Zrobiłem pomiary Orange, T-Mobile Play i Plus. Plus skreśliłem ponieważ nie miałem tam w ogóle zasięgu 5G
Najlepiej wyszło Orange i T-Mobile (zdaje się, że nadajniki tych operatorów są na tym samym maszcie Czaplinek, ul. Ceglana - wieża Enea Operator na terenie stacji energetycznej 110/15 kV).
Brak testów na MC889 dla jedynego operatora który ma w Czaplinku prawdziwe 5G N78 na 3500MHz. Na BTS-ie Grunwaldzaka dodatkowo agregacja 4 pasm LTE plus 5G N1 na 2100MHz w DSS z LTE2100. Sektor 3 na azymut 270 czyli na Niwkę.
Dziękuję. Nie robiłem testów na MC889 bo tego routera jeszcze tam nie ma. Test na MC889 mógłby wykazać lepsze wyniki niż na telefonie? Bo na telefonie Play wypadł słabiej od Orange i T-Mobile. Z drugiej strony może ma to związek z sektorem, bo 270 to kierunek zachodni, a lokalizacja jest tak troszkę bardziej odchylona w kierunku południowo-zachodnim, przy czym nie wiem, jaki jest realny zasięg sktora w stopniach.
W teście połączenie Play kotwica na LTE2600 z BTS-a na Wiejskiej co dziwne z 1 sektora który świeci na azymut 100 i to jest bład w aplikacji bo ten sektor nie ma tego pasma , jest tylko na tym 2 na azymut 220 i to z niego korzystasz, 5GN1 na 2100MHz z innego PCI. Brak pełnego screena z zakładki Live więc brak danych o sąsiadach, test niemiarodajny,
N78 na Grunwaldzkiej to BTS na 27m kominie a sektor tak jak pisałem dedykowany na twoja lokalizację. Na MC889 sprawdzisz N78 w agregacji z pasmamI LTE.