Potrzebna pomoc - dobór anteny i routera

Dobór routerów 4G/5G, modemów, terminali FWA, punktów dostępowych i pozostałych urządzeń dostępowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
GiuseppeB
Początkujący użytkownik forum

Potrzebna pomoc - dobór anteny i routera

Post autor: GiuseppeB »

Witam,
Zostałem poproszony przez rodzinę o rozwiązanie ich problemu z internetem, tak jakbym choć trochę się na tym znał ;)
Dlatego bardzo potrzebuję Waszej pomocy w doborze routera i anteny. Niestety, wygląda na to, że operator (T-Mobile) musi pozostać ten sam ze względu na długoterminową umowę. Przesiadka na Orange w ostateczności, natomiast wygląda na to że obydwa sygnały idą z tego samego masztu więc może uda się tego uniknąć. Widziałem w podobnych tematach prośby o screeny z testami więc wysyłam co mam. Dajcie znać czy jeszcze czegoś potrzeba.

Screen z NetMonstera (z dachu budynku):
NetMonsterDach.jpg
Ze środka budynku:
NetMonsterBudynek.jpg
SpeedTest z dachu - T-Mobile:
NetMonsterScreen_SpeedTM.jpg
Speedtest z dachu - Orange:
NetMonsterScreen_SpeedOrange.jpg
Wewnątrz to było o ile pamietam ok 1.5Mbps/0.01Mbp, generalnie nawet wyników meczów nie dało się sprawdzić :/
Będę wdzięczny za pomoc. Nie chodzi o jakieś super prędkości (na to raczej nie liczę), ale zależy mi na tym żeby działał Zoom i Netflix.
Chciałbym zmieścić sie w kwocie max 700zł za router i antenę.

Pozdrawiam,
G.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
matek451
Guru bezprzewodowy

Re: Potrzebna pomoc - dobór anteny i routera

Post autor: matek451 »

A jaka to lokalizacja i jaki obecnie sprzet posiadają do tego syfu z T-mobile i czym sie kierowali w wyborze operatora i skad kolejny poroniony pomysl z Orange?
GiuseppeB

Lokalizacja to mniej więcej https://goo.gl/maps/M2k94rTz9F8hFmbT6
Orange, tylko dlatego, że na telefonie wydawał się szybszy niż T-Mobile. W okolicy jest jeszcze maszt Playa, ale chyba ze względu na drzewa w tamtym kierunku bardzo rzadko z nim łączy.
Obecny sprzęt to jakis oldschoolowy hotspot ZTE od T-Mobile, kiedyś działał nieźle, gdzieś od marca ledwo zipie. To, żę kiedyś działało jest głównym powodem, dla którego jest taki operator a nie inny. Zgłaszanie sprawy do T-Mobile nic nie daje.
matek451
Guru bezprzewodowy

Play to stacja odległa o 2 km z LTE1800+800 czyli na 20MHz pasma a ci przedłużają umowę z T-mobile który na gołym LTE800 i 10MHz pasma z LESZCZY który nigdy nie miał prawa dzialać prawidłowo a teraz co normalne padł na amen, taki sam syf jest w Orange które tez tam ma tylko LTE800.Lokalizacja jest trudna i tylko Play po zapewnieniu prawidłowych parametrów sygnału na 1800MHz jest w stanie działać w miarę normalnie, szczególnie jakby na tej stacji doszło jeszcze LTE2100. Inwestowanie w sprzet i anteny na 800MHz do NetWorks nie ma zadnego uzasadnienia.
GiuseppeB

Dzięki @matek451. Co byś polecił w kierunku złapania tego sygnału Playa? Problemem są chyba wysokie drzewa (tak 25-30m) w stronę tego masztu, które zaczynają się tuż za domem. Czy antena musiałaby być wysoko żeby coś złapać? Jesli tak to jaka antena i jaki router?
Edit: Sprawdziłem dokładniej i może byłaby możliwość znalezienia nie aż tak zasłoniętego miejsca, w stronę tego masztu.

Gdyby ten Play się nie powiódł to mógłbyś coś polecić do tego T-Mobile też? Czy to jest zupełnie bez sensu? Pytam bo z takim internetem jak mają teraz nie mogę ich zostawić i mimo braku dobrych opcji na coś chciałbym się zdecydować.
matek451
Guru bezprzewodowy

Zrób test na telefonie z kartą Play z aplikacją jak dla Orange, test na ch kierunku w poblizu tego BTS-a i pokaż screeny i speedtest, trzeba sprawdzić jak dziala przy prawidłowych parametrach sygnału, potem to samo na zewnatrz u nich.
GiuseppeB

Ok, dzięki. Muszę się zaopatrzeć w kartę Play i wybrać tam bo nie ma mnie na miejscu, postaram się to ogarnąć jutro. Jeszcze raz dzięki wielkie.
matek451
Guru bezprzewodowy

Kup starter odNowa za 5 zł, zarejestruj, załóz konto w aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... y24m&hl=pl, dodaj ten numer i uruchom na nim 100GB za darmo https://www.play.pl/kampanie/100gb/#connect
GiuseppeB

W końcu udało mi się zrobić te testy mimo okropnej pogody. Zrobiłem ich sporo, wysyłam co wg mnie ma najwięcej sensu.

Testy z dachu (chyba najważniejsze):
NetMonster:
NetMonster-dach.jpg
SpeedTest:
SpeedTestPlayLTE-Dach.jpg
Test z aplikacji Play: nie zrobiłem niestety :/

Testy z samochodu (lało):
NetMonster:
NetMonster-samochod.jpg
SpeedTest:
SpeedTest-samochod.jpg
Test z aplikacji Play:
TestSzybkosciPlay-samochod.jpg
Test z okolic masztu (nie dało się dojechać pod sam maszt):
Lokalizacja wg mapy:
NetMonster - jak daleko od masztu.jpg
NetMonster:
NetMosnter_maszt1.jpg
NetMonster2:
NetMonster-maszt2.jpg
Speedtest:
SpeedTest-Maszt1.jpg
Test z aplikacji Play (wahało się między 90 a 100 między testami:
TestSzybkosciPlay - Maszt1.jpg
Potem odjechałem drogą na zachód jakieś 500m żeby nie mieć drzew, mylałem że wyniki będą jeszcze lepsze a tam kiepsko. Wyslę w osobnym poscie bo wykorzystałem limi załączników chyba.

Dodatkowe informacje:

Ponoć kiedyś był tam Play i działał przez miesiąc i potem już całkiem nie. W domu obok jest antena kierunkowa na T-mobile, na wifi zrobiłem speedtest i bylo 26 down / 2up. Tak więc mam trochę wyzwanie żeby ich przekonać do Playa. Najlepszym rozwiązaniem byłby sprzęt, który można by ustawić pod Play (jeśli te wyniki sugerują, że ma to sens) ale w razie czego żeby się dało przerzucić na T-mobile.

Z ciekawości, z czego wynikają tak ogromne różnice w tescie prędkości między aplikacją SpeedTest i aplikacją Playa? Szczególnie pod masztem ta różnica była ogromna, niemal 4x wyższa prędkość testując używając aplikacji Play.

Pozdrawiam,
G.
GiuseppeB

Kontunuacja poprzedniego postu.
Wyniki jakies 500m na zachód od wcześniejszej lokalizacji przy maszcie:
NetMonster:
NetMonster 500m dalej.jpg
SpeedTest:
SpeedTest - Maszt 500m dalej.jpg
Test szybkości z aplikacji Play:
TestSzybkosciPlay- Maszt 500m dalej.jpg
Pozdrawiam,
G.
GiuseppeB

Hej,

Byłbym wdzięczny gdybyście coś doradzili na podstawie tych wyników.

Pozdrawiam,
G.
matek451
Guru bezprzewodowy

Test Play na dachu pokazał ze sygnał na LTE1800 Play z Przedborza jest lepszy od LTE800 Orange Leszczy, działa agregacja LTE180+800 w Play, tu cudów nie ma w przypadku Orange/T-mobile jedynym ratunkiem byłoby dosdanie na stacji Leszcze LTE1800, dlatego nalezy zrobić test na telefonie z kartami tych operatorów w okolicach BTS-a na kierunku ich domu.
GiuseppeB

Dzięki @matek451.

Sprawidziem te Leszcze w BTSearch i tam mi pokazuje tylko LTE800. Jest sens jechać i sprawdzać czy przypadkiem nie ma LTE1800? Pytam tylko dlatego, że to dla mnie godzina jazdy w jedną stronę. Jak trzeba to pojadę :)

Wysyłam info z BTSearch:
T-Mobile:
LeszczeTmobile.PNG
Orange:
Leszcze.PNG
Nawet gdyby było LTE1800 z T-mobile lub Orange, to czy to oznacza, że sprzęt niezależnie od operatora byłby pod agregacje LTE1800+800? Czy za bardzo upraszczam (wciąż jest to dla mnie czarna magia)? Jeśli to by była prawda to jaki sprzęt pod takie działania?
GiuseppeB

Byłbym wdzięczny za podpowiedź ekspertów, chciałbym to zfinalizować w tym tygodniu, a przynajmniej zamówić sprzęt.
GiuseppeB

Witam ponownie,

Czy zestaw B525 + Antena ATK-LOG ALP LTE MIMO 2x2 10m przew. wtyk SMA 800-3000 MHz to dobry pomysł przy wynikach, które wysłałem?

Rozumiem, że B525 ma agregacje dwóch pasm więc wydaje się odpowiedni z tego co zdążyłem się tutaj nauczyć. Czy jednak przy moich potencjalnie marnych prędkościach wystaczyłoby coś tańszego?
Nie bardzo mogę znaleźć antenę, która wzmacniałaby LTE800 i LTE1800.

Pozdrawiam,
G.
GiuseppeB

Ktokolwiek, jakieś pomysły, sugestie?
GiuseppeB

Gdyby ktoś kiedyś trafił na ten temat i był zainteresowany, kupiłem zestaw jak wyżej. Play w ciagu dnia wyciągał do 35-45mbit/s, natomiast zazwyczaj było to ok 12-15mbit/s czyli zupełnie bez szału, mimo kombinowania z pasmami itp. Co gorsza upload był absolutnie tragiczny, często poniżej 1mbit/s, ze spadkami do zera. Sprawdziłem i mialem ten sam problem na telefonie, czyli to nie była wina routera czy anteny.
Wróciłem na T-mobile na NetWorks na LTE800 czyli teoretycznie dużo gorsze parametry niż Play i prędkości są bardzo podobne, max jest dużo niższy, niewiele ponad 20mbit/s, ale średnio wychodzi na to samo, w miare stabilne 12-15mbit/s z okazjonalnymi spadkami wieczorami, i nie ma takich problemow z uploadem.
ODPOWIEDZ