Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play
Moderator: Moderatorzy
- onken
- ** Moderator **
Re: Huawei 5G CPE Pro 2 (H122-373) z Play
Ale mówimy o 5g, tak samo ?
Wypożyczę kartę no limit - Nielimitowany internet w T-Mobile / Orange oraz Play
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Stary wyga bezprzewodowy
Jeśli chodzi o anteny to tak tylko Chaba wtedy inne złącza na płycie routera są osobne do 4G i 5G Trzeba było by sprawdzić jakie ale działa
Tak antena kierunkowa MIMO 4x4 wygląda obiecująco
https://www.wisp.pl/p7574,qupanel-lte-mimo-4x4.html
Tak antena kierunkowa MIMO 4x4 wygląda obiecująco
https://www.wisp.pl/p7574,qupanel-lte-mimo-4x4.html
-
- Guru bezprzewodowy
Mam zupełnie odmienne zdanie, wystarczy się przyjrzeć blizej końcówkom tych kabli zakończonym SMA, to sa jakies szajs kabelki typu RG174 i to wystarczy aby zakwalifikować to cudo do elektrośmieci, 5m takich kabli na wysokich pasmach to 10-15dB sttraty sygnału. Handlarz który toto sprzedaje typu kabli nie podaje no i jakieś masakryczne katy promieniowania, teoretyczny zysk 7dBi dzięki takim kabelkom zamienia się w tłumik.
-
Możliwe kable maja bardzo duże znaczenie tak samo jak skrętki cat 5 vs cat 8 a ogólnie jest mało anten MIMO 4x4 wiec wybór jest ograniczony
-
Można robić z antenami różne cuda To właśnie ludzie potrafią
Tu np. I ponad 500 mbps na 4g 4CA
Wiele osób podłącza 2 anteny bo tak łatwiej i taniej
Tu np. I ponad 500 mbps na 4g 4CA
Wiele osób podłącza 2 anteny bo tak łatwiej i taniej
-
Tu wersja Hmanager z B7 i B1 i B3 i B20 + 5G NR po angielsku Wersji tej aplikacji jest tyle że można się pogubićConroe pisze:Zabrałem młodemu telefon z Androidem i wypróbowałem z ciekawości. Poręczna apka. Spróbowałem też na B715 z anteną na dachu i tu zdziwienie - apka nie pokazała B7 2600, które to pasmo było jednym z wymuszonych do agregacji. Pokazała poprawnie 1800 i 2100.astroneb pisze:Tak wiem Ciekawe co to za ściana w ty miejscu jak wyciągnę ramie to SINR spada To moja ręka blokuje więcej sygnału niż ściana.
To moje spostrzeżenie I i do 5G pobierz sobie aplikacje która pokasuje dane NR
Hmanager po angielsku z danymi sygnału 5G https://drive.google.com/file/d/15-cZYV ... jDtx7/view
To do podgladu bo router radzi sobie wyśmienicie na auto Lub po zalogowaniu się do web iu wklej w pasek http://192.168.8.1/api/device/signal ale musz być zalogowany do 192.168.8.1 np na głównej strony
Największe zaufanie budzi nadal LTE H Monitor http://download.ltehmonitor.com/
https://gofile.io/d/oYP6FK
-
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Do B715 od dawna jest modyfikowane FW z ADB i telnetem na 4PDA.Conroe pisze:https://routeur4g.fr/discussions/discus ... irmware-fwonken pisze:Jak podmienić bysybox ??
Punkt 4c o uruchomieniu serwisu Telnet w B715. Jak ktoś nie zna francuskiego - można otworzyć link w Google translate.
- onken
- ** Moderator **
Ale to nie temat o B715
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
- Użytkownik forum
Potwierdzam: H122 w paśmie LTE 1800 u mnie na parapecie okiennym daje najszybszy transfer skierowany LED-ami w stronę BTS-a. Może leciutko na skos. Różnicy w SINR prawie nie widać obracając router - może 1-2dB ale pomiar pływa.astroneb pisze: U mnie podobnie choć zależy na jakim paśmie Po przekątnej lub z boku ze względu na położenie anteny do 4G+ ale w 5G już na skos ale tyłem do nadajnika Poniżej położenie routera przy RSRQ -75 dbm SINR 24-29 dB.
-
U mnie z drugiej strony ustawienie rutera ma bardzo duży wpływ na SINR i RSRP ustawisz nie w tą stronę co trzeba i z 20-30 dB robi się 15 db.
Sprawdziłem że Optymalizacja położenia router liczy % przez tylko SINR i RSRP. Max to 82 punktów dla 100% 4G a 100 punktów jest możliwe tylko z 5G.
Sprawdziłem że Optymalizacja położenia router liczy % przez tylko SINR i RSRP. Max to 82 punktów dla 100% 4G a 100 punktów jest możliwe tylko z 5G.
-
W PLAY w 5G upload to dostał kopa Mam mały dylemat z tego 5G 2100 DSS ciągle mnie rozłączą i zmienia konfiguracje lte aż router nie potrafi znaleźć ani operatora ani sieci Wiem czemu tak się dzieje nie ważne czy jest Agregacja 4G czy jest jedno pasmo I zostaje tylko ponowne uruchomienie routera na 4G i w 5G PLUSA nie ma takich problemów chyba coś po stronie PLAY.
-
Tu jak podłączyć anteny do płyty
https://youtu.be/FxDFalhhdJI
5G 2 gniazda u góry
4G po lewej i prawej stronie parami Na filmiku można to zobaczyć
Razem ma 6 gniazd na anteny 5G/4G i chyba i kilka na płycie główniej.
A tu zdjęcie od kolegi z forum
A i nasze routery z polskiej dystrybucji nie pokazuje ile anten używa tylko TM[0] zamiast 2 lub 4. To wyznacznik MIMO
można go sprawdzić w Hmanager lub http://192.168.8.1/api/device/signal. Kolejny błąd w oprogramowaniu
Ps. Po lewej pod złączami 4G są dwa złącza WIFI to czerwony i biały/szary kabelek
https://youtu.be/FxDFalhhdJI
5G 2 gniazda u góry
4G po lewej i prawej stronie parami Na filmiku można to zobaczyć
Razem ma 6 gniazd na anteny 5G/4G i chyba i kilka na płycie główniej.
A tu zdjęcie od kolegi z forum
A i nasze routery z polskiej dystrybucji nie pokazuje ile anten używa tylko TM[0] zamiast 2 lub 4. To wyznacznik MIMO
można go sprawdzić w Hmanager lub http://192.168.8.1/api/device/signal. Kolejny błąd w oprogramowaniu
Ps. Po lewej pod złączami 4G są dwa złącza WIFI to czerwony i biały/szary kabelek
-
- Początkujący użytkownik forum
Hej,
Spotkaliście się może z problemami z 5G w tym routerze? Na diodach mam niby zasięg 5G i w aplikacji AILife też mi pokazuje że jest zasięg 5G ok 75%. Jednak gdy zmienię przez aplikacje na łączenie tylko 5G to nagle wszystko przestaje działać. Próbowałem użyć Hmanagera ale u mnie na telefonie pokazuje błąd że aplikacja niekompatybilna i nic nie pokazuje po uruchomieniu.
Sprawdziłem w innej aplikacji z Google Play huactrl z jakim btsem się łączy i niby pokazuje że jestem połączony na częstotliwości b3-1800 gdzie na tym btsie z btssearch wychodzi że 5G jest na 2100. Czy to możliwe że aplikacja źle pokazuje częstotliwość i normalnie odbiera 5G tylko że maszt jest przeciążony i mam 10mb przesyłu na 5G?
Dzięki wielkie za pomocne rady co jeszcze sprawdzić i faktycznie podziałać z 5G
Spotkaliście się może z problemami z 5G w tym routerze? Na diodach mam niby zasięg 5G i w aplikacji AILife też mi pokazuje że jest zasięg 5G ok 75%. Jednak gdy zmienię przez aplikacje na łączenie tylko 5G to nagle wszystko przestaje działać. Próbowałem użyć Hmanagera ale u mnie na telefonie pokazuje błąd że aplikacja niekompatybilna i nic nie pokazuje po uruchomieniu.
Sprawdziłem w innej aplikacji z Google Play huactrl z jakim btsem się łączy i niby pokazuje że jestem połączony na częstotliwości b3-1800 gdzie na tym btsie z btssearch wychodzi że 5G jest na 2100. Czy to możliwe że aplikacja źle pokazuje częstotliwość i normalnie odbiera 5G tylko że maszt jest przeciążony i mam 10mb przesyłu na 5G?
Dzięki wielkie za pomocne rady co jeszcze sprawdzić i faktycznie podziałać z 5G
-
Masz tu aplikacje Hmanager zgodny z 5G
Instaluje apk na androidzie https://gofile.io/d/oYP6FK
lub logujesz się do web ui i wklejasz http://192.168.8.1/api/device/signal
Only 5G lub tylko 5G Zawsze jest brak zasięgu bo to 5G NSA i potrzebuje 4G jako kotwicy i tak samo z N78 będzie i jest za granicą
Można próbować Czasami w Play jest niższa prędkość bo brak agregacji w tym Hmanager co powyżej wyświetli ci się czy jest CA czy nie.
Nie za bardzo 5G ma dość duże prędkości najmniej to 35 Mbps pod wysokim obciążeniem wiec zobacz Hmanager z linku powyżej.
Arabowie maja opcje jak wybierać odpowiedzcie częstotliwości 4G w połączeniu z 5G.
Instaluje apk na androidzie https://gofile.io/d/oYP6FK
lub logujesz się do web ui i wklejasz http://192.168.8.1/api/device/signal
Only 5G lub tylko 5G Zawsze jest brak zasięgu bo to 5G NSA i potrzebuje 4G jako kotwicy i tak samo z N78 będzie i jest za granicą
Można próbować Czasami w Play jest niższa prędkość bo brak agregacji w tym Hmanager co powyżej wyświetli ci się czy jest CA czy nie.
Nie za bardzo 5G ma dość duże prędkości najmniej to 35 Mbps pod wysokim obciążeniem wiec zobacz Hmanager z linku powyżej.
Arabowie maja opcje jak wybierać odpowiedzcie częstotliwości 4G w połączeniu z 5G.
-
Tu link do PDF jak wybierać poszczególne konfiguracje 4G+ 5G
https://gofile.io/d/20PyuY
Potrzebne dwie aplikacje
Huactrl
Hmanager z linku :http://www.mediafire.com/file/e9o3i8sd3 ... i.apk/file
Wybieramy drugą opcje z listy i zmieniamy cyfry na „00”
https://gofile.io/d/20PyuY
Potrzebne dwie aplikacje
Huactrl
Hmanager z linku :http://www.mediafire.com/file/e9o3i8sd3 ... i.apk/file
Wybieramy drugą opcje z listy i zmieniamy cyfry na „00”
-
@astroneb dzieki wielkie za linki i podpowiedź co i jak. W załączniku dałem screen z hmanagera i wygląda na to że łapie 5G ale ten SINR jest bardzo słaby. Może to przez to? A więcej pewnie bez zewnętrznych anten już nie wykręcę bo to i tak najlepsza pozycja z mozliwych.
Mam jeszcze bardzo wysoki wskaźnik NR-Tx ale szczerze mówiąc nie wiem co to jest.
Mogę jeszcze popatrzeć na wyniki na innych lokalizacjach ale tam prędkości internetu to już są znikome.
Mam jeszcze bardzo wysoki wskaźnik NR-Tx ale szczerze mówiąc nie wiem co to jest.
Mogę jeszcze popatrzeć na wyniki na innych lokalizacjach ale tam prędkości internetu to już są znikome.
-
Pokaż cały screen na dole masz nie ma całego wykresy z 5G tylko do połowy
Wtedy zobaczymy jakie wskaźniki sygnału 5G
Poprosze cały screen
Wtedy zobaczymy jakie wskaźniki sygnału 5G
Poprosze cały screen
-
To jest wszystko co mam
Musiałem użyć innej wersji hmanagera niż twoja bo jakoś nie chce mi się pobrać (dziwne zabezpieczenia ze klikasz download I nic się nie dzieje). Jeżeli czegoś by brakowało to jakbyś mógł udostępnić twoja wersję gdzieś indziej to będę wdzięczny
Musiałem użyć innej wersji hmanagera niż twoja bo jakoś nie chce mi się pobrać (dziwne zabezpieczenia ze klikasz download I nic się nie dzieje). Jeżeli czegoś by brakowało to jakbyś mógł udostępnić twoja wersję gdzieś indziej to będę wdzięczny
-
Nie wszystko jest ok wersji Hmanager mam pełno w powyższym wątku że można się pogubić każda z nich działa I teraz tak :
Po moich doświadczeniach miesięcznych z 5G w Play
Masz kiepski TX czyli moc z nadajnika ( mi też się to zdarzało że była slaba mood Tx to jakiś problem po stronie Play ) i brak agregacji z LTE i chyba problem z Play dlatego niskie prędkości
O to co musisz zrobić:
Przełączaj pomiędzy „only 5g „(aktualnie działa to jak tryb samolotowy w telefonie , rozłącza z siecią ) lub wyłaczanie routera z gniazdka i z powrotem na auto tak żeby Nr TX był na zielono I żeby pojawiło się LTE B3 CA to agregacja Kilku pasm LTE z 5G
RSSI -113 w sumie to nie ustaliłem co oznacza chyba łączenie pasm z kilku nadajników wydaje mi się że lepiej jak tego nie ma Najważniejsze żeby TX wynosiło od 0 w dół.
Ustawiasz router bokiem lub po skosie od nadajnika Patrz na sygnał 5G i szukaj najlepszego SINR ,drobnymi ruchami.
A i router blisko okna lub w stronę gdzie jest ten nadajnik. Zależy nam na zasięgu 5G 2100 MHz
Ma to wyglądać tak jak poniżej Trzymam kciuki
Ps. U mnie też bez LTE CA jest około 50-100Mbps a z CA ponad 200 Mbps .
Po moich doświadczeniach miesięcznych z 5G w Play
Masz kiepski TX czyli moc z nadajnika ( mi też się to zdarzało że była slaba mood Tx to jakiś problem po stronie Play ) i brak agregacji z LTE i chyba problem z Play dlatego niskie prędkości
O to co musisz zrobić:
Przełączaj pomiędzy „only 5g „(aktualnie działa to jak tryb samolotowy w telefonie , rozłącza z siecią ) lub wyłaczanie routera z gniazdka i z powrotem na auto tak żeby Nr TX był na zielono I żeby pojawiło się LTE B3 CA to agregacja Kilku pasm LTE z 5G
RSSI -113 w sumie to nie ustaliłem co oznacza chyba łączenie pasm z kilku nadajników wydaje mi się że lepiej jak tego nie ma Najważniejsze żeby TX wynosiło od 0 w dół.
Ustawiasz router bokiem lub po skosie od nadajnika Patrz na sygnał 5G i szukaj najlepszego SINR ,drobnymi ruchami.
A i router blisko okna lub w stronę gdzie jest ten nadajnik. Zależy nam na zasięgu 5G 2100 MHz
Ma to wyglądać tak jak poniżej Trzymam kciuki
Ps. U mnie też bez LTE CA jest około 50-100Mbps a z CA ponad 200 Mbps .
- onken
- ** Moderator **
A ile masz z samym LTE CA ( bez 5G ? )
Pewnie tez ponad 200 Mb/s i całe to ich 5 G idzie w....
Pewnie tez ponad 200 Mb/s i całe to ich 5 G idzie w....
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
No właśnie problem jest że tak ma ponad 200 Mbps na 4C CA lub 3C CA.
Dużo lepsza konfiguracje sieci są coś w T-mobile i Orange niż w Play dużo bardziej odczuwa się na 5G obciążenie sieci.
To 5G DSS może ma sens ale w miejsca że o 21 jest ponad 300 Mbps jak w Orange.
Bo min u mnie na 5G to było 37 Mbps co nie jest najlepszym wynikiem nawet na 10 MHz spektrum.
Dużo lepsza konfiguracje sieci są coś w T-mobile i Orange niż w Play dużo bardziej odczuwa się na 5G obciążenie sieci.
To 5G DSS może ma sens ale w miejsca że o 21 jest ponad 300 Mbps jak w Orange.
Bo min u mnie na 5G to było 37 Mbps co nie jest najlepszym wynikiem nawet na 10 MHz spektrum.
-
Dlatego kupno tego routera na aktualne czasy mija się z celem, podobne wyniki jak na B818. W Abo jeszcze można na upartego się skusić, ale za ponad 2k to już trzeba byc niezłym...
-
Nie zawsze to inwestycja na przyszłość i na teraźniejszość WIFI 6 i VR
-
Nigdy się raczej nie kupuje sprzętu na zapas skąd masz pewność że w tym czasie nie padnie... Za np dwa lata mogą znowu wyjsc następne, a h122 będzie tanszy
-
Dzięki za rady
Dzisiaj i wczoraj potestowałem możliwości i różne konfiguracje i szczerze mówiąc mam kilka odczuć.
5G nie pomaga na zatłoczone maszty LTE. W sumie jak to reklamowali że wiele osób może korzystać jednocześnie to na razie tak to nie wygląda. Ta prędkość i wykres z HManagera z CA to jest właśnie na bliższym maszcie gdzie większość miasta z niego korzysta i jest on obciążony a tylko na nim mogłem złapać CA. Z prędkością 5G jest trochę lepiej ale nadal bez szału 2Mbps ale nie robiłem już screenów.
I te diody na routerze oszukują. Możesz być w zasięgu ale tak jak u mnie nie było połączenia z 5G bo nie starczało mocy masztu (dzięki astroneb) a aplikacja AILife jak i sam router pokazywało że jest 5G w momencie gdy łączył się tylko po LTE.
Na ten moment jak nie ma się gdzieś faktycznie bardzo blisko dobrego masztu 5G i nie obłożonego przez innych to nie ma co liczyć na cuda a tak myślałem że może coś się uda. Chciałbym chociaż raz wyciągnąć te 100 czy 200 Mbps o których wspominaliscie
Dzisiaj i wczoraj potestowałem możliwości i różne konfiguracje i szczerze mówiąc mam kilka odczuć.
5G nie pomaga na zatłoczone maszty LTE. W sumie jak to reklamowali że wiele osób może korzystać jednocześnie to na razie tak to nie wygląda. Ta prędkość i wykres z HManagera z CA to jest właśnie na bliższym maszcie gdzie większość miasta z niego korzysta i jest on obciążony a tylko na nim mogłem złapać CA. Z prędkością 5G jest trochę lepiej ale nadal bez szału 2Mbps ale nie robiłem już screenów.
I te diody na routerze oszukują. Możesz być w zasięgu ale tak jak u mnie nie było połączenia z 5G bo nie starczało mocy masztu (dzięki astroneb) a aplikacja AILife jak i sam router pokazywało że jest 5G w momencie gdy łączył się tylko po LTE.
Na ten moment jak nie ma się gdzieś faktycznie bardzo blisko dobrego masztu 5G i nie obłożonego przez innych to nie ma co liczyć na cuda a tak myślałem że może coś się uda. Chciałbym chociaż raz wyciągnąć te 100 czy 200 Mbps o których wspominaliscie
-
Próbuj z 5G lub LTE CA może być B7 lub B3 tak jak opisałem wyżej można wymusić np. 1800 + 2600 MHz na Huactrl a potem zmienić cyfry na „00” co powoduje przełączenie na 5G bez zmiany konfiguracji LTE.
Bez CA to ciężko
na przykład najlepszy upload jest na 5G + B7 CA ponad 80-90 Mbps a na B3 CA już tylko 50-60 Mbps.
Przez działanie 5G widzisz że w trakcie wysokiego transferu np speedtest wzrasta 5G TX.
Jeśli chcesz mieć normalniejszy internet to polecam wytrwale uzyskać 5G + CA bez CA u mnie też raz było 20mbps po 21 ale kilkutonowego ponowny uruchomienie routera zmieniło konfiguracje z Agregacja.
Z moich doświadczeń 5G z CA daje najlepszy rezultat , na samo LTE nawet nie patrz bo możesz coś ugrać z 5G.
Najważniejszym wskaźnikiem jest SINR moim zdaniem dobry wysoki SINR potrafi nawet potroić prędkości wiec szukaj go
Trzeba czasami wymusić na routerze 5G z CA
Jeśli chodzi o 100-200Mbps to rano lub późnym wieczorem
Tu porównanie w nocy
Bez CA samo 5G (jak u Ciebie ) wtedy dochodzi do tylko ok 95-100Mbps bez obciążenia.
Z 5G + CA LTE a tu już ponad 200Mbps czasami 300 Mbps
Powodzenia.
Bez CA to ciężko
na przykład najlepszy upload jest na 5G + B7 CA ponad 80-90 Mbps a na B3 CA już tylko 50-60 Mbps.
Przez działanie 5G widzisz że w trakcie wysokiego transferu np speedtest wzrasta 5G TX.
Jeśli chcesz mieć normalniejszy internet to polecam wytrwale uzyskać 5G + CA bez CA u mnie też raz było 20mbps po 21 ale kilkutonowego ponowny uruchomienie routera zmieniło konfiguracje z Agregacja.
Z moich doświadczeń 5G z CA daje najlepszy rezultat , na samo LTE nawet nie patrz bo możesz coś ugrać z 5G.
Najważniejszym wskaźnikiem jest SINR moim zdaniem dobry wysoki SINR potrafi nawet potroić prędkości wiec szukaj go
Trzeba czasami wymusić na routerze 5G z CA
Jeśli chodzi o 100-200Mbps to rano lub późnym wieczorem
Tu porównanie w nocy
Bez CA samo 5G (jak u Ciebie ) wtedy dochodzi do tylko ok 95-100Mbps bez obciążenia.
Z 5G + CA LTE a tu już ponad 200Mbps czasami 300 Mbps
Powodzenia.
-
- Stały użytkownik forum
Panowie powiedzcie mi dlaczego od tygodnia parametry sygnału strasznie skaczą na 2100 do tej pory router w tym samym miejscu i było bardzo stabilnie , na 1800 jest lepiej ze stabilnością
-
Ciężko powiedzieć ale u mnie też tak jest i jest to uzależnione od poziomu wilgotności w powietrzu.
sygnał z 80 % wilgotności
RSRP -75 dBm
SINR 15-18 dB
A sygnał z 50% wilgotności
RSRP -68 dBm
SINR 20-23 dB
sygnał z 80 % wilgotności
RSRP -75 dBm
SINR 15-18 dB
A sygnał z 50% wilgotności
RSRP -68 dBm
SINR 20-23 dB
- onken
- ** Moderator **
Dzisiaj podłączyłem w końcu u siebie ten router.
Ustawiłem by parametry na 2600 były z Sinr około 21-24 dBi
No i miewałem dzisiaj około 16.30 osiągi nawet pod 380-390 Mb/s
Wydaje mi się że router radzi sobie jeszcze lepiej niż B818 które też mam.
Oczywiście bez 5G bo u mnie nie działa nadal 5G
Ustawiłem by parametry na 2600 były z Sinr około 21-24 dBi
No i miewałem dzisiaj około 16.30 osiągi nawet pod 380-390 Mb/s
Wydaje mi się że router radzi sobie jeszcze lepiej niż B818 które też mam.
Oczywiście bez 5G bo u mnie nie działa nadal 5G
Cena - 60 zł za m-c
Play - 70 zł za m-c
Kontakt na PW
-
Super a jakie pozostałe parametry I 4CA i czy na Auto ? Wrzuć jakieś speedtest Idzemy po 400 Mbps