Od 28. lipca do oferty Ery wchodzi nowy wariant usługi blueconnect, kosztujący 29 zł miesięcznie. Prędkość transmisji ograniczona jest do 1 Mb/s, a limit transferów wynosi 300 MB.
Po wykorzystaniu pakietu prędkość nie będzie ograniczana. Za wysłane i odebrane dane powyżej dostępnego limitu abonent zapłaci 3 grosze za każde rozpoczęte 100 kB. Klient będzie miał do wyboru jeden z trzech wariantów umowy: bezterminową oraz na 24 lub 36 miesięcy z nowoczesnymi modemami, m.in. ZTE MF626 już od złotówki.
Dodatkowo klienci otrzymują nielimitowany dsstęp do HotSpotów Ery. Operator ma obecnie ponad 500 punktów dostępowych rozmieszczonych, m.in., w restauracjach McDonald’s, Pizza Hut, Coffee Heaven, lotniskach, hotelach i galeriach handlowych oraz w wybranych Punktach Sprzedaży sieci Era.
Totalna masakra. Ta oferta to niezłe zło. Kto sie natnie niezłe kuku może mieć. Pomyśli że mu nie przycieli bo zapomnieli, a tu na rachunku zobaczy 1000 zł albo i więcej.
Era bierze przykład od niemców, tam chyba jest podobnie ze po limicie doliczają za dane.
Marketing Ery jest na poziomie zerowym, w dalszym ciągu najdroższa sieć w Polsce pod każdym względem.
Oferta jako net dodatkowy na kilka dni w miesiacu ok.
W wiekszosci europy tak jest. Zoba w 3. Tez po przekroczeniu jest naliczana oplata.
W heyah nie masz modemu a tu jest jaki jest ale jest.
Cena, limit transferu a nawet przycinke predkosci do 1Mb/s jestem w stanie zrozumiec ale placenie po wykorzystaniu tych 300MB to juz porazka, przynajmniej dla mnie - mialbym strac korzystac z tego internetu zeby nie przyszedl rachunek na 300zl, to juz rozsadniejsza oferta jest Orange Free 39,5 ktora w pakiecie z Orange Freedom mozna dostac za 30zl...
[ Dodano: 2009-07-23, 12:08 ]
A jesli to ma byc oczekiwana odpowiedz na nowa oferte Plusa czy tez Orange to bardzo blado teraz Era wyglada...
Największą zaletą ofert polskich operatorów było właśnie to, że po limicie przycinali transfer, klient jest więc bezpieczny. Zawsze mnie dziwiło to, jak na zachodzie mogą korzystać z takiego neta - sprawdzają co 5 sekund liczniki czy jak ? Nawet ustawienie automatycznego powiadomienia nie gwarantuje swobody. Mam nadzieję, że era szybko wycofa się z tego - IMO chorego -pomysłu.
Za 25 zł w mBank mobile można mieć 500 MB bez umowy, bez narażania się na problemy i bez limitu 1Mb/s. Modemy bez umowy są teraz w miarę tanie, ew. nawet bardziej opłaca się wziąć go na raty w komercyjnym kredycie niż w takiej ofercie.
Mam nadzieję, że nikt się na taką ofertę nie zdecyduje.
Beznadziejna oferta. Osobiście wolałbym dopłacić 10,50zł za najtańszy Orange Free i dostać limit 200MB większy, a co najważniejsze - 64kb/s po limicie. Sama idea dopłacania za dane po limicie w ofercie stricte internetowej wydaje mi się jakąś paranoją. Takie rozwiązania stosuje się w przypadku pakietów danych do abonamentu. A skoro już o pakietach mowa - za 6zł więcej Plus daje 500MB.
Bo uzytkownicy na zachodzie nie uzywaja tego jak my w Polsce. To jest do poczty, skype etc. Brat w irlandi ma 3 z limitem 5GB i wystarcza mu. Ofrerta glupia nie jest.
ja.michal pisze:Bo uzytkownicy na zachodzie nie uzywaja tego jak my w Polsce.
Fakt, nie jest to wybitnie oferta do backupowania internetu na dysk, ale i tak wybrałbym OF39,5, który w zasadzie też do tego nie jest. Ale komfort IMO większy.
Bo użytkownicy na zachodzie nie używają tego jak my w Polsce.
Nie używają, bo nie mogą, bo takie oferty im skroili operatorzy. Jakby mieli większe limity i brak zagrożenia bankructwem, to korzystali by inaczej.
O ile w przypadku telefonów łatwo kontrolować wydatki, o tyle internet już nie. Np. ściągniemy jakiegoś wirusa który zacznie coś wysyłać i nabije kilkuset złotowy rachunek.. Nie ma programu antywirusowego który da nam 100% gwarancji.
Jo_gurt, dla mnie ta oferta bedzie bardziej komfortowa. Jak ma byc do doraznego korzystania w terenie to lepiej miec ten EDGE pelny a nie obciete. Dzis w podrozy z heyah korzystalem i do 25KB/s szlo. Nigdzie nie zlapalem GPRSu.
Ja moze skorzystam z tej oferty.
marens pisze:Ale jest coś takiego jak limit kredytowy.
Ale operatorzy tego nie pilnują zwykle, a przynajmniej właśnie z ery był przypadek kilkukrotnego przekroczenia limitu kredytowego, spowodowany automatycznym sprawdzaniem poczty co kilka minut.
Za prośbę pomocy na gg/pw gwarantuje czerwony prezent!
krystianb pisze:Ale operatorzy tego nie pilnują zwykle, a przynajmniej właśnie z ery był przypadek kilkukrotnego przekroczenia limitu kredytowego, spowodowany automatycznym sprawdzaniem poczty co kilka minut.
No i zareagowali bo dzwonili do kolezanki i nawet reklamacje uwzglednili.
ja.michal pisze:No i zareagowali bo dzwonili do kolezanki i nawet reklamacje uwzglednili.
Myślę, że to jest w ich interesie aby tego pilnować.
Jak ktoś wydzwoni 10k np. w roamingu transmisja danych i nie ma z czego zapłacić to pomimo że taki delikwent trafia do BIKu to Plus/Era/Orange kasy już nie widzi.
Trochę odbiegając od aktualnego tematu; bardzo mnie ciekawi, czy owa oferta będzie również przez Erę zachwalana jako "nielimitowany mobilny dostęp do internetu" tak jak w dotychczasowych ofertach. W końcu jedynym limitem jest w tym przypadku majętność abonenta
adamos22 pisze:
Za 25 zł w mBank mobile można mieć 500 MB bez umowy, bez narażania się na problemy i bez limitu 1Mb/s. Modemy bez umowy są teraz w miarę tanie, ew. nawet bardziej opłaca się wziąć go na raty w komercyjnym kredycie niż w takiej ofercie.
Najgorsze ze jak jakis operator ma taniej to przewaznie na infrastrukturze Plusa(mialbym tylko gprs) a nie Orange(hsdpa mam)