Router z 3G z automatycznym restarterm połączenia po zwisie

Dobór routerów 4G/5G, modemów, terminali FWA, punktów dostępowych i pozostałych urządzeń dostępowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
dnee
Początkujący użytkownik forum

Router z 3G z automatycznym restarterm połączenia po zwisie

Post autor: dnee »

Witam,

Szukam routera z możliwością podpięcia modemu 3G - Huawei E3131 (kupiony w Playu), router musi mieć opcję automatycznego restartu połączenia (reconnectu) po zwisie połączenia w prepaidzie Orange, tzn. połączenia jest, ale lecą tylko puste pakiety. Widziałem gdzieś kiedyś routery z opcją badania połączenia poprzez pingowanie co jakiś czas - brak odpowiedzi, idzie reconnect. Szukam możliwie najtańszego routera.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc :)
szuki
Specjalista bezprzewodowy-junior

Re: Router z 3G z automatycznym restarterm połączenia po zwisie

Post autor: szuki »

Routery Dovado mają funkcję inteligentnego portu usb (tak to się chyba nazywa), ale do tanich nie należą.
dnee

Co powiedziecie na TP-Linka TL-MR3420 lub TL-MR3220 z gargoyle i pluginem gargoyle-ping-watchdog? Plugin monitoruje stabilność połączenia pingiem i w razie problemów umożliwia restart.
kordirko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Post autor: kordirko »

dnee pisze:Co powiedziecie na TP-Linka TL-MR3420 lub TL-MR3220 z gargoyle i pluginem gargoyle-ping-watchdog? Plugin monitoruje stabilność połączenia pingiem i w razie problemów umożliwia restart.
Moim zdaniem ten watchdog jest w gargoyle niedopracowany.
Domyślne ustawienie pingu jest co 3 minuty - jak się sieć zwiesi, to łączny czas od zawieszenia, poprzez ping, potem reset modmu
aż do odzyskania połączenia sięga czasem 5 minut a nawet dłużej, więc najczęściej kończyło się to ręcznym resetem routera.
Jak zmniejszy się na co 1 minutę, to czasem głupieje, bo modem po restarcie
nie zdąży się zarejestrować w takim czasie do sieci.

Teraz testuję D-Linka DWR-921 i tam jest opcja "DNS check", która śledzi timeouty zapytań do dns,
i restartuje połączenie, działa to dużo lepiej niż w gargoyle, szybciej odzyskuje połączenie.
mcore

Re: Router z 3G z automatycznym restarterm połączenia po zwi

Post autor: mcore »

dnee pisze:Witam,

Szukam routera z możliwością podpięcia modemu 3G - Huawei E3131 (kupiony w Playu), router musi mieć opcję automatycznego restartu połączenia (reconnectu)
Bardzo polecam ruter AIR3GII lub AIR4G ( to to samo tylko naklejka inna). Bogate wsparcie modemów - patrz załacznik (oczywiscie jest e3131), jak też jest kilka opcji automatycznego wznawiania połaczenia czy też programowanie połaczenia o okreslonych godzinach (np. darmowe nocki i rozłaczasz połaczenie on 8 rano)

http://zapodaj.net/f51ff0da26544.jpg.html

Moim zdaniem ruter 3x tanszy 5x lepszy niz dovado które jest znaaacznie przereklamowane. Opcji tyle że nawet Dovado tyle nie ma
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Miałeś do czynienia ze sprzętem Dovado, że wysuwasz tak daleko idące opinie? Ten wychwalany AIR 4G ma słabe radio ( 11dBm) , tylko 100Mb/s porty LAN, WAN , 1xUSB no i tylko n 150Mb/s więc w czym jest 5x lepszy od Dovado PRO, czy 4GR. Oczywiście AIR4G to router budżetowy i za 150 zł oferuje przyzwoite funkcje i parametry ale bez przesady z tymi ocenami.
mcore

Post autor: mcore »

matek451 pisze:Miałeś do czynienia ze sprzętem Dovado, .
Tak miałem, I jesli ktoś używa modemu E3131 to prędkości 1GB na ethernecie i więcej niż 150 Mbps na radiu mu się nie przydadzą (no powiedzmy funkcjonalność NAS może się przydać). Po co ma wydawać 600 zł na ruter ? To przerost formy nad trescią.
Dovado PRO to zupełnie inna półka.
A jak ma 600 zł do wydania to niech kupi np. ruter B593, lepiej wyda te pieniądze :-)
Przykładowo - Dovado nie ma funkcji harmonogramowania połaczenia - czytaj kończy się "darmowa noc" i trzeba się odłaczyć od sieci.

http://zapodaj.net/e28daa479b21d.jpg.html

Jestem własnie podłaczony o LTE Orange przez modem E3276 wpięty do rutera AIR3GII ( z softem AIR4G) i działa jak marzenie, nic nie rwie, właczyłem o 7 rano i sobie działa. Po co przepłacać za Dovado, łatwiej lepszą antenkę Wifi dokupić za 20 zł.

http://zapodaj.net/217d1a6d4b4f0.jpg.html

opis funkcji jest tu

http://www.hotfix.pl/test-routera-airli ... g-r150.htm

Co do zasięgu Wifi to mogę z czystym sumieniem napisać że 100metrów w linii prostej od mieszkania w bloku jeszcze mi ten WLAN łąpie bez problemu.
Ostatnio zmieniony 2014-04-26, 20:22 przez mcore, łącznie zmieniany 2 razy.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

W swojej opinii potwierdzasz, że AIR4g to router budżetowy, dla mniej wymagających użytkowników i z tym się zgodzę, do internetu wystarczy. Ale sam rozumiesz, że jak ktoś czyta, że jest 5xlepszy od Dovado to może oczekiwać megaroutera za małe pieniądze a to może być mylące. Napisz jak z zasięgiem WiFi bo radio 11dBm nie powala a to z punktu widzenia użytkownika bardzo istotne.
ja.michal
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: ja.michal »

mcore pisze:czytaj kończy się "darmowa noc" i trzeba się odłaczyć od sieci.
Nie trzeba się rozłączań. Poprawnie rozliczało mi net w T-Mobile na abonament, Play na kartę i Orange na abonament.
dnee

Dzięki za odpowiedzi :)
Jeszcze tak nieco offtopowo zapytam, czy znacie jakiś program pod Windowsem/Linuxem, który by monitorował stabilność połączenia w modemie i w razie zamrożenia resetowałby modem? Widziałem kiedyś taki programik na Androida :) ale Android x86 nie bardzo mnie interesuje i jeszcze nie wiadomo jakby było z rozpoznaniem modemu.
ODPOWIEDZ