Internet do grania online.

Dobór routerów 4G/5G, modemów, terminali FWA, punktów dostępowych i pozostałych urządzeń dostępowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
pS2K
Użytkownik forum

Internet do grania online.

Post autor: pS2K »

Witajcie. Jestem w PLAY w zasięgu LTE czterech pasm. Prosiłbym aby ktoś doradził mi wybrać zestaw/ruter/antenę do odbioru Internetu. Jak napisałem w tytule do grania online, ponieważ nie ma żadnego kabla a Radiówka nie daje rady. Najlepiej wypadają pasma B1 oraz B3, bo na B20 oraz B7 jest tragedia z pingiem. Przynajmniej przy robieniu testów z telefonu oraz z porównaniem do B1 i B3. Krótka statystyka: robię to aplikacją Network Cell Info Lite na telefonie w najlepszym możliwym miejscu bez ruszania telefonem, można tutaj zmierzyć RSRP w dBm, RSRQ w dB, oraz RSSNR w dB, ale nie ma opcji zmierzenia SINR Value. Takie są moje wyniki na najlepszym paśmie: (próbowałem dać zdjęcie ale plik jest za duży)
RSRP : -84 dBm (gdy wejdę w głąb pomieszczenia jest średnio -100 dBm w zależności w którym miejscu)
RSRQ : od -9dB do -15dB (bardzo skoczne w najlepszym miejscu w bezruchu)
RSSNR : od 7dB do 11dB (bardzo skoczne w najlepszym miejscu w bezruchu)
Godzina - 19:54, środa
Jest to na paśmie B1 bo w galaxy da się to wybrać inną aplikacją.
Odległość od nadajnika to 3 km bez przeszkód.
Podobne wyniki są na B3 lecz tam RSRP jest trochę słabsze. Rozsyłanie Internetu przez Ruter nie musi być jakieś bardzo dobre bo i tak mam zamiar podpiąć kabel Ethernet. Z góry dziękuję.
EDIT:
Udało mi się zmierzyć SINR Value - skacze od 4 dB do 10 dB
Ostatnio zmieniony 2020-12-30, 22:09 przez pS2K, łącznie zmieniany 2 razy.
krychxagg
Specjalista bezprzewodowy-senior

Re: Internet do grania online.

Post autor: krychxagg »

Granie przez internet mobilny to jedna wielka loteria. U mnie czasem mając stabilne połączenie i 60 mb prędkości, ping hulał do 200ms, musiałem przełączać na 3G często aby spokojnie w coś grać.
W jakie chcesz grać gry?
T-Mobile No-Limit 60mb/s, Huawei B535, Cybertech 17dBi + Play, Huawei E5573
pS2K
Użytkownik forum

krychxagg pisze:Granie przez internet mobilny to jedna wielka loteria. U mnie czasem mając stabilne połączenie i 60 mb prędkości, ping hulał do 200ms, musiałem przełączać na 3G często aby spokojnie w coś grać.
W jakie chcesz grać gry?
Głównie co-op. Aktualnie gram z telefonu więc jest słabo ale jak host ma światłowód to niema tragedii. Chcę ulepszyć to co mam aktualnie że tak powiem. A ty jaki masz zestaw ruter (i) antenę?
krychxagg

Uzywam T-Mobile, router Huawei b535 + antena Cybertech 17 dBi.
W dzień aktualnie internet nie pozwala mi przeglądać sieci, nie mówiąc o graniu. Ale w nocy często nawet jak mam ok. 60 mb predkość to i tak ping ma straszne skoki, i wtedy odpalam stary router Huawei E5573 z kartą Playa w trybie pracy 3G, i tam mam stałe 50-60 ms pingu, mimo że do nadajnika dalej niż T-M a DL wynosi 2-3 mb. Więc kwestia pingu to ogromna loteria i zależy od wielu czynników.
pS2K
Użytkownik forum

krychxagg pisze:Uzywam T-Mobile, router Huawei b535 + antena Cybertech 17 dBi.
W dzień aktualnie internet nie pozwala mi przeglądać sieci, nie mówiąc o graniu. Ale w nocy często nawet jak mam ok. 60 mb predkość to i tak ping ma straszne skoki, i wtedy odpalam stary router Huawei E5573 z kartą Playa w trybie pracy 3G, i tam mam stałe 50-60 ms pingu, mimo że do nadajnika dalej niż T-M a DL wynosi 2-3 mb. Więc kwestia pingu to ogromna loteria i zależy od wielu czynników.
A ta antena ci coś daje. Ile kosztowała? Daj linka jak możesz.
krychxagg

https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html

Dała mi dużo, kwestia też jaki masz sprzęt aktualnie, a jaki chcesz kupić. Ale czasem no jak uzyskasz super parametry z anteną i wgl. to nie masz żadnej gwarancji dobrego pingu na internecie mobilnym. Stabilny ping to tylko na światłowodzie, mobilny to loteria z tym.
pS2K
Użytkownik forum

Planuje kupić też B535 warto?
krychxagg

Z jakiego BTS korzystasz i gdzie mieszkasz?
Awatar użytkownika
radius
** Moderator **

Post autor: radius »

pS2K pisze:...w galaxy da się to wybrać inną aplikacją...Udało mi się zmierzyć SINR Value...
SINR powinien być w MENU serwisowym dostępnym pod kodem z klawiatury *#0011#
Wyszukiwarka usług szerokopasmowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=30&t=55724
Identyfikacja stacji bazowych: http://www.bez-kabli.pl/viewtopic.php?f=14&t=46043
pS2K
Użytkownik forum

krychxagg pisze:Z jakiego BTS korzystasz i gdzie mieszkasz?
Mieszkam w Myszkowie (obok Częstochowy). Korzystam z BTS od Play który jest na kominie. Są tam 4 pasma LTE. Jak już napisałem odległość od BTS to 3 km bez przeszkód (widać kominy).
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Tworzysz tematy, zadajesz pytania a na najprostsze nie potrafisz sensownie odpowiedzieć, zawracasz głowę w ogóle nie współpracując , bicie piany zamiast konkretów widać ze nie zalezy ci na optymalizacji internetu z Play. A w Myszkowie dwie stacje bazowe tego operatora są akurat na kominach więc fifty -fifty, trzeba mieć szklaną kulę.
pS2K
Użytkownik forum

matek451 pisze:Tworzysz tematy, zadajesz pytania a na najprostsze nie potrafisz sensownie odpowiedzieć, zawracasz głowę w ogóle nie współpracując , bicie piany zamiast konkretów widać ze nie zalezy ci na optymalizacji internetu z Play. A w Myszkowie dwie stacje bazowe tego operatora są akurat na kominach więc fifty -fifty, trzeba mieć szklaną kulę.
To co chcesz wiedzieć?
matek451
Guru bezprzewodowy

W innym temacie poprosiłem o konkrety i screena z aplikacji, w tym kolega o screeny z menu serwisowego na Samsungu, to sa konieczne dane , to jest techniczne forum , my posługujemy się konkretnymi danymi a nie informacji o kominach, lokalizacja w postaci miejscowości i ulicy to żadne ryzyko dla podającego, tu są poważni ludzie, dzielący sie swoją wiedzą non profit, godni zaufania. Spróbuj uzyskać wiedzę od wszelkiej maści pseudo fachowców i magików jakich nie brak w internecie. Takie sprawy jak twoja to ja rozwiązuję w 5 minut ale potrzebuję konkretów i współpracy z drugiej strony.
pS2K
Użytkownik forum

Proszę. Lokalizację daje w prywatnej wiadomości. Testy robione w trakcie mgły w Czwartek.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony 2020-12-31, 19:20 przez pS2K, łącznie zmieniany 1 raz.
pS2K
Użytkownik forum

radius pisze:
pS2K pisze:...w galaxy da się to wybrać inną aplikacją...Udało mi się zmierzyć SINR Value...
SINR powinien być w MENU serwisowym dostępnym pod kodem z klawiatury *#0011#
matek451
Guru bezprzewodowy

To u ciebie na zewnatrz?, stacja na kominie papierni prazy mocno, sygnał na pasmach pojemnościowych dobry, ale co ciekawe to na LTE2100 sektor numer 2 a na pozostałych pasmach z sektora nr3. Tak jakbyś był pomiedzy sektorami 2/3 . Jak wygladają speedtesty na tych pasmach, pokaz tez screena bez wymuszania konkretnych pasm LTE, telefon niestety słaby , bez agregacji pasm LTE
pS2K
Użytkownik forum

matek451 pisze:To u ciebie na zewnatrz?, stacja na kominie papierni prazy mocno, sygnał na pasmach pojemnościowych dobry, ale co ciekawe to na LTE2100 sektor numer 2 a na pozostałych pasmach z sektora nr3. Tak jakbyś był pomiedzy sektorami 2/3 . Jak wygladają speedtesty na tych pasmach, pokaz tez screena bez wymuszania konkretnych pasm LTE, telefon niestety słaby , bez agregacji pasm LTE
Mogę włożyć jeszcze kartę do Xiaomi on jest lepszy ale nie potrafię wybrać na nim pasma. Aktualnie wszystko robiłem i robię na Galaxy J3 w tym samym miejscu. Jest to w pokoju na 1 piętrze domu (dom 2 piętrowy). Telefon przyklejony do okna (z którego widać komin, służy jako ruter). Testy:

PS. Wylogowało mnie i musiałem pisać od nowa.
matek451
Guru bezprzewodowy

Najlepiej działa LTE2100 i LTE1800, bez wymuszania to LTE2600 ale jest przytkane o LTE800 szkoda pisać, zrób test na tym Xiaomi bez wymuszania pasm, wystaw go za okno. Zawsze masz opcję sprawdzenia i wymuszenia połaczenia z tym BTS-em na kominie Światowit przy Partyzantów anteną kierunkową na 1800-2600MHz podłączoną do routera ale to w przyszłości.
pS2K
Użytkownik forum

VAHANARA pisze:
wojteks pisze:SINR lub SNR, nazwy zamienne.
Nie są zamienne.
A więc SNR na B1 - skacze od 4 dB do 10 dB w netmonster
A SINR na B1 - 14 w Service Mode
(ale w inne dni)
pS2K
Użytkownik forum

matek451 pisze:Najlepiej działa LTE2100 i LTE1800, bez wymuszania to LTE2600 ale jest przytkane o LTE800 szkoda pisać, zrób test na tym Xiaomi bez wymuszania pasm, wystaw go za okno. Zawsze masz opcję sprawdzenia i wymuszenia połaczenia z tym BTS-em na kominie Światowit przy Partyzantów anteną kierunkową na 1800-2600MHz podłączoną do routera ale to w przyszłości.
Kartę przełożyłem do Xiaomi i uruchomiłem ponownie telefon. Testy zrobiłem za oknem oraz w tym pokoju przy biurku. Wcześniej zapomniałem dodać że kiedyś jak siadłem na łóżku to nie było Internetu dopiero po podejściu do okna był.
pS2K
Użytkownik forum

moja Radiówka dla porównania
Debik

Post autor: Debik »

@pS2K Jakie na radiówce zwykle miałeś pingi w grach że masz takie parcie na Lte ?
pS2K
Użytkownik forum

Debik pisze:@pS2K Jakie na radiówce zwykle miałeś pingi w grach że masz takie parcie na Lte ?
Z Radiówki korzystają 4 osoby a nie mam możliwości poprowadzenia kabla Ethernet bo ruter jest na drugim piętrze domu, więc prędkość jest za mała. A pingi są rzeczywiście mniejsze niż telefonem udostępniane LTE (lecz nie jakoś bardzo). W dodatku mam 70 GB razy 3 miesięcznie Internetu od PLAY którego i tak nie wykorzystam.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pS2K pisze:a nie mam możliwości poprowadzenia kabla Ethernet
Zawsze jest, to tylko kwestia chcenia.
pS2K pisze:W dodatku mam 70 GB razy 3 miesięcznie Internetu od PLAY którego i tak nie wykorzystam.
Internetu nie backupujesz?
Nie pomagam na PW!
pS2K
Użytkownik forum

pS2K pisze:W dodatku mam 70 GB razy 3 miesięcznie Internetu od PLAY którego i tak nie wykorzystam.
Internetu nie backupujesz?[/quote]
Nie wiem co to znaczy. :)
pS2K
Użytkownik forum

Czy dobrym pomysłem jest B535 + antena? Czy lepiej wziąć B311 + antena? Tylko nie znam się na antenach. Doradźcie coś.
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

pS2K pisze:Nie wiem co to znaczy.
Szkoda.
pS2K pisze:Czy lepiej wziąć B311 + antena?
Pewnie że lepiej skoro wiesz wszystko prawie najlepiej :rotfl:
Nie pomagam na PW!
Debik

Post autor: Debik »

pS2K pisze:
Debik pisze:@pS2K Jakie na radiówce zwykle miałeś pingi w grach że masz takie parcie na Lte ?
Z Radiówki korzystają 4 osoby a nie mam możliwości poprowadzenia kabla Ethernet bo ruter jest na drugim piętrze domu, więc prędkość jest za mała. A pingi są rzeczywiście mniejsze niż telefonem udostępniane LTE (lecz nie jakoś bardzo). W dodatku mam 70 GB razy 3 miesięcznie Internetu od PLAY którego i tak nie wykorzystam.
Masz mniejsze pingi na radiu niż na Lte i do tego z radiówki korzystają tylko 4 osoby... Serio nie rozumiem twojego podejścia jak tak czytam. Graj na radiu a router z netem np w Play postaw sobie do sciągania większych plików np w nocy... Da się pograć fajnie na Lte, w moim przypadku przegrałem w multi parę lat na necie z Play kiedy to jeszcze miałem router cat 4 i wszystko ładnie hulało. Ale gdybym miał do wyboru radiówkę lub Lte to wybrał bym to pierwsze.
matek451
Guru bezprzewodowy

Jaki B311? To jest elektrośmieć wart z 50 zł a ja za darmo bym go nawet nie chciał, w Play tylko B818 plus antena Dual LTE1800-2600MHz lub MF258k czyli zewnętrzny punkt dostępowy LTE z agregacją 4 pasm LTE w QAM256.
pS2K
Użytkownik forum

matek451 pisze:Jaki B311? To jest elektrośmieć wart z 50 zł a ja za darmo bym go nawet nie chciał, w Play tylko B818 plus antena Dual LTE1800-2600MHz lub MF258k czyli zewnętrzny punkt dostępowy LTE z agregacją 4 pasm LTE w QAM256.
Nie miałem chajsu na to co napisałeś więc zamieniłem B818 na B535. Czy ta antena będzie dobra do niego? https://www.cybertech.com.pl/p173,anten ... 00mhz.html
Mogę ze strony rutera dać screeny jakości i mocy sygnału z każdego pasma.
ODPOWIEDZ