Witam, czy axesstel MV400 można wykorzystać jako repeater, tj. DGN2200 nadaje wifi, a MV400 odbiera, i nadaje dalej?
W opcjach pogrzebałem i nic takiego nie znalazłem ;( ale może ktoś jednak coś wie
Pozdrawiam, liczę na szybką odpowiedź, do jutra rana muszę się zdecydować
To teraz inne pytanie, podłączyłem MV400 do DGN2200, internet na telefonie z MV400 działa, zresetowałem router i internet nie chce już działać, jak zrobić żeby działał?
Komputery są podpięte pod sieć od Netgeara, ale poza domem, gdzie ma nadawać MV pracują głównie telefony, z tym że pracują też w innych sieciach, więc stały ip byłby nieco krępujący, szczególnie dla gości
Da się to jakoś rozwiązać?
Podaj najpierw adresację na Netgearze, jaki ma adres LAN? do tego jaki zakres DHCP. Po drugie łączysz MV400 LAN-LAN i konfigurujesz jako AP. W tym celu musi mieć adres z zakresu sieci Netgeara ale spoza jego DHCP aby uniknąć konfliktów. Np. jeśli Netgear ma adres !92.168.1.1. to ustaw na nim DHCP na zakres 192.168.1.10-100. MV400 przydziel 192.168.1.2. Wyłącz na nim serwer DHCP, sieć będzie tworzył Netgear i to on przydziela adresy wewnętrzne klientom. Nazwę sieci i hasło ustaw takie jak na Netgearze, kanał WiFi ustaw inny. To wszystko. MV400 połączony po LAN z Netgearem nie ma możliwości utworzenia własnej sieci, jego WAN to modem CDMA. W twojej sytuacji może pracować tylko jako dodatkowy AP w sieci Netgeara.