router LTE - jaki wybrać - prosze o pomoc
Moderator: Moderatorzy
-
kam912
- Początkujący użytkownik forum
router LTE - jaki wybrać - prosze o pomoc
Witam, proszę o pomoc w wyborze routera LTE,nie znam się na tym. Dotychczas korzystam z DWR-116 + huawei e3372, umowa z T-mobile jeszcze 15 miesięcy i prędkość od 7mb do 18 mb max osiągam. Niedawno kupiłem nowy telefon Samsung Galaxy s7 edge, przełożyłem kartę z t-mobile i prędkość na telefonie w speedtest.net osiągnęła 120 mb. Na telefonie lte+ widnieje. Doznałem szoku że takie prędkości są możliwe. Z racji tego że mam jeszcze 15 miesięcy do końca umowy w t-mobile nie ma sensu podpisywać 2 umowy z UPC żeby mieć szybszy internet, więc chciałbym kupić jakiś lepszy router. Zastanawiam się nad Huawei b525 a huawei b618. Z tego co widzę ten drugi jest lepszy ale sporo droższy. Na allegro pierwszy mógłbym kupić za 4-5 stów. Drugi natomiast za 7 stów aż jeśli chcę mieć 2 lata gwarancji. Nie wiem czy jest sens tyle wydawać w moich lokalizacjach. Nie znam się na tych agregacjach pasm a boję się czy ten droższy nie będzie działał tak samo jak pierwszy i przepłacę. Proszę o pomoc. 1) lokalizacja, operator tmobile, bts blisko jakiś 1 km ode mnie, full zasięg w domu, 2 ) lokalizacja, operator play, bts z 1 zdjęcia z 3-4 km od domu, bts z 2 zdjęcia z 8-10km od domu, na zewnątrz antena na dachu lte, ten sam sprzęt w drugiej lokalizacji, max 20 mb na antenie
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
jarosz99
- Użytkownik forum
Re: router LTE - jaki wybrać - prosze o pomoc
Podepnę się pod to pytanie. Czy jest sens wydawać ok 400 zł na huawei b525 z T-mobile? Praktycznie nie da się go kupić taniej, a te z Play kosztują od 450 wzwyż. Z tego co wiem, to jakieś 2 miesiące temu można było kupić taki router taniej.
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
@kam912Tu nikogo nie interesują okrojone screeny( bez lokalizacji) z pozwoleniami na BTS-ie. Wbrew temu co sądzisz po numerze pozwolenia potrafimy je zlokalizować i to nie żadna tajemnica. Nie rozumiem takich ludzi jak Ty, prosisz o pomoc a totalnie lekceważysz druga stronę. Bo za takowe uważam wycięcie lokalizacji z pozwoleń UKE, nie wspominając że jak chce się pomocy to podaje się swoją lokalizację. Jak się nie chce współpracować to należy pytać wróża Macieja.
-
kam912
wyluzujmatek451 pisze:@kam912Tu nikogo nie interesują okrojone screeny( bez lokalizacji) z pozwoleniami na BTS-ie. Wbrew temu co sądzisz po numerze pozwolenia potrafimy je zlokalizować i to nie żadna tajemnica. Nie rozumiem takich ludzi jak Ty, prosisz o pomoc a totalnie lekceważysz druga stronę. Bo za takowe uważam wycięcie lokalizacji z pozwoleń UKE, nie wspominając że jak chce się pomocy to podaje się swoją lokalizację. Jak się nie chce współpracować to należy pytać wróża Macieja.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
Jak się nie znasz to tym bardziej powinieneś zacząć od podania swoich 2 lokalizacji bo to podstawowa i niezbędna informacja. My tu się znamy i nie potrzebujemy takich pseudo informacji z pozwoleń UKE na BTSearch. . Ludzie ogarnijcie się, pojawia się coraz więcej osób które oczekują tutaj cudów bez podania podstawowej informacji jaką jest lokalizacja, w której korzystają z internetu mobilnego. Na BTS NetWorks Zabrodzka13 to tylko pozwolenie T-mobile. Najbliższe działające to LTE1800NetWorks Zabrodzka 15, Wałbrzyska 28 i Karmelkowa28. Na tym ostatnim możliwe że działa LTE800T-Mobile( działa LTE800 Orange) i agregacja LTE1800+800.W Zabkowicach i Szklarach Hucie Play ma komplet pozwoleń na LTE, działa zapewne LTE1800, LTE2100 i LTE800 ale trzeba sprawdzić.Podobnie jak LTE2600. Do tego LTE-A 1800+800
-
kam912
ok, to jaki router Twoim zdaniem wybrać? potrzebuję 2 routery dla każdej z lokalizacji i mam dylemat czy jak kupie huawei b525 bo tańszy czy nadal prędkość będę miał 100-140 mega jak na moim S7 edge? z tego co wiem to s7 edge ma lte kat. 9 a b525 tylko kat.6 czy to wystarczy ? czy trzeba dopłacić do modelu b618?matek451 pisze:Jak się nie znasz to tym bardziej powinieneś zacząć od podania swoich 2 lokalizacji bo to podstawowa i niezbędna informacja. My tu się znamy i nie potrzebujemy takich pseudo informacji z pozwoleń UKE na BTSearch. . Ludzie ogarnijcie się, pojawia się coraz więcej osób które oczekują tutaj cudów bez podania podstawowej informacji jaką jest lokalizacja, w której korzystają z internetu mobilnego. Na BTS NetWorks Zabrodzka13 to tylko pozwolenie T-mobile. Najbliższe działające to LTE1800NetWorks Zabrodzka 15, Wałbrzyska 28 i Karmelkowa28. Na tym ostatnim możliwe że działa LTE800T-Mobile( działa LTE800 Orange) i agregacja LTE1800+800.W Zabkowicach i Szklarach Hucie Play ma komplet pozwoleń na LTE, działa zapewne LTE1800, LTE2100 i LTE800 ale trzeba sprawdzić.Podobnie jak LTE2600. Do tego LTE-A 1800+800
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
Na tych BTS-ach NetWorks w twojej okolicy są pozwolenia na LTE2600Orange i LTE2600T-mobile na Zabrodzkiej15. Od tego bym zaczął i sprawdził czy działa. Z niego może być LTE2600+1800.
-
kam912
nie znam się, coś poszperałem w jakiś apkach i wydaję mi się że mam ten lte 2600 w 1 lokalizacji, poza tym wyświetla mi się na telefonie lte+, prędkość na karcie tmobile 100-140 mb, na karcie playa słabiej 60-100 mega, ponawiam pytanie jaki router wybrać bo chcę kupić na dniach i mieć problem z głowy, jak pisałem rozważam huawei b525 albo huawei b618, ewentualnie jeszcze netgear ac180s?matek451 pisze:Na tych BTS-ach NetWorks w twojej okolicy są pozwolenia na LTE2600Orange i LTE2600T-mobile na Zabrodzkiej15. Od tego bym zaczął i sprawdził czy działa. Z niego może być LTE2600+1800.
-
matek451
- Guru bezprzewodowy
Sprawdzałeś parametry sygnału LTE i dane BTS-a za pomocą aplikacji Network Cell info? Z S7 działa tez chyba Netmonitor, trzeba sprawdzić jakie pasma są agregowane na nim. Kupujesz stacjonarny Huawei z LTE-A, b618 , B525 czy nawet E5186.one działają z programami, które pozwolą wymusić konkretne pasma LTE i agregacje w T-Mobile i w Play. O ile oczywiście będziesz w ich zasięgu a parametry sygnału będą w domu prawidłowe.Bez ich znajomości sam zakup sprzętu nie gwarantuje ze wszystko będzie OK. To technologia radiowa.