Cześć
W końcu u mnie położyli światłowód i przesiadłem się z LTE na orange. Niestety dostałem funboxa 3, jaki to extra nowoczesny sprzęt to chyba wiecie. Niestety nie ma opcji aby działal w trybie bridge, tak.jak miałem wcześniej z lte bo mój główny router to mikrotik. Szukam sposobu aby się pozbyć tego funboxa. Mam 3 opcje i nie wiem ktora najlepsza.
1 iść do orange i wyżebrać ich ont, ale podobno nie chcą dawać. Jakiś argument kojarzycie który by ich przekonał?
2 własny ont. Można kupić taki ont np tutaj: https://cdr.pl/p9462,huawei-optixstar-e ... 1x-ge.html tylko że nie wiem jak go skonfigurować aby udawał ten z orange.
3 zakup wkładki spf do microtika i wpuście się światłowodem bezpośrednio w router. Chyba najfajniejsza opcja bo bez dodatkowego ustrojstwa, ale nie umiem dobrać odpowiedniej wkładki, poza tym trzeba ją potem konfigurować i przypisać jej ten id vendor i przepisać ten kod Gibson z routera, z tego co wiem to tylko do ubiquiti jest spft do tego, ale świaylowody to troche już nieznany dla mnie temat i nie znam się na tych sprzętach.
Co byście mi doradzili?
Jak zastąpić funboxa 3.0 innym routerem
Moderator: Moderatorzy
-
- Stały użytkownik forum
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jak zastąpić funboxa 3.0 innym routerem
Ale Funbox 3 jest do Nju światłowód a nie Orange z tego co wiem.
Ad1. Już za późno i nie wyżebrasz ONT, nie zamówiłeś składając zamówienie więc raczej nie dostaniesz.
Ad1. Już za późno i nie wyżebrasz ONT, nie zamówiłeś składając zamówienie więc raczej nie dostaniesz.
Nie pomagam na PW!
-
- Stały użytkownik forum
Re: Jak zastąpić funboxa 3.0 innym routerem
Tak by było by najlepsze ale punkcie orange twierdzą że mi nie dadzą tego ont..
Więc chyba trzeba inaczej kombinowac
Więc chyba trzeba inaczej kombinowac