aktualnie posiadam w domu router wifi tplinka w standardzie g. Do internetu w zupełności wystarcza ale zdarza mi się przesyłać większe ilości danych pomiędzy hostami i tutaj wifi w standardzie g jest sporym ograniczeniem. Powoli zaczynam się więc rozglądać za routerem w standardzie n. Czy możecie mi coś polecić?
Wymagania są następujące:
- wbudowany modem ADSL
- switch gigowy, 4 portowy wystarczy
- wifi w standardzie n
- cena - im mniej tym lepiej
Póki co ten pierwszy jest liderem. Płacić półtora razy więcej za dodatkowe pasmo 5GHz raczej nie ma sensu.
W obecnej chwili mam TP-LINKa W8910G. Czy poza (oczywistą) różnicą w szerokości pasma ten zaproponowany będzie miał również większy zasięg?
Szczerze, nie wiem, ale raczej nie, dla przykładu model 1043 miał lepsze radio niż nowszy WDR3600, ale czy są to różnice mocno znaczące?
Ja mam model 3420 i 3600 (bez ADSL), i w sumie nie narzekam na wifi w obu przypadkach.
Jak będzie miał podobny to w zupełności wystarczy. Natomiast zastanawia mnie rzecz inna - czy dużo musiałbym dołożyć by kuipć coś podobnego do powyższego routera TP-LINKA ale dodatkowo z obsługą VOIP (czyli pozwalającego na podpięcie zwykłych telefonów by działały jako VOIP)?
Wprawdzie nie wykorzystuje obecnie telefonii VOIP i w najbliższym czasie na to się nie zanosi ale jeżeli różnica w cenie byłaby mała to byłbym przygotowany na wszystko
Jo_gurt pisze:o ADSL + VoIP to musiałbyś pójść do producentów takich jak Fritz!Box albo Draytek. Kwoto 2-3 poziomy wyżej
To sobie daruję. 2-3 poziomy wyżej to za duża różnica by dopłacać za coś co "może się kiedyś przydać"
krystianb pisze:Jak mieszkasz w domu jednorodzinnym, albo w "dziadkowym" bloku to tak. W dużym blokowisku używając 2.4GHz znienawidzisz wifi.
To będzie akurat do domku jednorodzinnego w małej miejscowości więc eter raczej dość czysty
Od kilku lat korzystam z TP-LINKa TD-8910g i nie zauważyłem problemów z zakłóceniami.
Swoją drogą ile może być warty taki router (całkowicie sprawny oczywiście)?
Łukasz pisze:Równie dobrze może kupić urządzenie zakłócające pasmo 5GHz
Póki co takich urządzeń raczej nie ma, no i samo pasmo jest dużo szersze jest gdzie uciekać. Co do kart, zgadza się nie każda karta obsługuje, ale w większości laptopów da się wymieć.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!