Czy da się złapać sensowne połączenie?

Dobór routerów 4G/5G, modemów, terminali FWA, punktów dostępowych i pozostałych urządzeń dostępowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
slaw3k
Początkujący użytkownik forum

Czy da się złapać sensowne połączenie?

Post autor: slaw3k »

Witam

Czy jest taki sprzęt, który mi zapewni dobre połączenie w T-Mobile albo Plus w mojej lokalizacji?
Jest co prawda bardzo dobrze działający Play, ale nie ma on oferty bez limitu danych, a boję się, że nawet 500GB nie wystarczy jak będę oglądał Netfix/HBO.
Wrzucam screeny z netmonster. Nie mam screenów z speedtest.net, ale wyglądały mniej więcej tak:
Play wewnątrz 70mbit, zewnątrz 190mbit
Tmobile wewnątrz do 23mbit/s (przy oknie, z zasięgu 800mhz), zewnątrz 10-12mbit/s na 1800mhz
Plus najgorzej wewnątrz 4-5mbit/s, a zewnątrz podobnie, ale w obu przypadkach upload był wyższy niż download co podejrzewam może oznaczać przeciążenie sieci.

Plus też w okolicy ma wszystko na 2600mhz, a Play nie dość, że 2 nadajniki w odległości 300-500m to jeszcze 3 zakresy.
Ale może ten T-mobile...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Re: Czy da się złapać sensowne połączenie?

Post autor: piotrzet »

A testy prędkości gdzie?
Po za tym czemu nie ma T-Mobile testów 4CA jak tam jest?
Kolejne pytanie dlaczego nie światłowód? Przecież mieszkasz w mieście i na pewno jakieś opcje masz?
slaw3k

piotrzet pisze:A testy prędkości gdzie?
Po za tym czemu nie ma T-Mobile testów 4CA jak tam jest?
Kolejne pytanie dlaczego nie światłowód? Przecież mieszkasz w mieście i na pewno jakieś opcje masz?
Testy prędkości - mam zrzuty tylko T-mobile i Play - dołączam do wiadomości. Najlepszy wynik Play jest siedząc w samochodzie zaparkowanym przed domem. Drugi jest na poddaszu. Najlepszy wynik w T-Mobile jest na poddaszu, drugi też, ale w innym miejscu.
Testy 4CA - wrzuciłem co udało się złapać. Uzyskane w T-Mobile 23mbit jest dostępne jedynie w jednym miejscu.
Światłowód - nie ma go niestety. Gdyby był to nie byłoby tematu :)
Widzę wiele komentarzy osób z tego osiedla mówiące o problemach z zasięgiem i internetem.
Play postawił 2 nowe nadajniki (nie wime dlaczego nie 5g :() i sytuacja się diametralnie zmieniła.
Ale brak oferty no limit jest pewnym problemem patrząc na moje obecne zużycie internetu.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
piotrzet
Guru bezprzewodowy

No to masz odpowiedź co kupić.
slaw3k

piotrzet pisze:No to masz odpowiedź co kupić.
No właśnie nie mam. Wiem, że Play ma spoko zasięg, ale nie ma oferty bez limitu. Moje pytanie brzmi, czy przy obecnym zasięgu T-mobile sprawdzanym na telefonie jest sens inwestować w antenę zewnętrzną, żeby móc korzystać z T-Mobile? Limity pakietów w Play będą uciążliwe przy oglądaniu HBOGO i Netflixa w 4K itp.
Pytanie tylko, czy zasięg T-Mobile jest wystarczająco rokujący, że da się coś z tego zrobić i jeśli tak to jaki sprzęt polecacie.

Pozdrawiam
piotrzet
Guru bezprzewodowy

Możesz spróbować jak to wygląda z anteną ale raczej nie będzie za dobrze.
ODPOWIEDZ