Słowem wstępu... Problem wygląda następująco. Metr od ogrodzenia mojego domu idzie światłowód, lecz nie mogę się w niego wpiąć, gdyż cudowny program CYFRYZACJI POLSKI mnie nie objął, bo budynek akurat był w trakcie budowy i teraz żaden operator nie chce mnie podłączyć do internetu i sytuacja na chwilę obecną jest PATOWA/NIE DO PRZEJŚCIA (wykorzystałem wszystkie możliwości rozwiązania tej sprawy) a koszt przyłącza to od 2500zł wzwyż, więc chwilowo jestem skazany na internet mobilny, przynajmniej do momentu aktualizacji tego cudownego programu.
Przechodząc do meritum... Potrzebuję pomocy w wyborze anteny zewnętrznej do odbioru internetu 4g LTE. 4G LTE z tego względu, iż posiadam router HUAWEI B715, który nie obsługuje 5G oraz najbliższy nadajnik, w który chcę celować dla sieci PLAY nie obsługuje 5G. Router znajduje się u mnie na strychu (tj. wysokość około 6m) przy kominie dzięki, czemu jak powieszę antenę to dochodzą jakieś kolejne 2m komina no i przynajmniej 1m sztycy, tak więc finalnie antena będzie wisiała na wysokości około 9-10m. Z wyłazu na dach przy kominie widzę nadajnik, na którym są sieci PLAY, TMOBILE, ORANGE, PLUS, lokalizacja nadajnika to GPS: (53,231111,20,146944), a nazwa dla PLAY to Play (26006) ID: DZI0003 i znajduje się on 1.78km od mojego domu (PO DRODZE SAME POLA I MAŁY LASEK). Prędkości na tym routerze, które osiągam to max. ok. 32mb, a średnio między 10-18mb.
Podzielcie się proszę fachową wiedzą jaką antenę kupić i ewentualnie jak ją skalibrować (czy też router, agregacja pasm). Co do budżetu to raczej nie gra roli, choć wiadomo, że nie chciał bym żeby to były kosmiczne pieniądze...
Jeśli potrzebujecie jakiś konkretniejszych danych pomiarowych z jakiejś aplikacji, czy cokolwiek, to piszcie proszę, będę uzupełniał na bieżąco.
Pozdrawiam i mocno liczę na Waszą pomoc, bo temat tego internetu to jest dla mnie zmora!!