jaki bts->jaki router+antena zewn

Dobór routerów 4G/5G, modemów, terminali FWA, punktów dostępowych i pozostałych urządzeń dostępowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
proczy
Początkujący użytkownik forum

jaki bts->jaki router+antena zewn

Post autor: proczy »

witam, probuje przekopac sie przez ogrmo wiedzy na forum jednak utknalem w punkcie identyfiakcji btsa z ktorego odbieram.. przy uzyciu tel dwon/upload oscyluje w granicach 1,5/0.9 mb/s natomiast przez zewnetrzny modem wystawiony na balkon na pietrze udaje sie zlapac czasem down 6mb/s...

100m dalej na ulicy spokojnie daje rade uzyskac 40mb/s na tel - sprawdzane w czassie spaceru speedtestem dodatkowo network cell info pokazal mi informacje nt najblizszego bts screenshot zalaczam do postu

czy ktos moze podpowiedziec jakis w maire budzetowy zestaw optymalny na ten moment tj antena zewnetrzna +modem.

dom moj znajduje sie w Kaniach pow. pruszkowski w promieniu 5km mam conajmniej kilka btsow roznych sieci.
Screenshot_2017-01-26-18-55-38.png
Screenshot_2017-01-26-19-03-49.png
Screenshot_2017-01-26-18-55-38.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: jaki bts->jaki router+antena zewn

Post autor: matek451 »

Zrób testy pod BTS-ami Play w Otrębusach i Nowej Wsi. Na nich Play ma komplet pozwoleń na LTE. Trzeba sprawdzić czy i jak działa LTE2600. Zasięg LTE2100 i LTE1800 już sprawdziłeś.
proczy

sprawdzilem i nie wiem jaki wynik otrzymalem :)
Rozumiem ze chodzi o to by sprawdzic czy te wspomniane BTs'y nadaja na wyzszych czestotliwosciach czy tylko maja pozwolenie??
proczy

jak wymusic w tel huawei y5 II prace na lte danej czestotliwosci?? Chyba ze w jakis inny spsob mam mozliwosc sprawdzenia, czy wspomniane wyzej bts'y nadaja na 2600mhz?
matek451
Guru bezprzewodowy

Pokaż screeny z NCI pod BTS-ami Otrębusy i Nowa Wieś. Po ECI BTS-a zidentyfikujemy czy działa pasmo LTE2600 na nich, do tego speedtesty. Porównamy z ECI , eNB w domu aby sprawdzić, z którego z nich korzystasz. Łaczysz się w domu z sektorem pierwszym na którymś z tych BTS-ów na LTE2100 lub LTE1800.
proczy

udalo mi sie wykonac takie pomiary:
dom 3.png
dom.png
dom2.png
nowa wies 2.png
nowa wies 3.png
nowa wies.png
otrebusy bts 2.png
otrebusy bts 3.png
otrebusy bts.png
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
matek451
Guru bezprzewodowy

A skąd ja mam wiedzieć gdzie i który ? W Otrębusach bo to pewnie ten na końcu działa LTE2600 i agregacja pasm LTE. W Nowej Wsi połączenie z LTE2100, pasmo mocno obciążone . W domu tym razem LTE800 z Nowej Wsi, ale z niego nie warto korzystać. Pomiary robione dość chaotycznie. w Otrębusach jeden na LTE1800 sektor pierwszy czyli ten sam co wczoraj, speedtest na tym paśmie wskazuje na delikatne przeciążenie. Potem połączenie z LTE-A i agregacja LTE2600+LTE1800 na drugim sektorze a więc innym niz u ciebie w domu, na dodatek brak speedtestu. Potem to LTE2100 z Nowej Wsi działające średnio ale sektor drugi , na koniec LTE800 Nowa Wieś sektor pierwszy. Podsumowując z Otrębusów jest LTE-A, z agregacją LTE2600 +LTE1800. Brak testu prędkości dla LTE-A, w tym dla pierwszego sektora. LTE1800 na pierwszym sektorze z Otrębusów działa średnio. Masz szanse na LTE1800 z tego BTS-a, LTE2600 z niego i agregację tych dwóch pasm.
proczy

Pomiary robione w tym samym miejscu czyli:
a) pod masztem otrebusy - dwa sreeny + speddtest
b)pod masztem nowa wies - 2 screeny + speedtest
c) w domu - analogicznie

nie wiem czemu chaotycznie.. jesli tel pomiedzy screeneshotami sie przelaczyl z jednego pasma na drugie- jak mialem to zauwazyc?? wspominalem ze nie bardzo potrafie interpretowac wskazania aplikacji stad prośba o pomoc....

reasumujac:
Powinienem nastawawiac sie na maszt Otrebusy - czy sa anteny 1800+2600mhz czy dwie osobne trzeba kupic? jesli maja chodzic w MIMO to zy daloby sie 2 szt podlaczyc do routera?? router to Router Huawei E5186s-22a ?

ps.
kazdy obrazek po najechaniu myszka wyswietla opis pliku w celu identyfikacji skad jest - myslalem ze to wystarczy

z gory dziekuje za pomoc i odpowiedzi
proczy

znalalzelm w innym watku ze polecana ajest antena:

http://www.dipol.com.pl/antena_atk-log_ ... 7054_5.htm

czy jest cos lepsze czy to w tej chwili optymalna propozycja dla mnie zwazywszy na analize dostepnego sygnalu we wczesniejszych postach?
proczy

nikt nie jest w stanie polecic anteny na 2600mhz+1800mHz??
ODPOWIEDZ