skonfigurować, zacinam się w momencie, gdzie muszę wybrać modem, a próbując wysunąć pasek, po prostu nie mogę wybrać nic, puste pole.
A modem jest widoczny w systemie? Popatrz w menadżerze urządzeń.
Ryuuuz pisze:Nie będzie możliwości jej montażu bezpośrednio na czysto w stronę nadajnika.
Zawsze można próbować łapać jakieś odbicie. Ale to i tak ryzyko, że wyjdzie, albo nie.
Ryuuuz pisze:Czy mogę zakupić sobie oddzielnie inny modem z LTE (do 100MB/s) i będzie działać w takich warunkach tak samo?
Zdecydowałem, że kupie sobie oddzielnie modem Huawei E398 i wezmę Plusa na czas nieokreślony. Najlepsza opcja jak dla mnie, bo na przyszły rok akademicki mogę uciekać na mieszkanie, a tam już starałbym się o kabel. Nie zależy mi tyle na prędkości co stabilności i dobrym pingu do ~70-80.
Co do anteny, za słaby jestem w tej dziedzinie żeby próbować łapać odbicia
Także w piątek lecę rezygnować z CP i zakręcę się za Plusem
Póki co nie było tragedii. Nie wiem co będzie potem, ale ping nawet do 100 nie jest zły, a odblokowane porty to jednak komfort niesamowity. Zobaczymy co będzie dalej.
Na przykładzie gry Urban Terror (darmowy FPS) - w systemie na HSDPA mam przykładowo ping 75-100. Na serwerze pokazuje ping zawsze wyższy np. 80-130. Niestety to nie wszystko. Są takie serwery, gdzie na pingu poniżej 100 obserwujemy efekt strzelania do duchów (tj. część kul jakby nie dochodzi, albo ma się wrażenie wall hacka) a na innym powyżej 100 gra się dość dobrze.
Na HSPA wygląda trochę lepiej, tak o 20-30ms, choć też zależy od serwera..
Nie jestem jakimś wybitnym graczem, ale czasem zdarzy się być w pierwszej trójce w drużynie na dużo większym pingu, więc jest luz.
Zwykle mój wynik w Urban Terror 4.1 wygląda tak - czyli średni dla średniego gracza, ale na plus (stosunek killów do fragów 3:2).
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Dla zobrazowania zrobiłem co mogłem - film z gry Urban Terror na 3G/UMTS
Niestety jakość wynikowa jest marna, ale Linux + Gry + zintegrowana grafika + nagrywanie ekranu za dobrze nie mogło się skończyć:)
Normalnie to działa na 1024x768 na 50-100 fps, ping taki jak widać na filmie. "Strzelanie do duchów" też czasem widać i to akurat bardziej wina tego serwera. Na innym z takim pingiem jest trochę lepiej.
a LTE zakładając że ping jest 2x mniejszy powinno być normalnie, choć po tym co ostatnio się na nadajnikach Plusa dzieje nie wiem czy można cokolwiek zakładać...
Internet 70GB/nolimit: Huawei E3372s-153+TP-LINK MR3420 v2
Telefon: Moto G 1gen / Lumia 625 / iPhone 4 / Nokia 6310i
Na skraju Warszawy, przy Piasecznie (ul. Pułwska, numery powyżej 500), osiągam na modemie LTE ZTE 821 z Plusa takie rezultaty.
przy czym ping 17-19 ms to norma, prędkość czasem spada do 50, upload bywa wyższy, do 25-27.
A ja mam takie pytanie - mam modem LTE E398 (do 100 mb/s) - u mnie w miejscu zamieszkania WARSZAWA osiągam prędkości w iplusie rzędu 16-25 mb/s - i teraz pytanie jeśli wymienię modem na jakiś nowszy z przeustowością do 150 mb/s (ot np E3276 - czy zyskam lepsze prędkości jak teraz aktualnie?
**obecnie mam 2-3 kreski max zasięgu
Pytam bo wcześniej na prędkościach HSDPA miałem analogiczną sytuację - najpierw jakiś stary modem który miał przepustowość do 7 MB (osiągał około 3-4max) - wymieniłem na lepszy o przepustowości do 21 mb/s - to osiągał już 10mb/s....... więc pytanie czy warto kupić lepszy modem LTE ?
Nie kupisz nowszego modemu to się nie przekonasz,ale pamiętaj wszystko zależy od obciążenia nadajnika/odległości od niego/warunków terenowych/pogodowych itd.
Im mniej ludzi ma nowszy sprzęt tym szybciej to powinno działać teoretycznie.
Ja bym dla 2-5Mbit/s nie wydawał tyle kasy, bo sieć się zapycha przez ich te reklamowanie i prędkości będą coraz niższe, jesli nie dadzą dobrego dosyłu/wysyłu od klienta i nadajnika.
Olesno - takie zacofane miasto, a tu takie zmiany...
Styczeń 2012 - uruchomienie 1. stacji UMTS2100 Plusa.
Październik - pozwolenia i start Aero² w pobliskiej wsi.
Grudzień - pozwolenie i start Aero² w samym centrum!