Witam nie wiem czy to jest możliwość ostawić tak by po openvpn prędkość była zbliżona do tej uzyskiwanej na kompie.
Otóż mój usługodawca spowolnił internet z 130mb do max 30, w momencie szczytu prędkość spada do 5.
Zauważyłem że w momencie ustawienia openvpn na kompie moja prędkość wzrasta z 30 do 60-80, w momencie skonfigurowaniu po przez ruter b525,b715 + asus rt-ac56u moja prędkość stabilizuje się ale max prędkość to 12-23.
Czy jest możliwość że coś źle ustawiłem, a może ruter sobie nie radzi?
Dodam że ustawiając na kompie nie jest ważne czy korzystam z sieci b525 czy asus-a prędkość jest taka sama
Sorki Chodziło mi o to że nie ma spadku wydajności, dotyczyło to opowieści czy też skarg na problem ze słabym przesyłem po lan.
plik konfiguracyjny tzn.
- sorki w tym to jestem zielony w te klocki moge napisac że używam vpnexpress proszę o info jakie pliki potrzebujesz.
mam nadzieję że chodzi o to
rombane22 pisze:Chodziło mi o to że nie ma spadku wydajności, dotyczyło to opowieści czy też skarg na problem ze słabym przesyłem po lan.
Tak jak pisalem wyzej - komunikacja po VPN jest kodowana - router musi to przeliczyc. Przy slabym routerze spada przepustowosc informacji przesylanych po VPN.
Reszta zalezy od konfiguracji - mozna zrobic to tak, ze kodowane i dekodowane jest wszystko.
Mozesz to sprawdzic poleceniem "tracert" - sprawdz jak przebiegaja pakiety miedzy dwoma komputerami w twojej sieci, jak przebiegaja do zewnetrznego serwera.
ok dzięki wieczorem się pobawię, jeśli nie będzie sobie radził to lepiej po miedzy ruterami zastosować kompa do openvpn niż szukać lepszego rutera zawsze to większa moc obliczeniowa i wydaje mi się że tańsze .
Hmm korzystam z 3 ie w irlandii a od ponad miesiąca sieć jest tak obciążona lub wprowadzili jakiś lejek, wcześniej moja prędkość w nocy wynosiła do 150 w tej chwili jak wejdzie na 30 to dobrze.
Po załączeniu na openvpn na kompie moja prędkość waha się od 40 do 80 bez od 5 do 30.
Po włączeniu po przez ruter mam od 10 do 25, ale i tak działa lepiej niż bez w tym momencie zastosowałem na ruterze l2tp, a na kompie openvpn prędkość rutera od 10-25 a na kompie mam powyżej 40-60.
Potrzebuje minimalnie do 30-40 na całą sieć a z tego co wywnioskowałem ruter który obsłuży moje zapotrzebowanie podejrzewam że by był bardo drogi - taniej wyjdzie mi postawienia kompa na ustawienia pc po miedzy jednym a drugim ruterem i skonfigurowaniem go tylko i wyłącznie do komunikacji z vpn
A czy istnieje możliwość udostępnienia internetu łącznie z usługą VPN tzn tak by inni użytkownicy mieli tez połączenie przez tego samego klienta VPN
Ruter lte --> PC OpenVPN- -vpn--> Ruter --> użytkownicy ( ta sama usługa VPN)
czy da się coś takiego rozwiazać czy ktoś może nakierować na takie rozwiązanie?
Nie wiem co masz na mysli piszac "możliwość udostępnienia internetu". Jesli chodzi n.p. o WWW, to nie jest to zadnym problemem. Przy innych uslugach zazwyczaj tez, trzeba tylko wiedziec co chcesz tunelowac.
Konfiguracja jest prosta - VPN ustawiasz na przekierowywanie interesujacych Cie polaczen przez tunel, w routerze ustawiasz odpowiednio trasy na router VPN - w twoim routerze punkt "LAN -> Route".