Jaki router do anteny ZTE MC889A Pro
Moderator: Moderatorzy
-
hudyzg
- Początkujący użytkownik forum
Jaki router do anteny ZTE MC889A Pro
Witam. Od kilku dni jestem posiadaczem anteny mc889a pro, którą muszę pochwalić gdyż zysk po jej zamontowaniu jest 200% lepszy w porównaniu do poprzednika. Natomiast zastanawiam się jaki router kupić pod tą antenę? Z ważnych informacji:
Jest system mesh w domu (165m)
Na maszcie mam 2 anteny, obie aktualnie działają i zastanawiam się nad tym czy nie wziąć jakiegoś routera dual wan, żeby obie anteny wpiąć w jedno urządzenie. Obie anteny mają rj 45 więc to nie problem, również obie anteny pracują na dwóch osobnych kartach sim (wlozonych w anteny).
Jedna antena na chwilę obecną ma za zadanie obsłużyć domowy mesh, kamery oraz 2 tv. Natomiast druga antena obsługuje dwa komputery. Jeden firmowy z łączeniem się do vpna w UK i drugi prywatny.
Co byście polecili?
Jest system mesh w domu (165m)
Na maszcie mam 2 anteny, obie aktualnie działają i zastanawiam się nad tym czy nie wziąć jakiegoś routera dual wan, żeby obie anteny wpiąć w jedno urządzenie. Obie anteny mają rj 45 więc to nie problem, również obie anteny pracują na dwóch osobnych kartach sim (wlozonych w anteny).
Jedna antena na chwilę obecną ma za zadanie obsłużyć domowy mesh, kamery oraz 2 tv. Natomiast druga antena obsługuje dwa komputery. Jeden firmowy z łączeniem się do vpna w UK i drugi prywatny.
Co byście polecili?
- wojteks
- *** Administrator ***
Re: Jaki router do anteny ZTE MC889A Pro
Ja bym zostawił vpn na osobnym łączu a drugie podłączył pod posiadany router z mesh.
Do rozważenia pozostaje kwestia WiFi do vpn i drugiego komputera więc jakiś AP/router z WiFi6/7 ale to ograniczy zasięg bo vpn nie będzie dostępny z mesh.
Do rozważenia pozostaje kwestia WiFi do vpn i drugiego komputera więc jakiś AP/router z WiFi6/7 ale to ograniczy zasięg bo vpn nie będzie dostępny z mesh.
Nie pomagam na PW!
-
hudyzg
Aktualnie stara antena jest wpięta w mesh i ten rozsyła sygnał po całym domu. Dodatkowo z tym meshem są właśnie połączone tv oraz kamery. 889a pro ma mi służyć tylko do komputerów. Prywatny komputer jest podłączony po Lanie a firmowy laptop z vpnem po wifi. Zastanawiałem się nad zte T3000, bo on chyba ma dual Wan, ale może ten dual Wan wcale nie jest dobrym pomysłem? Może jednak wystarczy "zwykły" router z wifi żeby puścić neta z mc889a pro po wifi na lapka i po kablu na prywatny komputer?
- wojteks
- *** Administrator ***
A co to jest "zwykły" router?
Wystarczy jakiś współczesny z WiFi6/7.
Wystarczy jakiś współczesny z WiFi6/7.
Nie pomagam na PW!
-
hudyzg
To teraz jeszcze pytanie z innej beczki....
Jak podłączam 889a pro do ethernetu to na podglądzie stanu połączenia masz "szybkość: 100mb/s"
Co ciekawe jak podłączę starą antenę czyli MF258K to w podglądzie stanu połączenia mam "szybkość: 1gb/s"
i teraz podsumowanie:
Obie anteny są ustawione w dokładnie tym samym kierunku, na ten sam bts, mają te same pasma ustawione i 889a pro wykręca max 95mb/s i nie chce więcej, a MF258K wykręca 150mb/s.
889a pro podłączony jest kablem ethernet z zestawu (płaski ethernet)
MF258K podłączony jest standardową "skrętką" (czarny okrągły kabel)
Czy to kwestia kabla?
Duplex ustawiony na full duplex 1gb/s
Już tracę pomysły co może być nie tak.... W moim odczuciu 889a pro powinien wykręcać te same prędkości co MF258K, ale tak się jednak nie dzieje...
No i ta szybkość na podglądzie połączenia.... skąd ta różnica.....
Jak podłączam 889a pro do ethernetu to na podglądzie stanu połączenia masz "szybkość: 100mb/s"
Co ciekawe jak podłączę starą antenę czyli MF258K to w podglądzie stanu połączenia mam "szybkość: 1gb/s"
i teraz podsumowanie:
Obie anteny są ustawione w dokładnie tym samym kierunku, na ten sam bts, mają te same pasma ustawione i 889a pro wykręca max 95mb/s i nie chce więcej, a MF258K wykręca 150mb/s.
889a pro podłączony jest kablem ethernet z zestawu (płaski ethernet)
MF258K podłączony jest standardową "skrętką" (czarny okrągły kabel)
Czy to kwestia kabla?
Duplex ustawiony na full duplex 1gb/s
Już tracę pomysły co może być nie tak.... W moim odczuciu 889a pro powinien wykręcać te same prędkości co MF258K, ale tak się jednak nie dzieje...
No i ta szybkość na podglądzie połączenia.... skąd ta różnica.....
- wojteks
- *** Administrator ***
Zrób próbę z innym kablem bo może być źle zaciśnięty i nie wszystkie pary pracują. Tym bardziej że tam jest chyba 2 kable, jeden długi do MC889a a drugi od modułu PoE (zasilacza) do komputera.
95Mbps to ograniczenie w kablu ethernet pracującym na 100Mbps (tak pokazuje karta sieciowa).
95Mbps to ograniczenie w kablu ethernet pracującym na 100Mbps (tak pokazuje karta sieciowa).
Nie pomagam na PW!
-
hudyzg
Zmieniałem kable od PoE do kompa i niestety nic się nie zmieniło. Sugerujesz zmianę tego długiego kabla? czy sprawdzać jeszcze na kolejnych kilku sztukach kabli, ale ten odcinek od PoE do ethernetu komputera?
-
Mig25
- Guru bezprzewodowy
Teoretycznie wszystko może być uszkodzone ( kabel krótki , kabel długi , zasilacz PoE , a nawet sam MC889A PRO).
Sprawny powinien się połączyć z prędkością 1Gbps a nawet 2,5Gbps ( jeśli taką kartę sieciową obsługującą taką prędkość masz).
Także możesz sprawdzać kable , podmieniać , możesz też podmienić zasilacz poe ( jak masz inny ) , możesz również podmienić kompa ( bo też może być przypadek ,że akurat ZTE z tym konkretnym chipem ethernetu się nie dogaduje )
Sprawny powinien się połączyć z prędkością 1Gbps a nawet 2,5Gbps ( jeśli taką kartę sieciową obsługującą taką prędkość masz).
Także możesz sprawdzać kable , podmieniać , możesz też podmienić zasilacz poe ( jak masz inny ) , możesz również podmienić kompa ( bo też może być przypadek ,że akurat ZTE z tym konkretnym chipem ethernetu się nie dogaduje )
I ustaw też wszystko na default , czyli AUTO. Takich rzeczy normalnie się nie zmienia w ustawieniach.
-
hudyzg
No i winowajca znaleziony....
Dzięki bogu, że nie wyrzucałem kabli, które gdzieś tam przez lata wrzucałem do szafki. dopiero 5 kabel z rzędu, który podłączyłem od PoE do ethernetu w komputerze złapał 1gb/s.....
Temat można uznać za rozwiązany.
Dziękuje wszystkim za szybką reakcję i pomoc.
Dzięki bogu, że nie wyrzucałem kabli, które gdzieś tam przez lata wrzucałem do szafki. dopiero 5 kabel z rzędu, który podłączyłem od PoE do ethernetu w komputerze złapał 1gb/s.....
Temat można uznać za rozwiązany.
Dziękuje wszystkim za szybką reakcję i pomoc.
- wojteks
- *** Administrator ***
Kabel zaciskane samodzielnie (na poczekaniu w sklepie) czy gotowce ze sklepu zalewane?
Wiele wskazuje że te kable które nie działają z 1Gbps są źle zaciśnięte/uszkodzone/bardzo złej jakości.
Wiele wskazuje że te kable które nie działają z 1Gbps są źle zaciśnięte/uszkodzone/bardzo złej jakości.
Nie pomagam na PW!
-
hudyzg
Kabel, który zestawiał się na 100mb/s to kabel z kompletu 889a Pro, więc kabel od producenta...
Miałem w szafie kilka innych kabli i po podłączeniu któregoś z kolei w końcu zestawiło na 1gb/s.
Więc tu wina leży albo w kablu (źle poprowadzone żyły), albo sam PoE ma jakieś dziwne "loty"
Miałem w szafie kilka innych kabli i po podłączeniu któregoś z kolei w końcu zestawiło na 1gb/s.
Więc tu wina leży albo w kablu (źle poprowadzone żyły), albo sam PoE ma jakieś dziwne "loty"
-
jfk
- Specjalista bezprzewodowy-senior
Może być coś nie halo na wyjściu ethernet tego ZTE? Kable z zestawu powinny zapinać połączenie na 2,5Gbps. Ja mam stary kabel ethernet o długości ok.30m (Madex cat.6 zewnętrzny FTP-instalacja 17 lat), który przez ten czas obsługiwał wiele sprzętów PoE/również przez adaptery jack, sam go zaciskałem i spina się:wojteks pisze: 2026-01-06, 11:14 Wiele wskazuje że te kable które nie działają z 1Gbps są źle zaciśnięte/uszkodzone/bardzo złej jakości.
Kod: Zaznacz cały
Szybkość portu WAN:2.5Gbps
Adres IP WAN:31.62.
Maska podsieci WAN:255.0.0.0
Adres MAC WAN:94:83:C4:
Adres bramy WAN:31.0.0.1
-
Serwer(y) DNS WAN:149.112.112.112
2620:fe::9
2620:fe::fe
9.9.9.9
- wojteks
- *** Administrator ***
Dobrze zarobiony kabel cat.5e bez problemu powinien spinać się na 2,5Gbps, testery pokazują że nawet na 5Gbps powinien się spiąć ale ....
Jedna z opcji to problematyczny chipset karty sieciowej komputera. Spotkałem się z tym w jakimś Lenovo sprzed kilku lat, nie ze wszystkim spinało się na 1Gbps ale to co nie spinało się w gigabicie z kartą wbudowaną w laptopa na tym samym kablu spinało się z gigabitową kartą na USB.
Druga opcja kable "krosowe" które nie zostaną prawidłowo obsłużone przez automatykę switcha/komputera.
Trzecia opcja wada produkcyjna kabla albo urządzenia.
Jedna z opcji to problematyczny chipset karty sieciowej komputera. Spotkałem się z tym w jakimś Lenovo sprzed kilku lat, nie ze wszystkim spinało się na 1Gbps ale to co nie spinało się w gigabicie z kartą wbudowaną w laptopa na tym samym kablu spinało się z gigabitową kartą na USB.
Druga opcja kable "krosowe" które nie zostaną prawidłowo obsłużone przez automatykę switcha/komputera.
Trzecia opcja wada produkcyjna kabla albo urządzenia.
Nie pomagam na PW!