Jak zastąpić funboxa 3.0 innym routerem

Wszystko na temat pozostałych metod dostępu do internetu, czyli łącza przewodowe (TPSA, Dialog, Netia).

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
vnu007dl
Stały użytkownik forum

Jak zastąpić funboxa 3.0 innym routerem

Post autor: vnu007dl »

Cześć
W końcu u mnie położyli światłowód i przesiadłem się z LTE na orange. Niestety dostałem funboxa 3, jaki to extra nowoczesny sprzęt to chyba wiecie. Niestety nie ma opcji aby działal w trybie bridge, tak.jak miałem wcześniej z lte bo mój główny router to mikrotik. Szukam sposobu aby się pozbyć tego funboxa. Mam 3 opcje i nie wiem ktora najlepsza.
1 iść do orange i wyżebrać ich ont, ale podobno nie chcą dawać. Jakiś argument kojarzycie który by ich przekonał?
2 własny ont. Można kupić taki ont np tutaj: https://cdr.pl/p9462,huawei-optixstar-e ... 1x-ge.html tylko że nie wiem jak go skonfigurować aby udawał ten z orange.
3 zakup wkładki spf do microtika i wpuście się światłowodem bezpośrednio w router. Chyba najfajniejsza opcja bo bez dodatkowego ustrojstwa, ale nie umiem dobrać odpowiedniej wkładki, poza tym trzeba ją potem konfigurować i przypisać jej ten id vendor i przepisać ten kod Gibson z routera, z tego co wiem to tylko do ubiquiti jest spft do tego, ale świaylowody to troche już nieznany dla mnie temat i nie znam się na tych sprzętach.
Co byście mi doradzili?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jak zastąpić funboxa 3.0 innym routerem

Post autor: wojteks »

Ale Funbox 3 jest do Nju światłowód a nie Orange z tego co wiem.

Ad1. Już za późno i nie wyżebrasz ONT, nie zamówiłeś składając zamówienie więc raczej nie dostaniesz.
Nie pomagam na PW!
vnu007dl
Stały użytkownik forum

Re: Jak zastąpić funboxa 3.0 innym routerem

Post autor: vnu007dl »

Tak by było by najlepsze ale punkcie orange twierdzą że mi nie dadzą tego ont..
Więc chyba trzeba inaczej kombinowac
ODPOWIEDZ