witam serdecznie to moj pierwszy post, nie wiem czy w dobry dział to pisze.
ponizej załączam wynik mojego testu lte orange, i mam 3 pytania:
- czy te predkosci mam z btsa który jest 1km ode mnie czy z btsa który jest 10km ode mnie.
- czy ten ping jest okey, nie za wysoki?
- czy mam szanse na predkosci 75 mb/s jak podaje orange?
Lepiej nie będzie, może być z czasem tylko słabiej jak podłączy się większa ilość ludzi
Tak to już jest z internetem mobilnym
Lepiej ( ponad dwukrotnie ) ma tylko Plus i Polsat ( ale to przez szersze pasmo ) i trochę szybciej od Orange/T-mobile - Play ( z tego co pamiętam ma pasmo o 5 MHz więcej od Orange )
router huawei b593s-22 , testowałem u siebie play lte i chodzi ale max 25mb/s,
Na tym oruterze zasieg jaki mi pokazuje to 2 kreski, z 5 kresek, czy to nie za mało ?, <font color="#FF00FF"><b>»»na razie««</b></font> chodzi okey, nie rozlacza sie itp. czy to nie za mało te 2 kreski?
onken pisze:"Polepszysz" zasięg, wyciągniesz z 10 Mb/s więcej na download
ale jak mam polepszyc zasieg? czy w sumie te 45 mb/s juz nie jest bardzo dużo?
bo juz teraz mam 2 anteny zewnetrzne na parapecie jakies tanie po 35zł każda, i co dziwne czy kłade na parapecie same podstawki magnetyczne czy razem z antenami to mam te same predkosci, w tej chwili co robiłem testy to same podstawki sa na parapecie.
@onken nie wprowadzaj kolegi w błąd, na HSPA+DC teoretycznie możliwe 43,2Mb/s , w praktyce max. to ok. 35Mb/s czyli mniej niż ma teraz na LTE.Transfer DL 45Mb/s w Orange jest przyzwoity inie widzę potrzeby jego zwiększenia. Poprawa poziomu sygnału nie musi przełożyć się na wzrost prędkości.Nie zapominajmy, że Orange korzysta z sieci LTE1800 T-Mobile i dla dwóch operatorów w paśmie 10MHz może być ciasno.@ pankram w jakim celu wydałeś 70 zł na dwa patyki? Zakup jednego był błędem, szkoda kasy na wynalazki.Masz blisko do BTS-a. Siłę sygnału podaj w dBm, do tego służy zakładka System-diagnostyka-Kontrola stanu funkcji bezprzewodowej.
musiałem kupic najtansze anteny i to 2, poniewaz w domu router z tymi dołączonymi antenkami łapał lte max 12mb/s. teraz nawet wystawiłem tylko same podstawki magnetyczne bez anten bo predkosci były takie same.
co do h+ to wciagałem max 28mb/s i bez nzaczenia czy z antenami zewnetrznymi czy tymi dolaczonymi do zestawu.
Wyniki
Status funkcji bezprzewodowej
Status funkcji bezprzewodowej
1 PLMN: 26003
2 Stan usługi: Prawidłowa usługa
3 RSSI: -81
4 RSRP (dBm): -104
5 RSRQ (dB): -6
6 Roaming: Nie
Masz niski poziom sygnału. Te niby anteny przenoszą tylko punkt poboru sygnału na zewnątrz. Wystaw sam router z białymi antenkami na parapet na zewnątrz i zrób test. W perspektywie możesz kupić porządną antenę DUAL LTE. Poprawi poziom sygnału i stabilność.
jak wystawiam router na parapet z tymi małymi białymi antenkami to predkosci mam 35-40 mb/s . zasieg cały czas 2 kreski.
co dziwne JAK ŚCIAGAM SOBIE z np. antywirusa avg czy inny plik wiekszy bezposrednio z serwera producenta to PRĘDKOŚC MAM JUŻ 45- 55 MB/S , czyli te testy netu sa niewiarygodne?
uzytkuje juz ponad tydzien i cały czas mam 2 kreski, internet sie nie rozlacza itp.
Myslicie że zakup anteny drogiej za okolo 200zł cos jeszcze da? przyspieszy mi neta? czy wskoczy mi np. 3-4 kreski wtedy? co to da nawet jak wskocza mi 3-4 kreski?
co sądzicie?
Upload mógłby być wyższy i to dużo. Ping OK a download to praktycznie max więc jest dobrze.Antena zewnętrzna na pewno poprawi upload-no chyba że możliwości bts'a się skończyły