Jak w tytule mam od lat Huawei B315, stary sprzęt z którym nigdy nie miałem problemów do antena Cybertech. No ale to stary sprzęt, technologia poszła do przodu.
Mieszkam gdzie mieszkam, troszkę na wygnajewie 52.24177551804409, 16.150703828735086, nadajniki są dwa, jeden Play a drugi kiedyś początkowo Plusa ale teraz "siedzi" tam jeszcze orange/t-mobile. A do każdego około 4km, także lokalizacyjnie nic nie zmienia się od lat.
Ogólnie to nie powiem nic odkrywczego,że szału nie ma, a na dzisiejsze standardy to raczej bieda. Co prawda ja nie mam smartfona, a inni domownicy nie posiadają smartfona z 5g więc nie zrobię testów. Ale chyba to by nic nie zmieniło, bo i tak by nie działało
Tutaj test plusa z godziny 14:20 z dzisiaj na LTE 2100:

Pomyślałem, że może warto poszukać zmiany na coś nowszego z jakąś agregacją odpowiedniego do miejsca i sieci. Ale za nie chciałbym zbyt dużo wydawać (za bardzo też nie mam środków), 400-500zł na jakiś nowszy sprzęt LTE. Także mam prośbę o polecenie jakiegoś konkretnego routera z bezproblemową możliwością podłączenia anten zewnętrznych. Jeżeli to nie ma sensu i trzeba włożyć 1000zł - 2000zł to sobie odpuszczę i pozostanę ze swoim zabytkiem dopóki się nie zepsuje.
Co prawda jak pisałem, że zaglądam na forum od dawna. Ale kiedyś to było kilka modemów, potem pojawiły się routery 3g/4g, których też nie było zbyt wiele. Obecnie to się tak pozmieniało, że sam nie ogarniam stąd potrzebna pomoc.