Czy Play kłamie z zasięgiem Ultra LTE?

Play i marki powiązane: oferty, internet domowy i mobilny, zasięg, jakość usług, roaming, promocje, umowy i awarie.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
ygreko
Specjalista bezprzewodowy-senior

Czy Play kłamie z zasięgiem Ultra LTE?

Post autor: ygreko »

Tak się chwalą tym Ultra LTE, a tymczasem kupiłem dziś starter Ultra LTE, wsadziłem do Samsunga Galaxy S6 (z kartą nju widzę czasem w Warszawie LTE+), jestem centralnie w zasięgu Ultra LTE według mapy Playa i co...? I nic, nie ma plusika przy LTE... Prędkości też nie oszałamiające. To jak to jest? Mają ten zasięg czy nie mają? Nadarzyn k. Warszawy. Według btsearch mają pozwolenia na obu stacjach w okolicy.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Re: Czy Play kłamie z zasięgiem Ultra LTE?

Post autor: radius »

Wejdź w MENU serwisowe i zobacz czy agreguje oraz z jaką częstotliwością się łączy.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
ygreko

Masz na myśli *#0011# czy jakiś lepszy netmon?
Tak to wygląda:
1.png
Zaś jeśli chodzi o zasięg Ultra LTE, to według mapki jest on taki - dla ograniczenia zasięgu wybrałem "pokaż wewnątrz budynków" a i tak wychodzę na zewnątrz do testu (i jestem niemal w środku tego fioletowego pola), więc powinienem mieć Ultra na 100% a mam na 0%:
Przechwytywanie.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
eKo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: eKo »

Na pewno masz sprzęt catering 6 lub wyżej?
ygreko

No, może nie catering tylko category, ale SGS6 według wszelkich znaków w internecie jest sprzętem cat 6. Ponadto w przypadku Orange w Warszawie mam niekiedy plusik przy LTE. Zresztą - oto wynik speedtesta zrobionego w siedzibie Orange na Al. Jerozolimskich - robi wrażenie:
http://www.speedtest.net/my-result/a/1814709615
eKo
Początkujący użytkownik forum

Post autor: eKo »

Na Targówku agreguje pasma ale i tak up i dł nie przekraczają 30 także do 300 nie oznacza że będzie nawet połowa z tego co piszą ładnie. Pewnie większość zależy od tego jak mocno jest obciążony bts.
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Na tym screenie nie masz agregacji. Mało tego nie logujesz się nawet do pojemniejszego 2600 MHz.
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser
Specjalista bezprzewodowy-junior

Post autor: MobNotHeavyUser »

A propos zasięgu Play. Ciekawa sprawa - moja miejscowość, w której Play do tej pory nie planował żadnej modernizacji, dziwnym trafem na mapie w całości jest teraz oznaczona jako objęta zasięgiem LTE-A. Z ciekawości zajrzałem na btsearch, żeby znaleźć na to jakiś rzeczowy dowód. I patrzcie, co zobaczyłem:
BTS.JPG
Wykaz pozwoleń UKE

Czy to podwójne pasmo 1800MHz to może być rzeczywiście LTE-A? A może to pomyłka i ktoś niechcący wpisał dwa razy to samo pozwolenie?
Huawei E5186s-22a + Sorensen 17dB MIMO 1800MHz| RBM5
patryk7588

Post autor: patryk7588 »

Podwójne LTE1800 nic nie znaczy.
LTE1800 jest, LTE2100 także, poczekaj jeszcze na LTE2600 i będziesz miał LTE-A.
ygreko

Panowie, to ja mam najlepszą sytuację jeśli chodzi o pozwolenia:
xx.JPG
Co więcej, zacytuję odpowiedź od BOK Play:
(...)stacja nadawcza, z którą się łączy Pański numer jest dość obciążona. W najbliższych miesiącach będzie rozbudowana o dodatkowe częstotliwości LTE800 i 2600, co powinno znacznie odciążyć sieć i poprawić jakość samego połączenia.
Więc skoro u mnie są pozwolenia, mam zasięg na mapie, to znaczy, że "w najbliższych miesiącach" może to dopiero będzie działać. I jak widać mój telefon nie łapie 2600, choć do stacji mam 1,09 km - 2600 doleci na taką odległość? Wg mapy Play ma dolatywać.
Coś mi się wydaje, że to całe Ultra LTE to marketingowa ściema Playa...
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Ja mam agregację LTE1800+LTE800 i działa zauważalnie lepiej niż na LTE1800. Poza tym uruchomienie LTE800 i LTE2100 odciążyło podstawowy LTE1800. Czekam na LTE2600, BTS pod nosem. Ogólnie to i tak Play najszybciej wdrożył LTE800 i LTE2600 a wcześniej uruchomił LTE2100.
ygreko

No, zobaczę jutro, podjadę pod stację i upewnię się.
Właśnie niedawno dostałem kolejną odpowiedź i tu ciekawostka:
Odnosząc się do kwestii przesłanego zgłoszenia pragnę poinformować , że we wskazanej przez Pana lokalizacji ma Pan możliwość korzystania z usługi LTE Ultra aby usługa działała prawidłowo w taryfach RBM na kartę należy aktywować pakiet 1GB na start dla oferty Red BullMOBILE na kartę.
Ja do testu kupiłem starter z logo Play i napisem Ultra LTE, więc i tak nie zamierzam testować RBM, ale jakby kogoś interesowało, to też może korzystać.
ygreko

My tu sobie rozmawiamy, a tymczasem ledwie parę minut temu odczułem różnicę. Nie wiem o co chodzi - może ta moja pisanina do BOKu coś uruchomiła, ale mając B593-s22 z darmowym LTE od RBM wyciągnąłem 72mbps... Nigdy wcześniej nie było opcji na taką przepustowość.
5582914864.png
No to wziąłem drugą kartę Play i tak oto wygląda teraz netmon w SGS6:
np.png
Lepiej chyba, nie? Widzicie tu jakąś agregację? A! Teraz zobaczyłem na zrzucie LTE+, czyli wreszcie się udało!
dzejk
Guru bezprzewodowy

Post autor: dzejk »

band 7, czyli 2600 MHz oraz band 3, czyli 1800. Tylko upload coś mizerny.
ygreko

To prawda - mizeria...
Co ciekawe, wyniki są podobne na dwóch urządzeniach.

B593-s22 z kartą RBM:
Obrazek

SGS6 z kartą Play:
Obrazek

Jaki wniosek? B593 łączy się na 2600 i nikt w okolicy jeszcze nie ma takiego sprzętu więc całe pasmo dla mnie a LTE-A łączy się na 2600 i 1800, przy czym 1800 jest zapchane i większość pakietów leci po 2600?
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Post autor: Hermogenes »

Urządzenia nadają bez agregacji dlatego jest tak wolno odbierają już z agregacją .poz Hermogenes
ygreko

B593-s22 też agreguje odbiór? Sądziłem, że on potrafi tylko na jednym paśmie naraz odbierać. To jaka byłaby korzyść z zakupu E5186, co rozważam?
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Skoro napisałeś że zapala się LTE+ to agreguje chyba że piszesz o dwóch różnych urządzeniach.poz Hermogenes
ygreko

Tak, piszę o B593-s22 i Samsung Galaxy S6. LTE+ widzę na SGS6 z kartą Play. W routerze mam kartę RBM.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

To zmienia postać rzeczy ,ja nie patrzyłem na typ urządzenia odniosłem się to tego które agreguje.poz Hermogenes
ygreko

No zmienia, ale pisałem o tym wcześniej co mam i jak testuję.

Inna sprawa: standardy wielkości kart SIM są dobijające... Czy ktoś ma pod ręką RBM z darmowym internetem LTE aby sprawdzić czy ta karta umożliwia agregację pasm? Ja mam w routerze normalny SIM, karta da się wyłamać do micro SIM a w telefonie tylko nano... BOK Play napisał (cytowałem), że trzeba włączyć pakiet 1GB i doładować. Ale znalazłem, że ten pakiet, o którym oni piszą to jest pakiet startowy, więc zapewne skoro mam uruchomiony darmowy LTE, to też powinno działać, ale nie wiem na pewno.
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

Jednego tutaj nie rozumiem. Dlaczego masz taki mizerny upload, jeśli ja bez agregacji i bez anteny, na samym LTE1800 osiągam UL nawet 23Mb/s (i jednocześnie DL: 40Mb/s)? Czy LTE-A może w tak drastycznym stopniu pogarszać wysył?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Przecież Kowalski może mieć w Warszawie 30, a Nowak w Gdańsku 8. Co to za porównanie?
W LTE-A upload nie jest agregowany.
patryk7588

Post autor: patryk7588 »

W przypadku LTE-A tak jak napisał radius upload nie jest agregowany i w całości idzie po LTE2600 więc problemem jest pewnie kiepski zasięg, dlatego upload jest tak mizerny.
ygreko

Może i zasięg... Teraz rzeczywiście trudniej mi złapać LTE+ na wyświetlaczu SGS6. Czy w LTE też występuje cell breathing?
Gdy wszedłem teraz na strych (tam stoi B593) to łapię LTE+ i wyniki są takie:
Obrazek

Co powiecie na taką antenę?
http://telkob.pl/inkontrahent.php?t=167 ... 0&rg=0&sg=
Wiem, że jest wielozakresowa, ale mam maszt na dachu, wyżej o kolejne 3 metry niż strych (dachówka ceramiczna), no i na zewnątrz. Kabla będę potrzebował 10m.
Hermogenes
Mistrz bezprzewodowy

Telkob poszedł za ciosem rynku .
pole kuli 4x pi x r^2 r ^2 to jest steradian kąt przestrzenny o rozwarciu 57,3 co w przybliżeniu daje kąt promieniowania połowy mocy anteny z linku 4x pi daje w przybliżeniu 13 liniowe co odpowiada około 11 dB więc antena jest zawyżona dwukrotnie czyli o 3 dB
Zysk energetyczny podajemy w dBi jeśli porównujemy do anteny izotropowej lub w dBd jeśli porównujemy do dipola otwartego.
mogłem się trochę pomylić w tych zaokrągleniach lecz raz w jedną a raz w druga stronę choć byłbym skłonny powiedzieć że zbliża się on w praktyce do 8-9 dBi gdyż częś mocy dkładnie połowa zostaje wypromieniowana poza strefę kąta połowy mocy.poz Hermogenes
jestem otwarty na dyskusję za 2 godziny muszę teraz wyjechać
ygreko

A widzisz... 11dB to dużo mniej niż 15, a jeszcze do tego te 10 metrów kabla... 5dB do tyłu znowu? Tłumienie zależne od częstotliwości, czyli inne na 800 a inne na 2600? Nie wiem jak to policzyć, ale jak przyjmę tłumienie 5dB na kablu, przy założeniu pobierania sygnału z masztu na dachu, a nie ze strychu - nadal dobrze, a nawet bardzo dobrze, bo powinno być lepiej niż jest bez anteny na strychu.

Więc chyba warto? Biorę pod uwagę także takie parametry jak sposób działania stacji bazowej, która preferuje terminale z dobrym sygnałem (?) - czyli jak moja antena (która nota bene będzie optycznie widziała stację z odległości 1,09km, chociaż jest tam z jedno czy dwa duże liściaste drzewa) będzie ładnie "świecić" do stacji, to stacja powinna traktować mnie lepiej niż kogoś, kto nadaje z piwnicy, tak?

Jeszcze jedna rzecz, którą rozważałem - zamiast anteny na maszcie powiesić puszkę z routerem w środku - nie będzie dodatkowego wzmocnienia, ale znów - optyczna widzialność stacji (przez plastik i liście) to chyba powinno dać najlepsze wyniki. Do tego sygnał do domu wprowadzany za pomocą kabla ethernet na łączu gigabitowym (Huawei E5186) i mam zestaw prawie jak ODU-IUD od CP :).
Problem jedyny to kwestia karty SIM - zmiana operatora wymaga wejścia na dach... Reset routera mogę załatwić przez PoE.
marian307
Stały użytkownik forum

Post autor: marian307 »

może troszke odbiegne od tematu
czy orange i t mobile mają wspólne nadajniki?
na bts search w lokalizacji doruchów woj. wlkp pokazują się 2 nadajniki orange jeszcze przed aktualizacją był orange i t mobile
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

marian307 pisze:czy orange i t mobile mają wspólne nadajniki?
UMTS900 i LTE1800 (nie wszystkie) są wspólne.
Nie pomagam na PW!
Awatar użytkownika
MobNotHeavyUser

Czy z tym nieagregowanym uploadem już zawsze tak będzie? Jak to wygląda w innych krajach w Europie?
ODPOWIEDZ