Jaki sprzęt kupić do użytku domowego?

Dobór routerów 4G/5G, modemów, terminali FWA, punktów dostępowych i pozostałych urządzeń dostępowych.

Moderator: Moderatorzy

ODPOWIEDZ
Jan11
Początkujący użytkownik forum

Jaki sprzęt kupić do użytku domowego?

Post autor: Jan11 »

Cześć,
czy będzie ktoś na tyle miły i doradzi jaki router kupić do LTE w Play, w poniższej lokalizacji: Warszawa, Wola, ul. Szańcowa. Niestety nie ma możliwości podłączenia inter. po kablu.

https://goo.gl/maps/ifcHBnCMqPDSHd336

Ofertę Play pod względem szybkości wybrałem samodzielnie dla ww. lokalizacji, z uwzględnieniem mapy z położeniem BTS więc jeżeli znajdzie się ktoś, na tyle miły żeby zweryfikować również ewentualnego dostawce, to będę wdzięczny za pomoc. Łącze będzie wykorzystywane do użytku domowego i do pracy zdalnej. Kompletnie nie znam się na temacie więc każda pomoc będzie miłe widziana.

Pozdrawiam,
Jan
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Re: Jaki sprzęt kupić do użytku domowego?

Post autor: wojteks »

Mapa to jedno a testy na karcie prepaid są ważniejsze w danej lokalizacji. Pokaż wyniki z programu netmonster (android) i speedtesty na współczesnym smartfonie.
Nie pomagam na PW!
Jan11

Cześć,
ok, dzięki. Mógłyś podpowiedzieć jaką apkę użyć na iOS?
Awatar użytkownika
wojteks
*** Administrator ***

Post autor: wojteks »

Nie, nie używam.
Nie pomagam na PW!
Jan11

Cześć,
nie znalazłem odpowiednika netmonstera na iOS więc poniżej za załączam wyniki speedtestu dla sieci Play, T-mobile oraz Orange wykonane telefonem iPhone 6s. Z tego co rozumiem, najlepiej wypadł T-mobile więc moje pierwsze założenia oparte na mapie BTS były błędne. Prośba o potwierdzenie czy w rzeczywistości T-mobile wyszedł najkorzystniej i jaki router, jako bardziej doświadczeni użytkownicy moglibyście zaproponować. Z routerem chciałbym się zmieścić w. budżecie do około 500 zł chyba, że jest sens dla zastosowań domowych i pracy zdalnej inwestować więcej. Będę wdzięczny za pomoc.

PS.
mieszkanie to niewielka kawalerka.

Pozdrawiam,
Jan
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
matek451
Guru bezprzewodowy

Post autor: matek451 »

Telefon ma kiepski modem LTE więc test niewiele wart, naley zrobić go na zewnątrz i skorzystać z Field test i kodu serwisowego https://www.pokoleniesmart.pl/field-tes ... st-lepiej/
Jan11

Ok, dzięki. Mogę ponowić speed test na nowszym telefonie iPhone xs max.
matek451
Guru bezprzewodowy

Speedtest to nie wszystko pokaż Field Test.
Jan11

Cześć,
ze względu na okres urlopowy, z małym opóźnieniem poniżej przesyłam wyniki field test dla Orange, T-mobile oraz Play. Z tego co widzę najlepiej wypada Orange ale prośba o komentarz oraz przede wszystkim o podpowiedz jaki router kupić albo na co zwrócić uwagę przy zakupie. Będę wdzięczny za podpowiedz!

Pozdrawiam,
Jan
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
matek451
Guru bezprzewodowy

Mniej pokazać nie mozna było, to nie jest bułka z masłem, podstawa to pokazanie eNB i CID a tego akurat brak, jedynie PCI a tych w bazie btsearch.pl nie ma. Wniosek, Orange na LTE2100, sygnał OK, T-mobile tak samo ale na LTE2600 a najsłabiej Play z LTE1800, sygnał kiepski. Brak danych pozwalających zidentyfikować BTS-y ale nie dziwi że T-mobile był najszybszy a Play najwolniejszy. Ogólnie nadal nic nie wiadomo w kwestii operatora bo sprzęt z agregacją ora zapewnienie optymalnych parametrów sygnału na pasmach pojemnościowych całkowicie mogą to zmienić.
ODPOWIEDZ