Trochę sprzętu i blaszany dach

Dobór routerów 4G/5G, modemów, terminali FWA, punktów dostępowych i pozostałych urządzeń dostępowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Zima27
Początkujący użytkownik forum

Trochę sprzętu i blaszany dach

Post autor: Zima27 »

Witam wszystkich :)

Chciałbym postawić łącze w domu na wsi, przybliżona lokalizacja GQF4+JX Nowa Wieś Tworoska
Nie musi być super szybkie, wystarczy nawet kilka Mbps, byle było w miarę stabilne.
I tanie - nie ma być do surfowania, tylko bardziej do monitoringu kotłowni itp.
Niestety, poza tym, że tam sporo drzew dookoła, w domu jest też blaszany dach.
W związku z tym w domu jest fatalny zasięg , w jakichś pojedynczych punktach jest jedna-dwie kreski na telefonie, niezależnie od operatora :dobani:
Muszę zostawiać telefon na parapecie (albo co zastanawiające, na garderobie w środku domu) żeby był jakiś kontakt ze światem.

Mam do dyspozycji:
- router Asus RT-AC51U ze zmodyfikowanym softem Padavan, żeby obsługiwał modemy USB NDIS
- stick Huawei E3131h-2
- stick Huawei E3372h-320 HiLink (działa z ww. routerem)
- kartę Play Internet
- kartę Virgin Mobile
- miejsce na maszcie przy kominie (jakieś 5-6m nad ziemią), z którego do jakiejś sensownej lokalizacji routera będzie potrzebne ~10m przewodu antenowego. Poddasze nieużytkowe, nieogrzewane, bez prądu, więc wstawienie tam takiego "domowego" routera byłoby problematyczne.

Z tego co wiem najbliższe BTSy to Tworóg (tam jest Play, T-Mobile o Orange) i nowy T-Mobile w Hanusku, tylko nie wiem czy on już działa.
Najchętniej bym tam zostawił zestaw E3131 + Virgin, ale przypuszczam, że bez zewnętrznej anteny na maszcie i tak nic się nie poradzi.
Co sugerujecie, żeby dokupić i w którą stronę ustawić?
Ewentualnie co i gdzie pomierzyć? (podejrzewam, że trzeba by do tego modem wpiąć w laptopa, bo router nie daje za wiele informacji o połączeniu)
pavelkuss

Re: Trochę sprzętu i blaszany dach

Post autor: pavelkuss »

W tej okolicy masz dostępne BTSy (pierwszy najbliżej, kolejne dalej):
1) Plusa
2) ORANGE+tmobile
3) play
4) zbiorczy reszty
Karty ktore kupiłeś działają na sieci PLAY - kup za 5zł plusa, orange, tmobile i sprawdz zasięg.
Tutaj masz mape BTSów:
http://beta.btsearch.pl/?dataSource=loc ... 26&zoom=14

Wg mnie ten zestaw ktory masz, jesli dziala stabilnie jest ok. Jemu zimno nie groźne - bardziej gorąco latem.
Pytanie czy Wi-Fi będzie miało zasięg do kotła? A może przyszłościowo zainwestować w antenę zewn i kabel antenowy? Wtedy (z doświadczenia) polecam dłuższy kabel. Z czasem plany się zmieniają a sztukowany już nie działa tak sprawnie ;)
Awatar użytkownika
Zima27

Dzięki, mapę znam, tylko że mapa sobie a życie sobie...
Jeszcze raz powtórzę, w domu zasięgu GSM praktycznie nie ma. Po prostu nie i już :)
Kupowanie starterów nie ma sensu, ja mam telefon w nju a żona w plusie i w tym domu oba są zwykle poza zasięgiem. Telefon z kartą Virgin potrafił czasem złapać BTS T-Mobile i to też ledwo-ledwo. Jak dam którykolwiek telefon na wewnętrzny parapet i on coś złapie (1-2kreski), to Network Cell Info podaje odczyty rzędu -115..-120dBm.
To zresztą nie jedyny dom w tej wsi, w którym bywam, i wszędzie w budynkach jest słabo.

Dlatego napisałem, że antena zewnętrzna to pewnie będzie pierwszy i podstawowy warunek zrobienia jakiegokolwiek łącza.
Ale tak jak napisałem, pewnie wystarczyło by mi jakieś HSPA na jednej antenie i E3131h-2 tylko nie wiem, czy to ma szanse dobrze działać na lokalnych bts-ach

O wifi się nie martwię, jeden router obejmie zasięgiem ten dom bez problemu.
Ale że dach jest blaszany i nieizolowany, więc temperatura pod nim potrafi się w ciągu roku zmieniać w zakresie -25..+50°C (jak nie więcej ;))
dlatego wolałbym ten router dać do części mieszkalnej. Ale to wymusi przynajmniej te ~10m przewodu od masztu do routera.

Edit - oczywiście wolałbym wykorzystać ten sprzęt co mam. Ale jeśli ktoś przedstawi racjonalne argumenty za tym, żeby się tego wszystkiego pozbyć i zamontować coś zupełnie innego, a nie będzie to kosztowało miliony monet, to taką opcję też mogę rozważyć. Sprzęty z niefirmowym softem też wchodzą w rachubę (różne openwrt i inne takie) :cfaniak:
key
*Mistrz bezprzewodowy*

Post autor: key »

Kable antenowe generuja straty sygnalu, a Ty (czytajac co piszesz wyzej) za bardzo nie masz czym szastac.

Zastanow sie nad rozwiazaniem, w ktorym modem LTE znajduje sie na maszcie i zasilany jest po kablu ethernet. Jesli to nie wchodzi w rachube, to staraj sie umiescic modem jak najblizej anten.

Co dokladnie wybrac poradza koledzy, po tym jak przedstawisz pomiary zasiegu interesujacych Ciebie dostawcow internetu, robione w miejscu gdzie ostatecznie umieszczone maja byc anteny.
Nie pomagam na PW.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Pokaż screena z aplikacji https://play.google.com/store/apps/deta ... ster&hl=pl z testu na zewnatrz na telefonie oraz speedtest, oczywiście w grę wchodzi tylko Play reszta się tam nie liczy. Jesli E3372 to HiLink to na nim sprawdzisz wszystkie pasma LTE2600, lte2100, LTE1800 i LTE800 z BTS-a Tworóg.
Awatar użytkownika
Zima27

Ten E3372 to jest HiLink ale nie widzę na nim możliwości wyboru pasma, chyba dlatego że to ta nowa wersja h-320.
Na WebUI jest tylko opcja wyboru 2G / 3G / 4G / Auto, ale nic o częstotliwościach. Jedyne co mogę zobaczyć to tekstowy status bieżącego połączenia w WebUI. LTEWatch nic nie pokazuje, chyba nie obsługuje tej wersji sprzętu.
Po wpięciu do routera też mam jedynie opcje wyboru LTE / UMTS / GSM ewentualnie stopniowania w rodzaju LTE>UMTS które chyba pozwala routerowi na przełączanie zakresów przy braku zasięgu.

Jak znajdę chwilę to podjadę tam z telefonem i laptopem, zobaczę, co widać na NetMonsterze i na tych dwóch stickach.
matek451
Guru bezprzewodowy

Sprawdź cy działa z aplikacjami do HiLink na Windows masz do wyboru kilka sprawdż LTE H-monitor , LTE Inspecteur czy Toolbox. Zakup tego modemu to poważny błąd i kasa w błoto praktycznie nieprzydatny w dzisiejszej rzeczywistości tym bardziej do Play w twojej lokalizacji.
Awatar użytkownika
Zima27

W zasadzie jedyne co kupiłem to ten router Asusa (i to używkę), reszta to sprzęt "zastany" albo leżał u mnie w szufladzie, dlatego chciałem to zagospodarować w miarę możliwości.
LTE H-monitor i LTE Inspecteur wygląda, że działają z E3372h-320 ale wymagały ustawienia na nim hasła.
Tym pierwszym programem się chwilę zająłem i na próbę sprawdzałem połączenie u mnie w domu. Daje się przełączać pasma LTE, na LTE2600 Speedtest pokazał nawet 30MBps downloadu, a zasięg mam tu też taki nierewelacyjny.
Wygląda też na to, że ustawione pasmo zostaje zapamiętane w sticku.
Dzięki za info, przynajmniej teraz będę w stanie coś przetestować w terenie :ok:
Awatar użytkownika
Zima27

Dziś rano zrobiłem parę prób terenowych obok domu. Telefon LG Spirit z kartą Virgin Mobile trzymał się tam głównie pasma 3G mimo, że obsługuje też LTE. Łączył się do BTSów Play, jeśli tylko były jakieś w zasięgu.
Screenshot_2021-03-05-09-23-58.png
Testy na karcie Play i modemach poniżej. Wszystkie z tego samego punktu, jakieś 1.5m nad ziemią

Znalazłem jeszcze w szufladzie takiego starocia jak E303 na HSPA :) niestety nie ma złącza na antenę
Clipboard01.png
Zmieniłem modem na E3131 HSPA+
Taki transfer by mnie w sumie zadowalał, tylko docelowo musiałbym do tego E3131 podłączyć jakąś antenę z 10m przewodem i wrzucić ją na komin.
Clipboard03.png
TopNetInfo chodziło w tle, modemem zarządzał Win10 dlatego jest połączenie mimo napisu "nieaktywne".
Ale było info o połączeniu do BTSa i dane o sygnale

Finalnie, testy na LTE. Pasma ustawiałem programem LTE H-Monitor

E3372h-320 Band 1 LTE2100
Clipboard05_band.png
Clipboard05_speed.png
E3372h-320 Band 3 LTE1800
Clipboard06_band.png
Clipboard06_speed.png
E3372h-320 Band 7 LTE2600 - nie uzyskał połączenia
Clipboard07.png
E3372h-320 Band 20 LTE800
Clipboard08_band.png
Clipboard08_speed.png

Tak jak wspominałem, ten mój router Asusa obsługuje każdy z ww. modemów więc pomijając kupno anteny, chciałbym postawić łącze na sprzęcie który mam do dyspozycji, możliwie małym kosztem.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
Zima27

Tak jak pisałem, na dachu na wysokości ~5m jest maszt do dyspozycji, gdzie powinno być jeszcze lepiej jeśli chodzi o odbiór.
Liczyłem, że ktoś zasugeruje jakąś antenę, bazując na ww. pomiarach.
Pojedynczą (do E3131) lub bardziej rozwojowo, dualną MIMO do wykorzystania teraz z E3372 a kiedyś może z jakimś dedykowanym routerem LTE.
Ktoś, coś?
matek451
Guru bezprzewodowy

Na LTE1800/2100 slaby sygnał z BTS-a Tworóg, dobre prędkości, dziwne ale LTE2600 z komina na Zamecie ze szczątkowym sygnałem. Czeka cię zakup anteny Dual LTE1800-2600MHz z Cybertecha.
Awatar użytkownika
Zima27

Dzięki. Tak się w sumie przymierzałem do tego kafelka z Cybertecha w opcji ze złączami N.
Jak już w końcu wejdę na dach to mogę pomierzyć jak tam wygląda sygnał. Ponieważ antena jest kierunkowa, to jak rozumiem będzie wtedy opcja sprawdzenia, jak działa łącze do BTSa Tworóg a jak do BTSa Zamet, bo to jest prawie że w przeciwne strony.
Anteny na Zamecie (na kominie i na biurowcu) mają spory zasięg, bo jak jadę tam na wieś to mój telefon z Nju też większość trasy łapie BTS z biurowca
ODPOWIEDZ