Posiadam router tp-link Archer C2 i chciałbym aby była możliwość korzystania z dysku sieciowego z "dowolnego miejsca w świecie". przy czym nie chcę robić ftp tylko tak żebym mógł się zalogować przez np.: eksplorator windows.
I tu nasuwa się pytanie czy jest coś takiego możliwe.
Dodam jeszcze że korzystam z internetu orange (spadek po neostradzie tp) i nie mam stałego adresu ip
Będę wdzięczny za każdą pomoc
Ostatnio zmieniony 2015-04-20, 17:49 przez niewiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Najszybsze i najprostsze to rozwiązania zasugerowane przez fulo. Są jednak jeszcze dwie opcje.
Aplikacja OwnCloud + aplikacja No-ip. Neostrada ma zmienne IP, ale zewnętrzne więc no-ip będzie działać bez problemu. Zamiast pamiętać/sprawdzać swoje IP będzie to robić aplikacja w połączeniu z serwerem usługi. Zawsze będzie wtedy używał domeny typu mojadomena.no-ip.pl. OwnCloud chyba wszystko mówi. Aplikacja na Linuksa. No-IP również występuje na Linuksa.
Druga opcja to postawienie serwera VPN i łączenie się z nim w razie potrzeby. Zasoby będą widziane jak sieć lokalna więc po prostu mapujesz dysk w sieci VPN. Tutaj również przyda się no-ip, żeby nie było potrzeby pamiętania IP.
Pewnie. Wgranie kompromitujacych danych (PIT, zdjecia corki w trakcie kompieli, umowa o prace, wyciagi z konta, ...) na jakis serwer w necie, o ktorym nic nie wiesz i ktorego nie masz pod kontrola jest swietnym pomyslem.
O ile dobrze interpretuje OP chodzi o udostepnienie danych znajdujacych sie na mediach podpietych do w.w. routera.
Out-of-the box router oferuje serwe FTP dostepny z internetu. Jest to jedyna mozliwosc bez stawiania dodatkowego sprzetu.
Chodzi mi dokładnie o to co napisał kolega key.
To mam po prostu zalogować się w routerze na no-ip włączyć ftp i potem na mapowaniu wpisać ten adres co mi nada moje konto?
:edit
Zrobiłem tak jak napisałem ale doszedłem do tego że loguję się na stronę zarządzania routerem i nie mogę się w żaden sposób dostać na ftp. mam coś innego wpisać na noip.com?
Ostatnio zmieniony 2015-04-20, 17:49 przez niewiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Może się nie bardzo sprecyzowałem.
W tej chwili wygląda to tak że mam postawiony na moim routerze serwer ftp tak że mogą się zalogować z dowolnego urządzenia w sieci i przeglądać pliki. jest wpisany mój login i hasło i domena którą sobie zrobiłem na no-ip.com.
I teraz problem polega na tym co mam tam wpisać w adresie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2015-04-20, 17:50 przez niewiel, łącznie zmieniany 1 raz.
No to już mam zrobione. chodzi mi tylko to czy na screenie powyżej mam zostawić to ip co wykryło automatycznie czyli 80.xx.xx.xx. i logować się jeszcze dodatkowo na routerze neostrady czy jest możliwe żebym był zalogowany tylko i wyłącznie na moim routerze i mógł uruchomić tą usługę.
Jeśli jest konieczne zmienianie ustawień na routerze neostrady to sobie podziękuję bo to cud że w ogóle działa na obecnej konfiguracji
Ostatnio zmieniony 2015-04-20, 17:50 przez niewiel, łącznie zmieniany 1 raz.
Masz kijowa konfiguracje, tzw. podwojny NAT. Nie zapomnij ustawic przekierowan portow w routerze z neo, jeszcze lepiej wstaw router wewnetrzny jako exposed host. Idealnie bylo by, gdybys mogl przelaczyc router z neo w tryb modemu, ale nie wiem czy ten moel ktory uzywasz to potrafi.
ten z neostrady to zte ZXV10 W300 i generalnie jest bardzo ubogi w funkcje także sobie chyba podaruję. a w tryb modemu raczej nie bardzo mogę go przestawić bo roztacza własne wifi i jeszcze do niego jest podłączone parę komputerów
także wielkie dzięki za pomoc ale póki nie zmienię operatora ewentualnie nie dostane jakiegoś normalnego urządzenia to ta zabawa jest bez sensu
To urządzenie potrzebne mi jest do tego żeby pokryć drugą część domu wifi i podłączyć stacjonarny a ten ftp to takie dla wygody żeby nie przepinać dysku od komputera do komputera tylko żeby był w jednym miejscu i każdy mógł sobie wrzucić dokumenty itp
Tak jak mówię ten dostęp przez internet nie jest mi potrzebny do szczęścia aczkolwiek jakby była możliwość uzyskania go w jakiś łatwy sposób to by się przydał
Podlaczyc router portem LAN do sieci, wylaczyc DHCP, wylaczyc WAN, dac mu stale IP z tego samego segmentu co reszta sieci. W tym momencie z routera robi sie Acces Point, reszta rzeczy jest taka sama.
Tak. I wszystkie komputery beda sie "widzialy". mozesz zrobic odwrotnie - uruchomic DHCP na routerze. Wazne jest, zebys mial tylko jedn serwer DHCP w sieci i zeby podawal pelna konfiguracje (lacznie z DNS i standard gateway),
To teraz mi jeszcze powiedz czy będę musiał wchodzić w zaawansowane ustawienia routera neostrady żeby wyprowadzić tego ftp w internet czy mogę to zrobić z poziomu tego mojego access pointa?
Jest teraz taki problem że router z neo ma tylko jednego usługodawcę czyli www.dyndns.org i jest płatne. Wiesz może czy da się to ominąć czy jestem skazany na bulenie 30$ na rok
Przekierowanie jest na neo
Wewnątrz sieci wszystko śmiga. nie działa tylko jak się próbuję połączyć z zewnątrz wpisując ip zewnętrzne. Jest napisane że za długi czas oczekiwania. Próbuję teraz jakiś ftp postawić na stacjonarnym z klientem no-ip i zobaczymy co z tego wyjdzie
:edit
Dalej nie działa. Postawiłem sobie ftp na filezilla i:
-przez klienta normalnie się łączy po sieci lokalnej wpisując ftps://192.168.1.115
-jak wpisuję w przeglądarce zewnętrzny adres to mnie dalej przekierowuje na stronę
logowania na router
-z innej sieci się dalej nie da dostać
Ostatnio zmieniony 2015-04-21, 19:11 przez niewiel, łącznie zmieniany 1 raz.